Σε διαμαρτυρία κατέρχεται ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, λόγω της κατάρρευσης του συστήματος e-justice.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η «κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία βδομάδα, με την εφαρμογή ενός συστήματος με επισφαλείς διαδικασίες, οι οποίες τείνουν να δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους, κλονίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης και πλήττεται εν τέλει η λειτουργία του κράτους δικαίου».

Σημειώνεται ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διάρκειας μίας ώρας, από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 11.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Παρασκευή, 26/1/24, έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Στις δηλώσεις του, στο περιθώριο της διαμαρτυρίας, ο κ. Βορκάς, ο οποίος παρευρέθηκε και εντός της Επιτροπής Νομικών, είπε πως μαζεύτηκαν σήμερα έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το εξαιρετικό θέμα της μη ανταπόκρισης του ejustice στις προσδοκίες των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Σημείωσε πως εδώ και 10 μέρες γίνονται προσπάθειες με σκοπό να μπορέσουν οι Δικηγόροι και τα Δικαστήρια να εργαστούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς το συγκεκριμένο σύστημα είτε «πέφτει» είτε λειτουργεί με τρόπο που παραβιάζονται δικαιώματα διαδίκων.

Ο κ. Βορκάς είπε πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο, σημειώνοντας πως έγινε μια προσπάθεια τις πρώτες μέρες ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ανάδοχο εταιρεία να κάνει κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν έγινε εφικτό καθώς τα εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα παραμένουν τα ίδια.

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι πειραματόζωο, αλλά είναι το υποστύλωμα του κράτους το οποίο διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο κ. Βορκάς και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει ο δικηγορικός κόσμος να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

«Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι παραβιάζονται δικαιώματα, δεν μπορεί να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης πιθανόν να δημιουργήσει επιπρόσθετα και ίσως πιο σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα και συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιοι, οι οποίοι γνωρίζουν και παραδέχονται το πρόβλημα να βρουν εκείνες τις λύσεις για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα», είπε.

Ο κ. Βορκάς είπε πως ο ΠΔΣ έχει δηλώσει την ανησυχία του και τη διαμαρτυρία του τόσο προς το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και προς την Εκτελεστική Εξουσία και έχει εισηγηθεί την εξεύρεση και την εφαρμογή της καλύτερης υπό τις περιστάσεις λύση για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δηλαδή να επιτρέπεται σε οποιοδήποτε διάδικο επιθυμεί άμεσα να καταφεύγει στη δικαιοσύνη και να μπορεί να καταχωρεί τα δικόγραφα του ή τις αγωγές του ή οτιδήποτε άλλο με φυσική καταχώρηση, όπως γινόταν προηγουμένως.

Σημείωσε πως αυτή είναι η μοναδική λύση υπό τις περιστάσεις αφού το προηγούμενο σύστημα, το ijustice δεν μπορεί να δουλέψει σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Βορκάς κάλεσε τους αρμοδίους να δουλέψουν κατά τρόπο ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό ο επιδιωκόμενος εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης να λάβει ουσιαστική μορφή και το πολυπόθητο σύστημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

«Ο ΠΔΣ θέλει να συνεχίσει η κοινωνία να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη χωρίς εμπόδια, οι Δικηγόροι και τα γραφεία τους να συνεχίσουν να εργάζονται και ταυτόχρονα, οι πελάτες να μην παραπονιούνται», είπε ο κ. Βορκάς και πρόσθεσε πως η Κύπρος σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένη σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς και στους ξένους επενδυτές.

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για το «φιάσκο», ο κ. Βορκάς είπε πως την ώρα εκείνη, η Επιτροπή Νομικών εξέταζε το θέμα, και έχουν υποβληθεί πολύ σοβαρές ερωτήσεις από τα μέλη της προς τους αρμοδίους, το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και δίνονται κάποιες απαντήσεις, μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης. «Ο ΠΔΣ δεν θα δώσει τη λύση, αναμένουμε τη λύση», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου για φυσική καταχώρηση, είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο συναίνεσε στο αίτημα και δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα πρωτοκολλητεία να κάνουν αποδεκτές τις καταχωρήσεις με φυσική παρουσία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα στο σύστημα, ο κ. Βορκάς ανέφερε πως ο ΠΔΣ τα τελευταία δύο χρόνια επεσήμανε πάρα πολλές φορές, ακόμη και εγγράφως, τα προβλήματα που κάποιοι εκπρόσωποί του εντόπιζαν. «Φαίνεται ότι παρά του γεγονότος ότι εντοπίσαμε αρκετές φορές προβλήματα και κάναμε εισηγήσεις, οι αρμόδιοι θεωρούσαν, ίσως και από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλύονταν ή είχαν επιλυθεί. Φαίνεται ότι δεν έχουν επιλυθεί. Το σύστημα θα έμπαινε σε εφαρμογή από τον περασμένο Απρίλη και μετατέθηκε η ημερομηνία για τον Δεκέμβρη και τελικά για τον Γενάρη και οι μεταθέσεις αυτές των ημερομηνιών είχαν ως αφορμή τις παρατηρήσεις και τις παρεμβάσεις του ΠΔΣ», είπε.

Τόνισε πως σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να θεωρούν ότι αγγίζουμε τα πράγματα επιφανειακά και δίνουμε «λύσεις τους ποδαριού». «Δεν είναι έτσι κύριοι, και ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να αναμένει από τον οποιονδήποτε, ο οποίος ενεργεί με τον τρόπο αυτό, να δώσει εισηγήσεις για να πάει η κοινωνία μπροστά. Η Δικαιοσύνη είναι πολύ ψηλά και πρέπει να κρατηθεί εκεί και αυτό θα γίνει από τους Δικηγόρους, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βορκάς είπε πως ο ΠΔΣ δεν έχει πάρε-δώσε με καμιά ανάδοχο εταιρεία. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η εταιρεία απ΄ ότι έχει ενημερωθεί έχει δώσει κάποια προειδοποίηση κάποιων ημερών με σκοπό τη διόρθωση του προβλήματος.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να λυθούν τα προβλήματα μέσα σε πέντε μέρες, ο κ. Βορκάς είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Πρόσθεσε πως τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ζήτησαν να κατατεθεί ενώπιον της η σχετική σύμβαση με την εταιρεία, όπως και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τους τρόπους λειτουργίας και τις παρεμβάσεις για όλο το διάστημα κατά το οποίο συζητείτο και δούλευαν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αναλυτικά όσα ανέφεραν οι δικηγόροι στην ανακοίνωσή τους:

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΔΣ ημερ. 18 Ιανουαρίου 2024 αναφορικά με την κατάρρευση του συστήματος ejustice, το Συμβούλιο του ΠΔΣ κατά τη συνεδρία του στις 22/01/24 εκφράζοντας τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη απογοήτευσή του λόγω των αξεπέραστων προβλημάτων που επισώρευσε η ανεπάρκεια του e-justice, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

-Αιτούμαστε τη διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους λειτουργούς και τους πολίτες
-Αιτούμαστε την παράδοση πλήρους και λειτουργικής πλατφόρμας για πραγματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη
-Αιτούμαστε σαφείς οδηγίες προς τα αρμόδια πρωτοκολλητεία για τη δυνατότητα, τουλάχιστον, φυσικών καταχωρίσεων μέχρι την παράδοση πλήρους ηλεκτρονικής λειτουργικής πλατφόρμας, ώστε να διασφαλιστεί, έστω προσωρινά, η ομαλή πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία βδομάδα με την εφαρμογή ενός συστήματος με επισφαλείς διαδικασίες, οι οποίες τείνουν να δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους, κλονίζει καθημερινά τη εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης, και πλήττεται εντέλει η λειτουργία του κράτους δικαίου.

Ως εκ των πιο πάνω, καλούμε τα μέλη μας σε:

1.Διαμαρτυρία αύριο, Τετάρτη 24/1/24 έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 10.00 π.μ. μέχρι τις 11.00 π.μ. όπου το θέμα της λειτουργίας του ejustice θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

  1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διάρκειας μίας ώρας 10.30 π.μ. μέχρι τις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Παρασκευή 26/1/24 έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Επαναλαμβάνουμε και ζητούμε να ληφθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα δέοντα μέτρα με μοναδικό στόχο την τάχιστη εφαρμογή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Με αγανάκτηση θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι παρόλες τις προσπάθειες και κινητοποιήσεις του ΠΔΣ και τις υποσχέσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές και πάλι ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δικαιοσύνη είναι μέγιστη ευθύνη και οφειλή του κράτους. Ο ΠΔΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος.

Ενόσω πλήττεται η ποιότητα της δικαιοσύνης που αποτελεί βασική προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς.