«Η μάνα μου έκλαψε για πρώτη φορά όταν της είπαν από το κράτος πως δεν θεωρείται παθούσα πολέμου για το γεγονός ότι ο πατέρας μου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Όταν η μητέρα μας διαγνώστηκε με καρκίνο και με τύφλωση 95,5%, μας είπαν ότι δεν δικαιούται κατ’ οίκον φροντίδα επειδή έχει €60.000. Αποταθήκαμε στις τράπεζες και μας ενημέρωσαν πως δεν υπάρχουν χρήματα. Και αργότερα, μας ενέκριναν μονο €240 επειδή η μάνα μου θα έμενε στο σπίτι μου.

Δεν την ενέκριναν για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) επειδή είχε έσοδα μερικά ευρώ περισσότερα από όσα θα την καθιστούσαν δικαιούχο.

Έρχονταν από το Γραφείο Ευημερίας και ζητούσαν από τη μητέρα μας να δώσει κάποια από τα τέσσερα παιδιά της για υιοθεσία επειδή θεωρούσαν ότι μια γυναίκα μόνη της δεν θα τα έβγαζε πέρα.

Μας υποχρέωσαν να δεχθούμε, ότι ο πατέρας μας, αφυπηρέτησε στα 55. Τηλεφώνησα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μίλησα με τον κ. Μ… και του ανέφερα ότι μας είχαν υποσχεθεί προαγωγή και μου απάντησε: «Μα σοβαρομιλάς; Αφού δεν δούλευε»;

«Του απάντησα, πως να δουλεύει, αφού είναι αγνοούμενος από τα 28 του χρόνια»;

Ο κ. Μ…, μου ζήτησε συγνώμη.

Το 2016, μας ενημέρωσαν ότι εντοπίστηκαν τα οστά του. Τα τελευταία του λόγια στη μητέρα μας προτού φύγει για τον πόλεμο, ήταν «τα μωρά τζιαι τα μάθκια σου».

Τα πιο πάνω συγκλονιστικά, είναι λόγια της κ. Γεωργίας Παύλου, θυγατέρας του ειδικού αστυφύλακα Παναγιώτη Παύλου, με αριθμό 5087.

Ο ειδικός αστυφύλακας Παναγιώτης Παύλου, ο οποίος για την πολιτεία ήταν ένας απλός αριθμός, ο 5087.

Η κ. Παύλου ανέφερε τα πιο πάνω ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές, ότι εκ των υστέρων και έπειτα από τόσες στερήσεις, η οικογένεια διαπίστωσε ότι δικαιούτο βοηθήματα από το 1974, τα οποία ουδέποτε έλαβε και για τα οποία ουδείς την ενημέρωσε.

Σημειώνεται, ότι η σύνταξη και το εφάπαξ του Παναγιώτη Παύλου, αντί να υπολογιστούν στο σύνολό τους (με δεδομένο ότι στα 28 του σκοτώθηκε) υπολογίστηκαν με βάση τα τρία χρόνια που υπηρέτησε στην Αστυνομία, προτού σκοτωθεί, ωσάν να ήταν σε θέση να εργαστεί και δεν το έπραττε.

Η θυγατέρα του ανέφερε επίσης, πως  με βάση τη σχετική νομοθεσία έπρεπε να προαχθεί επ’ ανδραγαθία. Ωστόσο, η οικογένεια ενημερώθηκε, ότι ο Παναγιώτης Παύλου αφυπηρέτησε στην ανώτατη βαθμίδα της κλίμακας Α1, ως τακτικός ειδικός αστυφύλακας. Τόσο καλά!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μάριος Χαρτσιώτης δεσμεύθηκε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά της υπόθεσης.