Στην έναρξη του δοκιμαστικού σταδίου για μελλοντική υιοθέτηση του SRI στην Κύπρο, που αφορά την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της ετοιμότητας ευφυΐας των κτηρίων στην Κύπρο προχωρά το υπουργείο Ενέργειας.

Η μελέτη θα υλοποιηθεί από ομάδα τεχνικών συμβούλων, η οποία αποτελείται από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, την Ερευνητική Ομάδα Αειφόρου Ενέργειας (SERG) του Πανεπιστημίου Frederick και τις εταιρείες τεχνολογίας Euphyia Tch Ltd και CyRIC Ltd.

«Ο δείκτης SRI μετρά την ικανότητα ενός κτιρίου να αξιοποιεί συστήματα αυτοματισμών και ελέγχου για να προσαρμόζει τη λειτουργία του στις ανάγκες του χρήστη, βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση και τις συνολικές επιδόσεις», εξηγεί στον «Φ», ο Πάρις Φωκαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick και ακαδημαϊκός υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας Αειφόρου Ενέργειας.Ο κ. Φωκαΐδης μίλησε στον «Φ» γι’ αυτή την σημαντική προσπάθεια.

Πώς προέκυψε, κύριε Φωκαΐδη, στην Κύπρο η ανάγκη υιοθέτησης του δείκτη SRI για τα κτήρια;

Ο SRI υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων ως εργαλείο για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της ευφυΐας των κτηρίων. Η ένταξη αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και την άνεση των ενοίκων μέσω έξυπνων τεχνολογιών, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της.

Τι χαρακτηρίζεται ως έξυπνο κτήριο;

Ένα έξυπνο κτίριο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την αυτόματη διαχείριση διαφόρων λειτουργιών, όπως η θέρμανση, η ψύξη, ο φωτισμός, η παροχή ζεστού νερού χρήσης, ο εξαερισμός κ.ά., καθιστώντας το πιο άνετο, ενεργειακά αποδοτικό και προσαρμόσιμο στις ανάγκες των ενοίκων.

Ποια εξέλιξη προέκυψε αυτές τις ημέρες σε σχέση με τον δείκτη SRI σε σχέση με την υιοθέτηση του στην Κύπρο;

Η εξέλιξη η οποία έχει προκύψει τον Φεβρουάριο του 2024, είναι ότι η Υπηρεσία Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου έχει ανακοινώσει και επίσημα την έναρξη του δοκιμαστικού σταδίου για μελλοντική υιοθέτηση του SRI στην Κύπρο. Να αναφέρουμε ότι το SRI στο παρόν στάδιο είναι εθελοντικό για τα κράτη-μέλη και η Κύπρος καθίσταται μόλις το 9ο κράτος μέλος που προχωρά στην έναρξη του δοκιμαστικού σταδίου υιοθέτησης του δείκτη.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του δοκιμαστικού σταδίου του SRI στην Κύπρο;

Το δοκιμαστικό στάδιο του SRI στην Κύπρο υλοποιείται από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με μια κοινοπραξία τεσσάρων εταίρων: Του Πανεπιστημίου Frederick, του Ενεργειακού Γραφείου Κύπριων Πολιτών και δύο εταιρειών τεχνολογίας, την Euphyia Tech και την Cyric Ltd. Η επιλογή του συγκεκριμένου δικτύου εταίρων από το υπουργείο Εμπορίου, προέκυψε λόγω της συμμετοχής τους σε συναφή ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πώς θα λειτουργήσει το στάδιο δοκιμής του SRI στην Κύπρο;

Κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού σταδίου, η κοινοπραξία θα διενεργήσει αξιολογήσεις ευφυούς ετοιμότητας των κτηρίων σε αντιπροσωπευτικό αριθμό κτιρίων σε ολόκληρη την Κύπρο. Η διαδικασία θα καθορίσει τις μέσες συνθήκες και θα θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τη βελτίωση της ευφυούς λειτουργίας των κτηρίων. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι η εφαρμογή του SRI θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο και προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες του κτιριακού αποθέματος της Κύπρου.

Είναι υποχρεωτική η υιοθέτηση του δείκτη SRI στα κράτη-μέλη της ΕΕ;

Σύμφωνα με την αναδιατύπωση της οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων, τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, υποχρεούνται να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον SRI για μεγάλα κτήρια από το 2026 και μετά. Η απαίτηση αυτή αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα μεγαλύτερα κτήρια, τα οποία έχουν σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις, βελτιστοποιούνται για ενεργειακή απόδοση και έξυπνη λειτουργία.

Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε την έξυπνη τεχνολογία

Γιατί είναι σημαντικός ο SRI για την Κύπρο;

Ο SRI είναι σημαντικός για την Κύπρο επειδή μπορεί να καθοδηγήσει το νησί στη βελτίωση του κτιριακού του αποθέματος, ώστε να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό, τεχνολογικά προηγμένο και βιώσιμο, συμβάλλοντας στους εθνικούς ενεργειακούς στόχους και στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Πώς ωφελεί τους Κύπριους πολίτες η υιοθέτηση του SRI;

Η υιοθέτηση του SRI ωφελεί τους Κύπριους πολίτες βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας μέσω της βελτιωμένης αποδοτικότητας και συμβάλλοντας σε ένα υγιέστερο περιβάλλον μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι δαπανηρή η μετατροπή ενός σπιτιού σε έξυπνο σπίτι;

Η μετατροπή ενός σπιτιού σε έξυπνο σπίτι μπορεί να ευθυγραμμιστεί με την αρχή του βέλτιστου κόστους, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε έξυπνες τεχνολογίες εξισορροπούνται με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μέσω της αυξημένης ενεργειακής απόδοσης με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας την οικονομικά βιώσιμη για πολλούς.

Μπορείτε να δώσετε πρακτικά παραδείγματα ευφυούς τεχνολογίας στα κτήρια;

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν έξυπνο έλεγχο και ρύθμιση της θέρμανσης και ψύξης ενός κτηρίου με προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, αυτοματοποιημένη ρύθμιση του τεχνητού φωτισμό που προσαρμόζεται με βάση τα επίπεδα του φυσικού φωτός, συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν αλγόρυθμους εκμάθησης της συμπεριφοράς του χρήστη του κτηρίου και προσαρμόζουν την λειτουργία των τεχνικών συσκευών με βάση τις συνήθειες του, εξ αποστάσεως έλεγχο και ρύθμιση συσκευών, κ.ά.

Πώς συμβάλλει η έξυπνη τεχνολογία στα κτίρια στην εξοικονόμηση ενέργειας;

Η έξυπνη τεχνολογία βελτιστοποιεί τις λειτουργίες του κτιρίου, όπως η θέρμανση, η ψύξη και ο φωτισμός, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούνται μόνο όταν χρειάζεται και στα πιο αποδοτικά επίπεδα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Θα πρέπει όλα τα κτήρια στην Κύπρο να πληρούν ένα συγκεκριμένο SRI;

Αρχικά, το στάδιο των δοκιμών μπορεί να μην απαιτεί από όλα τα κτίρια να πληρούν μια συγκεκριμένη βαθμολογία SRI, αλλά θέτει τα θεμέλια για μελλοντικούς κανονισμούς που θα μπορούσαν να επιβάλλουν ελάχιστα επίπεδα ευφυούς ετοιμότητας για νεόδμητα κτήρια ή για την περίπτωση ανακαίνισης των κτηρίων.

Πώς εντάσσεται το σύστημα SRI στους ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους της Κύπρου;

Το σύστημα SRI ευθυγραμμίζεται με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Κύπρου, προωθώντας τη μετάβαση σε μια πιο ενεργειακά αποδοτική οικονομία και οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για έναν ιδιοκτήτη σπιτιού που ενδιαφέρεται να βελτιώσει την έξυπνη ετοιμότητα του σπιτιού του;

Το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση του επιπέδου ευφυούς ετοιμότητας του σημερινού κτηρίου, ο εντοπισμός των τομέων που χρήζουν βελτίωσης και η διερεύνηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και λύσεων που πληρούν την αρχή της βέλτιστης από πλευράς κόστους αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης.