Το πραξικόπημα διήρκεσε οκτώ μέρες και έκτοτε πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια, τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν στην αποκατάσταση αγνοούμενου αστυνομικού ο οποίος παύθηκε από τότε αστυνομικό διευθυντή επειδή δεν ταυτιζόταν με την ανατροπή της δημοκρατίας.

Πρόκειται για τον ειδικό αστυνομικό Θεόδουλο Σολωμού, ο οποίος δεν είχε αποκατασταθεί τη στιγμή που αποκαταστάθηκαν ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι ενέργειες προλείαναν το έδαφος για το πραξικόπημα ή και συμμετείχαν σε αυτό.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε την αδικία που έγινε, έστω και αν ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε μέχρι πρόσφατα αντίθετη άποψη.

Ο Σολωμού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και τα παιδιά του αγωνίστηκαν επί χρόνια να τον αποκαταστήσουν, κάτι το οποίο πέτυχαν όταν ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ανακάλεσε την απόφαση απόλυσής του. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε δεσμευθεί ότι θα αποδίδονταν τιμές στον Σολωμού ενώ θα τον προήγαγε επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του λοχία. Πλην όμως, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νυν Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου, ακύρωσε την απόφαση του κ. Μιχαηλίδη με την οποία αποκαθίστατο ο Σολωμού. Μάλιστα, σε αγόρευση ενώπιον του Δικαστηρίου (η οποία απέβλεπε στην ανατροπή των χειρισμών του κ. Κύπρου Μιχαηλίδη) η Αστυνομία αναφερόταν σε «προσπάθεια διόρθωσης μιας παράνομης κατάστασης». Δηλαδή, η απόφαση του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, με την οποία αποκαθιστούσε τον Σολωμού, κρινόταν ως παράνομη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της υπόθεσης και πρόσθεσε, πως «το θέμα είναι πολυδιάστατο, νομικό, ηθικό, πραγματικό».  Ανέφερε επίσης, ότι μελέτησε ο ίδιος τον σχετικό φάκελο, εξετάζοντας τον και από νομικής απόψεως, και πρόσθεσε: «Διερωτήθηκα πού πάει η ίση μεταχείριση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον (νυν) Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος θα εισηγηθεί την προαγωγή του και την ανάκληση της απόλυσης, έχοντας και την δική του έγκριση ως υπουργού Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ η Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των παιδιών του Σολωμού, απολογήθηκε για την ταλαιπωρία στην οποία υπεβλήθη η οικογένεια επί σχεδόν μισό αιώνα.

Ως προς το αίτημα της οικογένειας, για να δοθεί το όνομα του Σολωμού σε ένα δρόμο του Δήμου Στροβόλου, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Δήμαρχο ο οποίος δεσμεύθηκε να το υλοποιήσει. Δεκτό έγινε και το αίτημα της οικογένειας για ιατροδικαστική εξέταση των οστών και η σχετική έκθεση ετοιμάστηκε ήδη. Τέλος, εγκρίθηκε το αίτημα  ταφής στον Τύμβο με τις πρέπουσες τιμές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι νόμος που ψηφίστηκε το 1975, προνοεί πως όλες οι αποφάσεις της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης θεωρούνται παράνομες και πρέπει να ανακληθούν.