Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προσφυγή της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) και του τυροκομείου δικών της συμφερόντων «Παπουής», ενάντια στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό βάσει του οποίου καταχωρήθηκε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα προχωρήσουν οι επόμενες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προς το σκοπό αυτό ζητήθηκε χθες από τις ομάδες αιγοπροβατοτρόφων που συναντήθηκαν στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσουν γραπτώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή εισηγήσεις και προτάσεις για την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος στις ποσοστώσεις που θα απαιτηθούν μετά το 2029.

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά από τους αιγοπροβατοτρόφους για την αύξηση της παραγωγικότητας του αιγινού και πρόβειου γάλακτος με συνέχιση επιδοτήσεων, στο θέμα ελέγχου συμμόρφωσης των τυροκόμων με τα διατάγματα, καθώς και στη διασφάλιση μιας λογικής τιμής για διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Παράλληλα, ζήτησαν την αύξηση του συντελεστή κάλυψης για τις κτηνοτροφικές μονάδες από 30% στο 50% με στόχο να είναι καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αύξηση της παραγωγικότητας. Ζήτησαν ακόμα να γίνει βελτίωση του προγράμματος γενετικής βελτίωσης των ζώων από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να αντιλήφθηκε το μήνυμα των αγοπροβατοτρόφων και το πρόβλημα χρηματοδότησης του κλάδου με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Προς το σκοπό αυτό προσανατολίζεται σε μια στρατηγική εξισορρόπησης του ισοζυγίου γάλακτος, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πλεονάζουσας ποσότητας αγελαδινού γάλακτος. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δικαστηρίου της ΕΕ που αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και εφόσον έχει θετική έκβαση για την Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων όπως τα πλεονάσματα αγελαδινού γάλακτος να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση κυπριακού τυριού σχάρας. Περαιτέρω, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μην αυξάνεται η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και προς το σκοπό αυτό το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και θα αναπτυχθούν σε νέα σύσκεψη στο Προεδρικό. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, αιγοπροβατοτρόφων, τυροκόμων και αγελαδοτρόφων.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, χαρακτήρισε τη συζήτηση παραγωγική αναφέροντας ότι άκουσαν πολύ προσεκτικά τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε οι αιγοπροβατοτρόφοι να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους μέχρι την επόμενη Παρασκευή, για το πώς θα αυξηθεί η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Συμπλήρωσε ότι για το θέμα το Υπουργείο ήδη έχει μια σειρά από μέτρα μέσα από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξης, αλλά επεξεργάζεται και άλλα.