Kανένα διοικητικό ή πειθαρχικό μέτρο δεν λήφθηκε για τα €13,8 εκατ. που μοίρασε κατά λάθος το κράτος ως χορηγία σε 152 μη δικαιούχες εταιρείες κατά την περίοδο της πανδημίας στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικής Ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων. Αυτό απαντά το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημα προς τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διευκρινίζοντας ότι δεν κινήθηκε διαδικασία καθώς οι λειτουργοί εκτελούσαν οδηγίες του τέως Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος απεχώρησε από το δημόσιο αξίωμα που κατείχε στις 2 Ιουλίου 2020 .

Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα ευρήματα και τα αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας, ότι η πίεση του χρόνου και η ανάγκη για άμεση παροχή ρευστότητας στους δικαιούχους του Σχεδίου λειτούργησαν καταληκτικά και φαίνεται να επηρέασαν τόσο τις οδηγίες που δόθηκαν από τον τέως Έφορο Φορολογίας στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία και την εργασία που έγινε από τους λειτουργούς, όσο και εν συνεχεία την επεξεργασία του αρχείου προς πληρωμή στη βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας των Επαρχιών Γραφείων από τον τέως Έφορο.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει επίσης, ότι το γεγονός ότι ο κάθε λειτουργός γνώριζε αποσπασματικά και μόνο το κομμάτι με το οποίο θα ασχολείτο και δεν είχε σφαιρική ενημέρωση για το ζητούμενο και τα κριτήρια του Σχεδίου ώστε να μπορεί με κριτική σκέψη να αναλύσει τα αρχεία στη βάση των κριτηρίων του Σχεδίου, επίσης συνέβαλε στη διενέργεια των λανθασμένων πληρωμών.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι με πιο προσεκτική εξέταση των κριτηρίων του Σχεδίου, με τη συμβολή λειτουργών του Τμήματος Φορολογίας που είναι γνώστες των διαφορών βάσεων δεδομένων που τηρεί το Τμήμα, θα μπορούσε ο Έφορος Φορολογίας να είχε δώσει πλήρεις και σαφείς οδηγίες για ομοιόμορφο χειρισμό των αρχείων παγκύπρια γεγονός που θα απέκλειε τη συντριπτική πλειοψηφία των λανθασμένων πληρωμών.

Σε σχέση με την ερώτηση κατά πόσο λήφθηκαν οποιαδήποτε διοικητικά ή πειθαρχικά μέτρα και εναντίων ποιων, σημειώνουμε ότι δεν έχουν ληφθεί οπωσδήποτε μέτρα εναντίων οποιουδήποτε λειτουργού καθότι εκτελούσαν  οδηγίες του τέως Εφόρου Φορολογίας ο οποίος απεχώρησε από το δημόσιο αξίωμα που κατείχε στις 2 Ιουλίου 2020.

Από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι: «Σήμερα έλαβα απαντητική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, για τα ευρήματα της διοικητικής έκθεσης και για το ερώτημα που έθεσα για οποιοεσδήποτε πειθαρχικές ευθύνες σε σχέση με το μεγάλο λάθος που έγινε να δοθεί επιδοματική βοήθεια σε εταιρείες την περίοδο του covid, με ένα πάτημα του κουμπιού έφυγαν εκατομμύρια».

Παρά το γεγονός, είπε, ότι πρόκειται για εμπιστευτική επιστολή και παρά τις προειδοποιήσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι μπορεί να λαμβάνει μέτρα, εντούτοις, υπογραμμίζει, η ίδια πιστεύει στη λογοδοσία και στη διαφάνεια. 

«Η απάντηση φωτογραφίζει πρόσωπο που έχει την ευθύνη και μπορούσε να κάνει τη δουλειά του καλύτερα, ως προς τις εντολές και τις οδηγίες που δόθηκαν, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το επιζήμιο λάθος για τη Δημοκρατία. Κακίζω το γεγονός ότι δεν κινήθηκαν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του ατόμου που είχε την απόλυτη ευθύνη».