Σ’ ένα τεράστιο εργοτάξιο έχει μετατραπεί η περιοχή Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο μήνες τα έργα ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ. Ο «Φ» ξεναγήθηκε από τον μηχανικό εργοταξίου, Γιάννη Οικονομίδη, στους χώρους όπου εκτελούνται οι εργασίες, καταγράφοντας την εκσκαφή των υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Φορτηγά, εκσκαφείς και μπουλντόζες δουλεύουν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου. Λόγω του μεγέθους του, θα υλοποιηθούν δύο φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους 30 μήνες (Μάιο 2026) όπου και θα παραδοθούν δύο κτήρια τα οποία θα στεγάσουν τους πρώτους 154 φοιτητές, ενώ το όλο έργο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη χρήση τον Σεπτέμβριο του 2027.

Ο χώρος παραδόθηκε στον εργολάβο (κοινοπραξία Wade Adams – Miltiades Neophytou JV) στις 24 Οκτωβρίου 2023 και ακολούθως άρχισαν οι πρώτες ενέργειες όπως η οριοθέτηση, χαρτογράφηση και περίφραξή του.

Μιλώντας στον «Φ», ο μηχανικός εργοταξίου, Γιάννης Οικονομίδης, εξήγησε ότι ο χώρος, λόγω και της έκτασής του, έπρεπε αρχικά να περιφραχθεί και να ασφαλιστεί, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος προσώπων εντός του εργοταξίου. Μετά τη μόνιμη περίφραξη, ακολούθησε υλοτομία δέντρων μετά από σχετική άδεια που δόθηκε από το Τμήμα Δασών και στη συνέχεια έγινε η οριοθέτηση της εκσκαφής, ενώ προηγουμένως υπολογίστηκαν ασφαλείς μέθοδοι, αφού η εκσκαφή θα φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα βάθος.

Εκσκαφή 8 μέτρων για δύο υπόγειους ορόφους

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, εκσκαφείς άρχισαν να αφαιρούν δεκάδες όγκους χώματος για να κατασκευαστούν οι δύο υπόγειοι όροφοι, για πέραν των 200 χώρων στάθμευσης. Η εκσκαφή προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και όπως αναφέρει ο κ. Οικονομίδης, πρόκειται για 250 μέτρα μήκος και 37 μέτρα πλάτος, για περίπου 60.000 χιλιάδες κυβικά μέτρα εκσκαφής. Αυτή τη στιγμή η εκσκαφή βρίσκεται στον πρώτο υπόγειο χώρο στάθμευσης, ενώ εντός της βδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σηματοδότησης και διάνοιξης λάκκων όμβριων υδάτων.

Σύμφωνα με τον μηχανικό εργοταξίου, οι εργασίες προχωρούν κανονικά, βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και λόγω της έκτασής του, έχει γίνει διαχωρισμός εργασιών και εκτέλεσης, ούτως ώστε με την ολοκλήρωση της εκσκαφής να ξεκινήσουν και οι δομικές εργασίες. Παράλληλα, έχουν τεθεί ορόσημα, αφού αναμένεται ότι τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2024, θα ξεκινήσουν οι εργασίες υγρομόνωσης και σκυροδέματος.

Σε καθημερινή βάση, στο εργοστάσιο υπάρχει σταθερή ομάδα από αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφο, επιστάτη και επιμετρητές, με τον κάθε ένα από αυτούς να επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών.

Αφαίρεση σωλήνων αμιάντου που είναι θαμμένες

Να σημειωθεί πως η κοινοπραξία προχωρεί και στην αφαίρεση σωλήνων που είναι κατασκευασμένες με αμίαντο και οι οποίες ήταν θαμμένες σε κάποια σημεία του χώρου. «Μας υπέδειξαν ενδεικτικά οι άνθρωποι που έκαναν την αφαίρεση του αμιάντου, καθώς οι σωλήνες ήταν αφανείς. Τις εντοπίσαμε και αύριο αναμένεται να αφαιρεθούν και να απομακρυνθούν από τον χώρο του εργοταξίου από εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο έχει υποβάλλει τις μεθοδολογίες τους στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει πάρει έγκριση», υποστήριξε ο κ. Οικονομίδης, εξηγώντας παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για μεγάλη η ποσότητα, ωστόσο, θα καταμετρηθούν κατά την αφαίρεσή τους.

Σε 42 μήνες η ολοκλήρωσή του

Το έργο που θα κοστίσει 56,3 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνει 500 φοιτητικές εστίες, καθώς και άλλους βοηθητικούς χώρους για τις ανάγκες της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να χρειαστούν συνολικά 42 μήνες για την ολοκλήρωση όλου του έργου. Το συνολικό καλυμμένων χώρων του έργου είναι 35.000 τ.μ. που περιλαμβάνει πέραν των 200 υπόγειων χώρων στάθμευσης, γραφεία υποδοχής φοιτητών, καθιστικά, χώροι καθημερινών δραστηριοτήτων, εστιατόριο με πλήρη οργανωμένη κουζίνα και υπηρεσίες, γυμναστήριο, αίθουσα αερόμπικ, πλυντήρια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αυτά θα υποστηρίξουν τις δράσεις στα κτήρια που θα αναπτυχθούν, είτε για ερευνητικά είτε για εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του master plan.