Σε περίπτωση κατά την οποία οι εκπρόσωποι των Δήμων που συνενώνονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τσακώνονται ακόμη και για την έδρα του επαρχιακού συμβουλίου, όπως συμβαίνει τώρα με την ελεύθερη Αμμόχωστο, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

Αυτό καταγράφεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η οποία εξέτασε τροποποιήσεις των σχετικών νομοθετημάτων που έχουν κατατεθεί ενώπιον της, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά και αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης.

Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές θα κατατεθούν ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, χωρίς να αποκλείεται υποβολή τροπολογιών.

Οι τροποποιήσεις στα κείμενα των νομοσχεδίων που συζητήθηκαν, αφορούν:

1.      Υιοθέτηση των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων, την υποβολή υποψηφιότητας από πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καθορισμό ασυμβιβάστου για το ωρομίσθιο προσωπικό δήμων, κοινοτήτων και οργανισμών δημόσιου δικαίου.

2.      Διαγραφή της πρόνοιας σύμφωνα με την οποία, στις περιπτώσεις εκλογής σε δημοτικό διαμέρισμα ενός μόνο δημοτικού συμβούλου, η εν λόγω θέση θα δίδεται στο πλαίσιο της πρώτης κατανομής θέσεων στον συνδυασμό υποψηφίων ή στον ανεξάρτητο υποψήφιο που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων.

3.      Παροχή δυνατότητας, ώστε το ύψος της μισθολογικής δαπάνης για πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στον δήμο να υπερβαίνει το όριο του 40% του συνόλου των πάσης φύσεως δαπανών του δήμου εντός μεταβατικού σταδίου που λήγει την 1η Ιανουαρίου 2028.

4.      Παροχή δυνατότητας απόσπασης προσωπικού από δήμους σε επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης και για σκοπούς υδατοπρομήθειας.

5.      Επιστροφή του παράβολου που καταβάλλεται από τους υποψηφίους κατά την υποβολή υποψηφιότητας, σε περίπτωση που οι υποψήφιοι λαμβάνουν συγκεκριμένο ποσοστό των έγκυρων ψήφων ή του εκλογικού μέτρου, ανάλογα με την περίπτωση, όπως προβλέπεται στα νομοσχέδια.

6.      Αύξηση του ανώτατου ποσού το οποίο θα δύναται υποψήφιος αντιδήμαρχος να δαπανήσει για σκοπούς εκλογής από πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000), που ισχύει σήμερα, σε δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000).

7.      Καθορισμό με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων του αριθμού των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέγονται στα δημοτικά διαμερίσματα Αγίας Νάπας και Πέγειας και κατ’ επέκταση στους δήμους Αγίας Νάπας και Ακάμα, όπως ισχύει για όλους τους νέους δήμους.

8.      Αναθεώρηση της χρονικής προθεσμίας υποβολής έκθεσης εκλογικών εξόδων από τους υποψηφίους στον οικείο Έφορο Εκλογής, ώστε να υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του αποτελέσματος της εκλογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

9.      Καθορισμό της έδρας συμπλέγματος κοινοτήτων στη βάση κριτηρίων που αφορούν στη γεωγραφική τοποθεσία, στον πληθυσμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των κοινοτήτων που συμμετέχουν στο οικείο σύμπλεγμα. 

10.    Λήψη απόφασης από τον Υπουργό Εσωτερικών, σύμφωνα με τα ως άνω κριτήρια, σε περίπτωση κατά την οποία δεν ληφθεί απόφαση στο οικείο Συμβούλιο Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων επί του ζητήματος του καθορισμού της έδρας συμπλέγματος κοινοτήτων.

Στη βάση όλων των πιο πάνω, η επιτροπή επέφερε τις απαιτούμενες τροποποιήσεις επί των κειμένων των νομοσχεδίων, προκειμένου να επέλθουν οι δέουσες νομοτεχνικές και επί της ουσίας βελτιώσεις, καθώς και για να μην περιλαμβάνουν τις πρόνοιες που κρίθηκε σκόπιμο ότι δεν χρήζουν άμεσου χειρισμού.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην ολομέλεια του σώματος.

Ταυτόχρονα, επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του σώματος τροπολογίες, με απώτερο στόχο την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.