Ο διευθυντής σύνταξης του philenews Γιώργος Καλλινίκου σχολιάζει την απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα:

«Η απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση την οποία εξέτασε για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη αναδεικνύει ένα τεράστιο κενό: Το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας. Και μια άκρως σημαντική αναγκαιότητα: Την άρση του ανέλεγκτου ώστε να ενισχυθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Στο πόρισμα της Αρχής δεν αποδίδεται ενέργεια διαφθοράς στον κ. Αγγελίδη, ωστόσο, διατυπώνεται σαφώς η παραδοχή ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας υπέγραψε αναστολή ποινικής δίωξης κατηγορούμενου, τον οποίο είχε στο παρελθόν εκπροσωπήσει ως δικηγόρος σε άλλη ποινική υπόθεση. Η απάντηση του κ. Αγγελίδη ότι δεν είχε συνδέσει το όνομα του κατηγορούμενου με εκείνο του πρώην πελάτη του, επιτρέπει στον καθένα να δώσει διαφορετική ερμηνεία. Αναμφίβολα δεν αποτρέπει τις σκιές καχυποψίας από κάποιους.

Εκείνο το οποίο προκαλεί οξύ πρόβλημα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για πολλοστή φορά κατά την οποία αμφισβητείται κάποια απόφαση των Εισαγγελέων σε περίπτωση αναστολής ποινικής δίωξης ή απόφασης να μην προχωρήσουν σε ποινική δίωξη.

Υπενθυμίζουμε την υπόθεση Κατσουνωτού. Η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον να μην διωχθεί ποινικά, παρά τη σχετική αναφορά στο πόρισμα του ποινικού ανακριτή, χωρίς ποτέ να εξηγήσει ποιοι ήταν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζουμε ακόμη την περίπτωση του περιβόητου μαύρου βαν παράνομων παρακολουθήσεων όπου λήφθηκε παρόμοια απόφαση χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και με αναφορές και πάλι περί ασυμβίβαστου.

Υπενθυμίζουμε και την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να απαλλάξει από την περιώνυμη υπόθεση του βίντεο του Αλ Τζαζίρα, τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη. Χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση. Ούτε καν στο δικαστήριο το έπραξε. Απλώς, το επισήμαναν οι δικηγόροι, όταν είδαν ότι στο κατηγορητήριο ήσαν μόνο οι τρεις από τους τέσσερις μέχρι εκείνην την στιγμή κατηγορούμενους.

Αυτό το προβληματικό ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, υπενθυμίζουμε ότι έχει προ καιρού εκθέσει την Κύπρο. Έχει επισφραγιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκθεσή της, διαλύει κάθε μύθο του Γενικού Εισαγγελέα. Συντρίβει κάθε δογματικό ισχυρισμό. Φωτίζει τη λεωφόρο στην οποία οφείλουν όλοι να πορευτούν. Έτσι ώστε να μπορέσει αυτός ο τόπος να μετατραπεί,  επιτέλους, στοιχειωδώς σε κράτος δικαίου, χωρίς καχυποψία.

«Η απουσία της δυνατότητας αναθεώρησης των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα να μην διώξει ή να διακόψει διαδικασίες, εγείρει ανησυχίες» αναφέρει συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η απουσία ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων των εισαγγελέων να μην ασκήσουν δίωξη έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο απουσίας λογοδοσίας». Και καταλήγει: «…η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος στο οποίο δεν παρέχεται καμία μορφή αναθεώρησης τέτοιων αποφάσεων, ούτε δικαστική ούτε ιεραρχική».

Απαιτείται διαφάνεια. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τον λόγο σε κάθε απόφαση. Πλέον, απαιτείται πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης και της Βουλής για να μπει φραγμός σε αυτό το ζημιογόνο ανέλεγκτο και, παράλληλα, να προχωρήσει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Απαιτείται και μέγιστη κοινωνική πίεση, ώστε να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυτή τη βαρυσήμαντη αλλαγή».