Έφτασε η ώρα η κυπριακή πολιτεία να εξετάσει σοβαρότατα την μετεγκατάσταση των Κεντρικών Φυλακών. Χρειαζόμαστε φυλακές του 2020 και όχι του 1960.

Αυτά δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, μετά από επίσκεψη των βουλευτών στις φυλακές.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι βουλευτές να δουν από κοντά τον Ειδικό 8, τον χώρο, όπου κρατούνται ανήλικοι και άτομα μέχρι 21 χρονών.

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, σήμερα ο πληθυσμός στις φυλακές ξεπερνά τα 1.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητα τους είναι για 545.

Όσον αφορά την πτέρυγα ανηλίκων είπε ότι ο χώρος δεν είναι άσχημος. Οι βουλευτές επιθεώρησαν τους χώρους και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι οι νεαροί κρατούμενοι δεν έρχονται σε επαφή με βαρυποινίτες ούτε μπορεί να ριχθεί οποιοδήποτε αντικείμενο από άλλο χώρο στον χώρο ψυχαγωγίας τους.

Ο νεοδιορισμένος αναπληρωτής διευθυντής φυλακών Χάρης Φιλιππίδης απαρίθμησε τις τρεις προτεραιότητες του, που είναι ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, η μείωση του υπερπληθυσμού και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της εισαγωγής ναρκωτικών και κινητών στις φυλακές, ο κ. Φιλιππίδης μίλησε για υλοποίηση πλάνου δράσης που ετοιμάστηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στο κοινό.

Τέλος, ανέφερε ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι μια από τις κόκκινες γραμμές του, τονίζοντας πως θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε κρούσματα στο προσωπικό των Φυλακών, το οποίο όπως ανέφερε, το στηρίζει γιατί εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες.