Τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γιατροί καταδικάζονται από τα Δικαστήρια αλλά η άδεια τους για άσκηση της ιατρικής παραμένει σε ισχύ, έδειξαν το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτές αλλά και γιατροί.

Αφορμή για τη συζήτηση, η περίπτωση γιατρού ο οποίος καταδικάστηκε δύο φορές από Δικαστήριο για άσεμνη επίθεση εναντίον ασθενών του αλλά ουδέποτε του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον ΠΙΣ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία και έθεσε αρχικά το ζήτημα προς συζήτηση, ζήτησε την παρέμβαση του κράτους, και απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «είναι ώρα να παρέμβει το Υπουργείο και να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΙΣ ενεργεί σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Καταδικάζεται ένας γιατρός από Δικαστήριο και πρέπει ο ΠΙΣ να κάνει μετά την δική του έρευνα; Και η ασφάλεια των ασθενών δεν υπολογίζεται; Αυτός ο γιατρός είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν και δεν του αφαιρέθηκε η άδεια και τώρα καταδικάζεται και δεύτερη φορά», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλλίδου εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι «την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η καταδίκη του γιατρού, ο οποίος είχε καταδικαστεί και παλαιότερα για άσεμνη επίθεση εναντίον ασθενών του, άκουσα εκπρόσωπο του ΠΙΣ να λέει ότι τώρα, και μετά την καταδίκη, θα προχωρήσει και ο ιατρικός σύλλογος στη δική του διερεύνηση. Δηλαδή ενώ έχουμε καταδίκη από Δικαστήριο πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρώσει και ο ΠΙΣ τη δική του έρευνα».

Οι βουλευτές της επιτροπής απαίτησαν την ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του συγκεκριμένου γιατρού και αρχικά έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αφού ο εν λόγω γιατρός προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ, ωστόσο, επεσήμανε ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αφαιρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από κανέναν γιατρό. Ο ΟΑΥ μπορεί να προχωρήσει μόνο σε αποβολή του γιατρού από το ΓεΣΥ, κάτι το οποίο βεβαίως και δεν του απαγορεύει να ασκεί την ιατρική εκτός συστήματος.

Αρκετά έντονος στις τοποθετήσεις του ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου Χάρης Αρμεύτης, «Η λογική λέει ότι μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, πρέπει ο ΠΙΣ να στερήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από αυτό τον γιατρό», είπε ο κ. Αρμεύτης και πρόσθεσε ότι «είναι απαίτηση και εμάς των γιατρών να γίνει αυτό και δυστυχώς αυτή η πρακτική ακολουθείται και σε άλλες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να θίγεται ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος».