Κάθε άλλο παρά αρνητικά μπορεί να σχολιαστεί η παρουσία ενός ηγέτη κράτους ενώπιον των πολιτών, με στόχο να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του σε σχέση με το πλάνο διακυβέρνησής του. Αυτή η παρουσία, όμως, θα πρέπει να συνοδεύεται και από ουσία. Να αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς εξαγγέλλει ο πρώτος πολίτης όταν απευθύνεται σε εσένα, να μην μένουν ερωτηματικά και να νιώθεις κερδισμένος με την ολοκλήρωση της ομιλίας του.

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, υπό αυτό το πρίσμα τα δεδομένα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βγήκαμε πιο σοφοί από την έκτασης πέραν των 4.000 λέξεων προεδρικής ομιλίας. Τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας, πάταξης της διαφθοράς, δικαιοσύνης, δημόσιας και εθνικής ασφάλειας, τα οποία πραγματευόμαστε στην παρούσα ανάλυσή μας. Ίσως ο Πρόεδρος να διδάχθηκε από την προεκλογική περίοδο, όταν εξήγγειλε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με σαφείς αναφορές, με τις οποίες μάλλον αυτοπαγιδεύτηκε, λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα επακολούθησαν της εκλογής.

Αναμφίβολα σε μια ομιλία στην οποία αναφέρεσαι σε 80 πολιτικές δράσεις δεν είναι εύκολο να αναλυθούν τα πάντα. Αλλά για κάποια καυτά ζητήματα θα περιμέναμε να εμβαθύνει έστω σε έναν μικρό βαθμό. Αναφερόμαστε σε ζητήματα, όπως αυτό της Αστυνομίας Κύπρου. Δυστυχώς, η τελευταία βρέθηκε στο στόχαστρο και όχι άδικα. Παταγώδης η αποτυχία διαχείρισης πλήθους σε εκδηλώσεις, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό, όπου μάλλον από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Είπε ο Πρόεδρος ορθά κοφτά ότι θα ενισχυθεί με 350 στελέχη η πρώτη γραμμή της. Πώς θα υλοποιηθεί αυτό; Αυτά τα μέλη της Δύναμης θα είναι σε θέση να προσφέρουν αμέσως, εφόσον δεν υπηρετούσαν στην πρώτη γραμμή; Χώρια που οι αδυναμίες οι οποίες εντοπίστηκαν αυτό το διάστημα είχαν να κάνουν με άλλα ζητήματα, όπως κακή εκτίμηση δεδομένων και αδυναμία αξιολόγησης πληροφοριών και διοίκησης. Μίλησε, ακόμα, για αναδιάρθρωση του Σώματος. Τι μορφή θα έχει η αναδιάρθρωση; Θα δημιουργήσουμε αυτόνομους περιφερειακούς αστυνομικούς σταθμούς; Ερωτήματα, όπως κι αυτά που καταγράψαμε, αιωρούνται βασανιστικά.

Άκουσε και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα περί πρόθεσης κατάθεσης νομοθετικής πρότασης για ρύθμιση της υπηρεσίας του, κι αμέσως με δημοσιοποίησή του διερωτήθηκε, αναλύοντας τι μπορεί να εννοούσε ο Πρόεδρος.

Γρίφος και η αναφορά του για πρόταση δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, για τα σώματα κλάδων παροχής διοικητικών υπηρεσιών (ΠΔΣ, ΣΕΛΚ κλπ.). Το είχε εξαγγείλει και στο παρελθόν χωρίς να γίνει ξεκάθαρος. Δεν διευκρίνισε ούτε κι αυτή τη φορά τι ρόλο θα έχει αυτή η εποπτική Αρχή. Την ίδια στιγμή το σενάριο αυτό φαντάζει ανέφικτο. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για παράδειγμα, δεν δείχνει να συμβιβάζεται ούτε καν με μια ανεπαίσθητη επέμβαση σε ό,τι αφορά τον τομέα της αυτορρύθμισής του. Κι ούτε θα κάνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεμπόδιστης και απόρρητης επικοινωνίας δικηγόρου – πελάτη.

Δεν ακούσαμε κάτι για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την πίεση του δικαστικού συστήματος. Έλλειψη προσωπικού, ανεφάρμοστο ejustice και άλλα πολλά ζητήματα απασχολούν κόσμο και λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Θα περιμέναμε να ακούσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς. Η μεν πρώτη έχει σημαντικά αιτήματα προς το Προεδρικό και η δεύτερη έχει προωθήσει νέες νομοθετικές πρόνοιες για το ρόλο της.

Ο Πρόεδρος μας μίλησε, ακόμη, για τον τομέα της Άμυνας, εστιάζοντας στην αναβάθμιση των ΣΥΟΠ. Βέβαια, αυτό που μας καίει είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποκόπηκε ο δεσμός με την Ρωσία. Δεν περιμένουμε από τον Πρόεδρο να τα αλλάξει όλα με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού. Αλλά επιζητούμε ουσία και πειστικότητα όταν απευθύνεται στους πολίτες.