Με αντεγκλήσεις και δριμύ κατηγορώ ως προς τους πιο σημαντικούς μάρτυρες της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τελικών αγορεύσεων ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου. Η τελευταία καλείται να αποφανθεί ως προς τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, ορίζοντας την 10η Μαΐου, ημέρα όπου θα ανακοινώσει το πόρισμά της.

Από τη μια η οικογένεια Νικολάου υποστήριξε ότι η αιτία θανάτου του 26χρονου είναι ο στραγγαλισμός και πως αυτός δολοφονήθηκε από αριστερόχειρα δράστη, σε αντίθεση με τη θέση και τη στάση που στήριξε η Νομική Υπηρεσία, ότι δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας εάν το έλλειμμα στο υοειδές οστό, είναι γενόμενο εν ζωή, μεταθανάτια ή εκ της κατασκευής του, καλώντας το δικαστήριο να αφήσει το πόρισμα ανοιχτό σε σχέση με την αιτία θανάτου.

Οι δύο πλευρές παρέδωσαν χθες γραπτώς τις πολυσέλιδες αγορεύσεις τους και αναφέροντάς στο Δικαστήριο προφορικά τα σημαντικότερα σημεία τους διαγράμματος τους. Αγορεύοντας για μια περίπου ώρα η εκπρόσωπος τη Νομικής Υπηρεσίας, άφησε αιχμές προς το πρόσωπο της δρος Καραγιάννη, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ σε σχέση με τα όσα ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου. Ισχυρίστηκε ότι «αυθαίρετα κατέληξε στο συμπέρασμα περί στραγγαλισμού εν ζωή. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αναδείχθηκε η μη επιστημονική επάρκεια της κ. Καραγιάννη».

Οι δικηγόροι της οικογένειας, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, υποστήριξαν ότι από τα νέα ευρήματα που προέκυψαν μετά την εκταφή, αυτά αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε σε άγνωστο μέρος από ομάδα δραστών στην οποία συμμετείχαν άτομα από το στρατόπεδο Ευμένιου Παναγιώτου. «Από αυτά τα νέα στοιχεία, προκύπτει περίτρανα το συμπέρασμα πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η αιτία θανάτου ήταν στραγγαλισμός» και κάλεσε τη θανατική ανακρίτρια να υιοθετήσει τα ευρήματα που τέθηκαν ενώπιον της.

Οι δικηγόροι πέραν των πιο πάνω, υπέδειξαν ότι η στάση της Νομικής Υπηρεσίας φανερώνει τακτικές απελπιστικής υπεράσπισης και επεσήμαναν ότι ο δρ Αγαπητός προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Δικαστήριο.

Η διαδικασία των αγορεύσεων ξεκίνησε από την πλευρά της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία σε σχέση με τη θανατικές ανακρίσεις αλλά και τις έρευνες που έγιναν τόσα χρόνια σε σχέση με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου.

Σε σχέση με τις οι ιστολογικές εξετάσεις του υοειδές οστού που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, η κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν τα κοκκία αιμοσιδηρίνης όπως και κανένα άλλο ιστολογικό εύρημα. Είπε ακόμη ότι στις επιστημονικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα που έγιναν σε διάφορες περιοχές των ρούχων του θανόντα, δεν συνάδουν με τα εκχυλίσματα των δειγμάτων με θαλασσινό νερό. Προέβη σε εκτενή αναφορά στις δύο εκθέσεις του δρος Αγαπητού σε σχέση με την υπόθεση, τονίζοντας ότι κατά την ειδική ιστοχημική εξέταση Κυανού του Βερολίνου, αναζητούσαν τα κοκκία της αιμοσιδηρίνης για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάκωση εν ζωή.

Σημείωσε ότι παρότι έγινε εξέταση σε όλο το οστό δεν εντοπίστηκαν τα κοκκία αιμοσιδηρίνης ούτε οποιοδήποτε ιστολογικό εύρημα.

«Λειτούργησε αντιεπιστημονικά και αυθαίρετα η δρ Καραγιάννη»

«Η δρ Καραγιάννη, αντί να δηλώσει, ως όφειλε, ότι από τη δική της εξέταση απλά δεν προκύπτουν ευρήματα που να βοηθούν τους ιατροδικαστές να καταλήξουν αναφορικά με τη σημασία του ελλείμματος…, λειτούργησε αντιεπιστημονικά και αυθαίρετα, οδηγούμενη σε διατύπωση συμπεράσματος στην έκθεσή της, το οποίο ουδόλως τεκμηριώνει», τόνισε η κ. Ξενοφώντος και παράλληλα επεσήμανε ότι κ. Καραγιάννη δεν είναι ιατροδικαστής αλλά παθολογοανατόμος

Καταληκτικά εισηγήθηκε προς το Δικαστήριο όπως το πόρισμα παραμείνει ανοικτό σε σχέση με την αιτία θανάτου, ως επίσης παραμείνει ανοικτό αν ο θάνατος του άτυχου Νικολάου οφείλεται σε παράνομη πράξη ή αυτοκτονία και έχουν ή δεν έχουν συμβάλει ενέργειες ή πράξεις τρίτων προσώπων ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του Δικαστηρίου, η οποία να αξιολογεί όλα τα ευρήματα νεκροψία-σκηνή-εκταφή-σύνολο των γεγονότων που συνθέτουν την υπόθεση. «Θεωρούμε ότι ελλείψει ιστολογικών ευρημάτων δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ασφάλεια το ερώτημα αν το έλλειμμα των τριών χιλιοστών στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού είναι γενόμενο εν ζωή ή μεταθανάτια ή εκ της κατασκευής του», σημείωσε, κάνοντας αναφορά ότι το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου πρέπει να είναι πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας.

«Σκοπός η παραπλάνηση του Δικαστηρίου»

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά από την αντίπερα όχθη, ήταν και η αγόρευση των δικηγόρων της οικογένειας Νικολάου με τη Λητώ Καριόλου να επισημάνει ότι η αιτία θανάτου του Θανάση Νικολάου ήταν στραγγαλισμός. Τόνισε επίσης, ότι η Νομική Υπηρεσία και η εκπρόσωπός της επέμεναν στην απρόσκοπτη υπεράσπιση του Πανίκου Σταυριανού. «Είναι ενδεικτικό πως η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, υποστήριξε ότι η αίτηση για εκταφή ήταν καταχρηστική. Σκοπός δεν ήταν άλλος παρά η παραπλάνηση του Δικαστηρίου, με την υπεράσπιση του Σταυριανού και πρωτίστως των συνεργών του», υπέδειξε.

Τόνισε ότι τα νέα ευρήματα μετά την εκταφή αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε σε άγνωστο μέρος, από ομάδα δραστών στην οποία συμμετείχαν άτομα από το στρατόπεδο Ευμένιου Παναγιώτου. Έκανε επίσης αναφορά στα επεισόδια που προηγήθηκαν λίγες ημέρες πριν εντοπιστεί νεκρός και στα περιστατικά εκφοβισμού που δεχόταν ο 26χρονος.

Η κ. Καριόλου επεσήμανε ότι στο δεύτερο μέρος της γραπτής αγόρευσης έχουν αναλύσει όλες τις εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ιατροδικαστική έκθεση Σταυριανού και τα «έκδηλα λανθασμένα, πρόχειρα και ανυπόστατα ευρήματά του». Σε σχέση με τα στοιχεία μετά την εκταφή τόνισε ότι προκύπτει περίτρανα το συμπέρασμα πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι η αιτία θανάτου ήταν στραγγαλισμός, καλώντας και θανατική ανακρίτρια να υιοθετήσει τα ευρήματα που τέθηκαν ενώπιον της.

Υπέδειξε ότι η στάση της Νομικής Υπηρεσίας φανερώνει τακτικές απελπιστικής υπεράσπισης και προσβλητικής επίθεσης προς την κ. Καραγιάννη. «Η στάση της Νομικής Υπηρεσίας με λυπεί, αναφέρω ότι ακόμα και σε αυτή την τρίτη θανατική ανάκριση, ενισχύεται η προσπάθεια συγκάλυψης», είπε η κ. Καριόλου, προσθέτοντας ότι η Νομική Υπηρεσία επέλεξε να καλέσει τον Σταυριανό ως μάρτυρα, υποστήριξε τις θέσεις του μέσω άλλης μαρτυρίας, για να απορρίψει το πόρισμα του κ. Μάτσα.

Λαμβάνοντας τον λόγο η δικηγόρος Αθηνά Δήμα, προέβη σε εκτενείς αναφορές και παρέπεμψε το δικαστήριο στα ευρήματα και τις εκθέσεις των παθολογοανατόμων. «Μετά λύπης άκουσα τις προσβολές προς την κ. Καραγιάννη. Αυτό για εμένα δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων. Η κ. Καραγιάννη είναι στη λίστα πραγματογνωμόνων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών». Είπε ακόμη ότι ο δρ Αγαπητός προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Δικαστήριο και πως δεν επιλέχθηκε τυχαία από τη Νομική Υπηρεσία.

Τόνισε ακόμη ότι η αιτία θανάτου προέκυψε ξεκάθαρα από την κ. Καραγιάννη παρά τις επιθέσεις και τις προσβολές τις Εισαγγελίας. «Η κ. Καραγιάννη μελέτησε όλο τον φάκελο που της παραδόθηκε. Επέδειξε τον τρόπο του στραγγαλισμού ακριβώς. Έφτασε στο σημείο να πει ότι ο στραγγαλιστής ήταν αριστερόχειρας», ανέφερε

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, η Δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, ζήτησε όπως ενημερωθεί από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας και για την αμοιβή του δρος Αγαπητού. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ρωτάει για σκοπούς διαφάνειας και εν τέλει, μετά από συζήτηση διαπιστώθηκε ότι το τιμολόγιο του κ. Αγαπητού είναι κατατεθειμένο ως τεκμήριο και η αμοιβή του ανέρχεται στις €7.350.

Να σημειωθεί ότι έξω από την είσοδο του Δικαστηρίου βρίσκονται εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων – Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ) εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου.