Στη Νομική Υπηρεσία διαβιβάστηκε ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης με τα βρέφη που φρόντιζε παιδοκόμος και οι γονείς τους κατήγγειλαν ενδεχόμενη κακοποίηση.

Η Αστυνομία εξέτασε τέσσερις υποθέσεις που αφορούσαν βρέφη, συν δύο άλλες που αφορούσαν η μια απειλή και η άλλη παροχή κατ’ οίκον φροντίδας χωρίς άδεια. Η υπόθεση ήρθε στο φως τον περασμένο μήνα, παρόλο που η πρώτη περίπτωση με βρέφος, είχε καταγγελθεί το 2022. Λόγω του επαναλαμβανόμενου των αναφορών περί σημαδιών που έφεραν τα βρέφη, ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες για συγκρότηση ειδικής ομάδας ανακριτών στο ΤΑΕ Λευκωσίας που επιλήφθηκαν των ερευνών.

Ενόσω διαρκούσε η έρευνα προέκυψαν άλλες δυο καταγγελίες από γονείς που αρχικά είχαν αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ο γονείς και αυτών των παιδιών πείστηκαν και έδωσαν καταθέσεις, ενώ σε μια περίπτωση εκτός από φερόμενη κακοποίηση, καταγγέλθηκε και υπόθεση που αφορούσε απειλές που δέχθηκε γονέας από την παιδοκόμο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία σε βάρος της παιδοκόμου έγινε το Σεπτέμβριο του 2022.
Στις 14 Οκτωβρίου 2023 έγινε νέα καταγγελία σύμφωνα με την οποία βρέφος έξι μηνών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα γραφεία του ΤΑΕ κλήθηκε η παιδοκόμος για να αναφέρει τις θέσεις της και στη συνέχεια οι ανακριτές ετοίμασαν έκθεση με τις εισηγήσεις και τα ευρήματά τους.

Επίσης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν εξετάσει αίτημα για να εκτελεί καθήκοντα παιδοκόμου κατ’ οίκον, η οποία υποβλήθηκε αρχές του 2022 αλλά απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι υποθέσεις κακοποίησης όπως οι συγκεκριμένες δεν είναι εύκολες, αφού τα υποτιθέμενα θύματα δεν μπορούν να καταθέσουν και απομένει να αξιολογηθούν τα ευρήματα από τις ιατρικές εξετάσεις καθώς και οι καταθέσεις των γονέων που όλοι λένε ότι όταν τα παρέδωσαν το πρωί στην παιδοκόμο δεν έφεραν κανένα σημάδι και όταν αργότερα τα παρέλαβαν διαπίστωσαν πως έφεραν τραύματα.

Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και αυτό που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο για λήψη της απόφασης είναι το επαναλαμβανόμενο του γεγονότος συν η υπάρχουσα μαρτυρία. Είναι δεδομένο πως η παιδοκόμος αρνείται οτιδήποτε, έχει δώσει κάποιες εξηγήσεις και όλα θα σταθμιστούν στην Εισαγγελία για το κατά πόσο θα στείλει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο ή όχι.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η κατάσταση με τα άλλα δύο αδικήματα που εξετάστηκαν, δηλαδή ότι εργαζόταν ως παιδοκόμος χωρίς άδεια και αυτό της απειλής, αφού εδώ είναι πιο ξεκάθαρη η κατάσταση.