Αύξηση του ποσού που δίνεται ως αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου συνεπεία αστικού αδικήματος, προσανατολίζεται να δώσει η Βουλή αλλά αναλογικά αφού υπάρχει έντονη αντίδραση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το θέμα τέθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν πέντε βουλευτές και η οποία προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλεται σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα (εργατικό, αυτοκινητιστικό) από τις €17.000 στις €100.000. Μάλιστα ο εκ των εισηγητών της πρότασης Ζαχαρίας Κουλίας αφού ανέφερε ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν συμβαίνουν πολλές, πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να δίνεται ως αποζημίωση ένα ποσό της τάξης των 180,000 ευρώ, αλλά επικράτησε η άποψη των συναδέλφων του για τις 100.000. «Η δική μου άποψη είναι το ποσό να ανέλθει στις 220,000 ευρώ», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, το Υπουργείο συμφωνεί με αύξηση του ποσού αλλά με αναλογικό τρόπο. «Προβήκαμε σε μία μικρή μελέτη για να δούμε τι ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε. Στην Αγγλία το 2020 το ποσό αυτό ήταν στις 15.000 αγγλικές λίρες. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας χαρακτήρισε το ποσό που προβλέπεται με την πρόταση νόμου, ως ιδιαίτερα υψηλό. Το ποσό καλύπτει την ψυχική οδύνη και δεν συνδέεται με τις αποζημιώσεις. «Το κράτος θα επιβαρυνθεί με σημαντικό ποσό σε περίπτωση τροποποίησης τόσο μεγάλης αύξησης. Θα πρέπει η αύξηση να είναι αναλογική και μικρή», κατέληξε.  Με την αύξηση του ποσού συμφωνεί και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών τόνισε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παραμένουν φερέγγυες ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Ό,τι αναγκάσει ασφαλιστικές εταιρείες να αναδιαμορφώσουν τις τιμές τους προς τα πάνω, θα έχει ως συνέπεια να μετακυληστεί το κόστος στους ασφαλιζόμενους. Θα μπορούσε να τύχει αύξησης το ποσό αλλά σε λογικά πλαίσια».

Κάθετα αντίθετος με την τόσο μεγάλη αύξηση εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας πως εξαπλασιασμός του ποσού είναι υπερβολικός. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να αξιολογηθεί. Χρειάζεται να γίνει μία μελέτη και να δούμε και τον σκοπό που υπάρχει αυτή η αποζημίωση, η οποία καλύπτει μόνο την ψυχική οδύνη. Η μεγάλη αύξηση θα επηρεάσει πολλούς. Η τιμαριθμική προσαρμογή,  οποία αναφέρθηκε στην αιτιολογική έκθεση δεν οδηγεί στις 100.000 ευρώ αλλά στις 23.000 ευρώ.

Τελικά ζητήθηκε όπως παρουσιαστούν στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων, καθώς και τι γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, μετά η Βουλή θ’ αποφασίσει για το ύψος του ποσού.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας, Νίκος Γεωργίου, Ανδρέας Πασιουρτίδης, Πανίκος Λεωνίδου και Κωστής Ευσταθίου.