Αναβλήθηκε λόγω ασθενείας στελέχους του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η προγραμματισμένη για σήμερα διαδικασία στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις πολιτογραφήσεις του Ν. Γκορνίσκι και της Ζ. Αρμούς, καθώς και την ενδεχόμενη κυπριοποίηση υποτιθέμενου Κινέζου επενδυτή όπως προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του «Αλ Τζαζίρα». Η διαδικασία ορίστηκε εκ νέου για τις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό που αναμενόταν να ξεκαθαριστεί είναι κατά πόσον το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για την εγκυρότητα του κατηγορητηρίου. Όπως είναι γνωστό, η υπεράσπιση είχε εγείρει ζητήματα προδικαστικώς.

Στην προηγούμενη δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης, Μαρία Κ. Λοΐζου, Νάγια Οικονόμου) ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάννη, αγόρευσε για τις δυο εκ των τριών προδικαστικών ενστάσεων του. Αυτές αφορούν τις κατηγορίες 1, 3 και 5, οι οποίες σύμφωνα με τα επιχειρήματα του κ. Παπαϊωάννου εντός χρονικού διαστήματος περίπου μίας ώρας, στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα γνωστό στο Νόμο.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου Χρίστου είχε αγόρευσε, επίσης, επί μακρόν, αναπτύσσοντας αναλυτικά την δική της επιχειρηματολογία και στηρίζοντας τη θέση της ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα με την εγκυρότητα των νόμων και κατά συνέπεια ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα ώστε να χρειάζεται να παραπεμφθεί το ζήτημα ενώπιον Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως εισηγήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Εν τέλει το τριμελές Κακουργιοδικείο, αφού πρώτα είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τις δυο πλευρές και άκουσε τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο παραπομπής της υπόθεσης στο Ανώτατο (άρθρο 144 του Συντάγματος), επεφύλαξε την απόφασή του. Σήμερα το Κακουργιοδικείο θα ανακοίνωνε είτε την ετυμηγορία του επί των δυο προδικαστικών ενστάσεων, είτε αν θα πρέπει αυτές να παραπεμφθούν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην αγόρευσή του ο κ. Παπαϊωάννου για τις κατηγορίες 1,3 και 5 (αδίκημα «εμπορίας επηρεασμού») σε αρκετές περιπτώσεις έκανε λόγο για αδυναμία της κυπριακής Πολιτείας, η οποία προκάλεσε σοβαρά ζητήματα στο νομοθετικό πλαίσιο. «Δεν θα επιτραπεί η αυθαιρεσία του νομοθέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποια στιγμή. Πανομοιότυπες θέσεις εξέφρασε ο δικηγόρος του πρώην Πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, Χρίστος Τριανταφυλλίδης. Ο Ανδρέας Πιττάτζης που πλέον δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση και εκπροσωπεί τον τρίτο κατηγορούμενο, Αντώνη Αντωνίου, σχολίασε ότι αν και θέλει να αρχίσει η δίκη για να «διαφανεί η γύμνια της μαρτυρίας που υπάρχει», εντούτοις, το εγερθέν ζήτημα πρέπει να κριθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για να βγουν όλοι πιο σοφοί. «Κανείς δεν έχει να χάσει» είχε σχολιάσει.