Συνολικά 970 οικόπεδα, γη εντός των ΒΒ, συνολικού εμβαδού άνω των 500.000m2 που βρίσκονται τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές περιοχές των ΒΒ, πρόκειται να παραχωρηθούν σε πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, όπως επιβεβαίωσε η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτή η συμφωνία ορόσημο είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών τόσο των ΒΒ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάζονται ακούραστα για να βρουν μια λύση που να διασφαλίζει ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω της τοποθεσίας των σπιτιών τους.

Η Διοίκηση των ΒΒ, συνεχίζει η ανακοίνωση, στηρίζει με συνέπεια το χτίσιμο προσφυγικών οικιών σε γη των ΒΒ μέσω της κατανομής οικοπέδων και της χορήγησης μισθώσεων, πολλά χτίστηκαν από το 1980. Το «Σχέδιο Aυτοστέγασης» εισήχθη στην ΚΔ μετά τα γεγονότα του 1974, για την παροχή στέγης στους εκτοπισμένους. Ένα ισοδύναμο σύστημα εισήχθη επίσης στις ΒΒ για να διασφαλιστεί ότι όσοι επλήγησαν από τον πόλεμο είχαν ένα μέρος να ζήσουν.

Η μεταβίβαση γης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και συμβαίνει από το 2007, όταν οι ΒΒ άρχισαν να αντικατοπτρίζουν την απόφαση της ΚΔ να εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικούς Συνοικισμούς.

Το 2018, ήρθε στην αντίληψη της Διοίκησης των ΒΒ ότι ορισμένοι πρόσφυγες που διέμεναν στα σπίτια είχαν απεβιώσει, αφήνοντας απογόνους χωρίς νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας στο ακίνητο που διέμεναν.

Αλλά χάρη στη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των Αρχών της Διοίκησης των ΒΒ και της ΚΔ, έχει βρεθεί τώρα μια λύση για να ξεπεραστούν οι νομικές επιπλοκές και το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντοπίσει και θα μεταβιβάσει τη γη εκ μέρους των ΒΒ.

Μετά την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας, οι απόγονοι προσφύγων σε σπίτια χτισμένα σε γη των ΒΒ, μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλους που ζουν στα χωριά Άχνα και Φρέναρος στις ανατολικές περιοχές των ΒΒ και στο Τραχώνι και Κολόσσι στις δυτικές περιοχές των ΒΒ.

Η Clare Simpson, Πολιτική Διοικήτρια των ΒΒ εξήγησε τη σημασία της απόφασης και τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε.

Είπε: “Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων των ΒΒ αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση. Χαίρομαι που οι πρόσφυγες, ή απόγονοι προσφύγων, θα λάβουν τώρα τίτλο ιδιοκτησίας για σπίτια στα οποία ζουν εδώ και δεκαετίες.

“Είμαι ευγνώμων για την υποστηρικτική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της ΚΔ και τις Επαρχιακές Διοικήσεις που βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση εντός των ΒΒ.”