Τα παιγνίδια εξουσίας ως προς το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο σε πτυχές της μεταρρύθμισης συνεχίζεται, σε σημείο που ο καυγάς για τα κτήρια μετατρέπεται «σε μεσανατολικό ζήτημα», προκαλώντας όχι μόνο την οργή του υπουργού Εσωτερικών αλλά και πολιτών, οι οποίοι διαπιστώνουν πως πάνω από το καλό της μεταρρύθμισης, ορισμένοι βάζουν τα στενά τοπικά τους συμφέροντα.

Η πιο εξοργιστική κατάσταση παρατηρείται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου Δήμος Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ερίζουν, ακόμη, ως προς το ποιο πρέπει να είναι το κτήριο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ).

Το κτήριο το οποίο κρίθηκε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νέου ΕΟΑ είναι τα γραφεία στα οποία στεγάζεται το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Παραλιμνίου. Ωστόσο, με την επιλογή αυτή διαφωνεί ο Δήμος Αγίας Νάπας. Το θέμα βεβαίως δεν είναι μόνο να καταλήξουν στο κτήριο αλλά και η διαμόρφωση των χώρων του εγκαίρως, ώστε να εξυπηρετεί το σύνολο των εργαζομένων οι οποίοι θα μεταφερθούν εκεί. Εξάλλου, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν και κάποιες διαρρυθμίσεις ή και διαχωρισμοί, για τους οποίους θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα. Πέραν των γραφείων, απαραίτητο θεωρείται να διαμορφωθούν και οι αποθηκευτικοί χώροι, όπου θα μεταφερθούν οι χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις. Όπως είναι γνωστό, τα διάφορα τμήματα τα οποία ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις (έκδοση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας) θα κατεβάσουν τα ρολά περίπου από τις 10 Ιουνίου, ώστε να καταστεί δυνατόν να μετακινηθεί τόσο το προσωπικό όσο και οι φάκελοι στα νέα κτήρια, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα την 1η Ιουλίου (οπόταν θα λειτουργήσουν τα νέα σχήματα) να αναλάβουν έργο.

Γίνεται αντιληπτό, πως όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τους επαγγελματίες (μελετητές, εργολάβους κοκ) αποτελεί σημαντικό παράγοντα το πόσο έγκαιρα θα λειτουργούσουν οι νέοι οργασμοί, ύστερα από την ανάπαυλα της μετακόμισης.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η κατάσταση παρουσιάζεται ως εξής:

-Λευκωσία: Διαμορφώθηκαν χώροι στο κτήριο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, όπου θα μεταφερθούν εκεί όλοι οι επηρεαζόμενοι.

-Λάρνακα: Καταλήγουν σε κτήριο, αλλά ακόμα δεν το έκλεισαν, κάτι το οποίο αναμένεται σύντομα. Στόχος του νέου ΕΟΑ είναι να ανεγείρει το δικό του κτήριο, οπόταν οι τρέχουσες ρυθμίσεις θεωρείται ότι αποτελούν προσωρινή λύση.

-Λεμεσός: Βρίσκουν κτήρια αλλά το νοίκι που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι πολύ ψηλό, οπόταν σε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν.

-Πάφος: Λόγω έλλειψης κτηρίων, μάλλον όλα συγκλίνουν στο ότι θα χρησιμοποιηθεί το κτήριο των επαρχιακών της Πολεοδομίας, ενώ θα ζητηθεί να παραχωρηθεί ο χώρος του επαρχιακού του Υπ. Παιδείας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται, πως το υπουργείο Εσωτερικών θεωρούσε τη χρήση των επαρχιακών γραφείων της Πολεοδομίας (το προσωπικό των οποίων θα εργοδοτηθεί ούτως ή άλλως, στους ΕΟΑ) ως την έσχατη εναλλακτική επιλογή, αν δεν λειτουργούσαν οι υπόλοιπες.