Διαμαρτυρία ετοιμάζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι εντός Οκτωβρίου για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και την απουσία ενεργειών εκ μέρους της Κυβέρνησης για άσκηση πίεσης στους τυροκόμους, προκειμένου να δώσουν αυξήσεις στη βάση της συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων κατά το καλοκαίρι του 2022.

Σε ψεσινή συγκέντρωση που είχαν στη Χοιροκοιτία, οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν να δώσουν πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χειριστεί το θέμα, από τη στιγμή που διαφάνηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον Υπουργό Γεωργίας, για τον οποίο όπως υποστηρίζουν ότι δεν χειρίζεται σωστά το θέμα.

Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ όλων των ομάδων των παραγωγών για σύμπλευση και λήψη οριστικών αποφάσεων, οι οποίες θα κοινοποιηθούν με κοινή ανακοίνωση.

Ουσιαστικά ψες λήφθηκαν τρεις αποφάσεις: α) Εκδήλωση διαμαρτυρίας σε χώρο και ημερομηνία που θα καθοριστεί εντός της ημέρας. Συζητείται πορεία στο Υπουργείο Γεωργίας με κατάληξη στο Προεδρικό σε ημερομηνία μετά τις 18 Οκτωβρίου. β) Αποστολή επιστολής στην Κομισιόν, ενημερώνοντας ότι δεν επιθυμούν να δοθεί νέα πενταετής μεταβατική παράταση για την ποσόστωση του χαλλουμιού. Σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος αυτού αυτόματα από τον Ιούλιο του 2024 στην παρασκευή του χαλλουμιού θα πρέπει να υπερέχει το αιγοπρόβειο γάλα. γ) Με δεδομένη την κατά την άποψη τους απουσία ελέγχων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, οι ομάδες παραγωγών αποφάσισαν να προχωρήσουν ως καταναλωτές στη συλλογή δειγμάτων χαλλουμιών από την κυπριακή αγορά και τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, τα οποία θα αποστέλλουν σε διαπιστευμένα εργαστήρια για να διαφανεί κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές του προϊόντος.

Στη χθεσινή συγκέντρωση οι αιγπροβατοτρόφοι κάλεσαν τον Υπουργό Γεωργίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ. Περαιτέρω τόνισαν ότι δεν επιθυμούν πλέον διαφοροποίηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για ακόμα πέντε χρόνια. Σε σχέση με το τελευταίο, καλό θα ήταν να αναλυθεί και συζητηθεί περισσότερο πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για αποστολή σχετικής επιστολής στην Κομισιόν, που θα καταγράφει την αντίθεση των αιγοπροβατοτρόφων στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ψες στη Χοιροκοιτία, ο Γιώργος Δημητρίου, Γενικός Γραμματέας της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας «όπως αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από τα καθήκοντα του, όπως εφαρμόσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία που διέπει τα ΠΟΠ προϊόντα και να πάψει να καλύπτει με συγκεκριμένο τρόπο συγκεκριμένες βιομηχανίες».

Πρόσθεσε ότι «τα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων είναι συγκεκριμένα. Πρώτον θα πρέπει να αυξηθεί η ποσόστωση στο αιγοπρόβειο γάλα από το 20% που είναι τώρα, στο 35% τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου και στο 51% τον Ιούνιο που λήγει το μεταβατικό στάδιο», υποδεικνύοντας ότι με βάση την συμφωνία που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2022 και δεν εφαρμόστηκε ακόμα, οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν το πενταετές μεταβατικό στάδιο.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμα ότι στις 18 Οκτωβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις και κάλεσε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους να παραμείνουν ενωμένοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. «Μέσα σε πνεύμα νηφαλιότητας θα προχωρήσουμε για το ευρύτερο καλό», κατέληξε.