Σε σοβαρές καταγγελίες στην Αστυνομία σε βάρος ιδιοκτήτη ιχθυοκαλλιέργειας στην Τριμίκλινη έχουν προβεί λειτουργοί του δημοσίου, οι οποίες έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», σχηματίστηκαν δυο σχετικοί ποινικοί φάκελοι από το αστυνομικό Σώμα, με τις ισάριθμες υποθέσεις να έχουν τεθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού εντός του 2024.

Στη βάση των επίσημων καταγγελιών που περιβάλλουν τις δυο αυτές υποθέσεις, στελέχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιχθυοκαλλιέργειας, φέρονται να παρεμπόδισαν λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, καθώς και του υφυπουργείου Τουρισμού, όταν οι τελευταίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για επιτόπιο έλεγχο.

Εκτός από το γεγονός ότι, βάσει της μαρτυρίας που δόθηκε στην Αστυνομία, δεν επετράπη στους λειτουργούς του δημοσίου η είσοδος στον χώρο, εξυβρίστηκαν, ενώ σε μια περίπτωση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης φέρεται να προκάλεσε ζημιές ύψους 1.300 ευρώ στο όχημα υπαλλήλου του υφυπουργείου Τουρισμού.

Τα δε κατηγορητήρια των δυο υποθέσεων που καταχωρίσθηκαν σε βάρος δυο προσώπων, περιλαμβάνουν αδικήματα (1) παρεμπόδισης δημοσίων λειτουργών κατά την εκτέλεση των νόμιμων καθηκόντων τους, (2) δημόσιας εξύβρισης και (3) κακόβουλης ζημιάς. Οι δυο επιτόπιοι έλεγχοι που επιχείρησαν να διενεργήσουν δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν στις 19/9/2023 και στις 24/11/2023, αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση, επιθεωρητές του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών μετέβηκαν για έλεγχο και επιθεώρηση στα υποστατικά της εταιρείας στην Τριμίκλινη και ο ιδιοκτήτης φέρεται να τους το απαγόρευσε. Μάλιστα, άλλο άτομο, που βρισκόταν μαζί με τον τελευταίο, τους εξύβρισε. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας, μέλη του οποίου σχημάτισαν ποινικό φάκελο και καταχώρισαν υπόθεση στο Δικαστήριο, η οποία ήδη εκδικάζεται.

Το έτερο συμβάν, στις 24/11/2023, σημειώθηκε όταν λειτουργοί του υφυπουργείου Τουρισμού μετέβησαν στο ίδιο σημείο για να κάνουν έλεγχο και επιθεώρηση στα υποστατικά της εταιρείας. Με βάση τη μαρτυρία τους σε βάρος του ιδιοκτήτη, εκείνος τους απαγόρευσε την είσοδο, τους εξύβρισε, ενώ προκάλεσε κακόβουλη ζημιά στο ιδιωτικό αυτοκίνητο του ενός από τους δυο λειτουργούς του υφυπουργείου, η οποία υπολογίστηκε στα 1.300 ευρώ. Και γι’ αυτή την περίπτωση έγινε καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας, με την υπόθεση –επίσης– να είναι υπό εκδίκαση.

Ωστόσο, οι αστυνομικές εξετάσεις στην υπόθεση δεν περιορίζονται στα πιο πάνω. Όπως πληροφορούμαστε, ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας έχει τεθεί ενώπιον της Αστυνομίας και αποτελεί αντικείμενο ποινικής διερεύνησης. Συγκεκριμένα, στη βάση των ευρημάτων της Ελεγκτικής, έχει αρχίσει λήψη γραπτών καταθέσεων από πρόσωπα τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ στο πλαίσιο των αστυνομικών εξετάσεων έχουν παραληφθεί διάφορα έγγραφα τα οποία εξετάζονται.

Σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 13/12/2023, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, για τα ευρήματά της: (…) εξ αφορμής καταγγελιών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά του σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου στην Κοινότητα Τριμίκλινης, καθώς και οικειοποίηση κρατικής γης για ιδιωτικά συμφέροντα, από τους διαχειριστές του πιο πάνω ιχθυοτροφείου, αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα.

Η Υπηρεσία μας εξέτασε, επίσης, τη διαδικασία αδειοδότησης άλλου ιχθυοτροφείου, ιδίων συμφερόντων, στην Κοινότητα Συλίκου, θέμα το οποίο αναφέρουμε σε Εκθέσεις μας από το 2015. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μία ενιαία ανάπτυξη, η οποία δραστηριοποιείται σε γειτνιάζοντα τεμάχια που εμπίπτουν στις κοινότητες Τριμίκλινης και Συλίκου (…) καταγγελίες περιλάμβαναν και ισχυρισμούς για δραστηριότητες ξεπλύματος παράνομου χρήματος, θέμα το οποίο διαβιβάσαμε στη ΜΟΚΑΣ (…).

Από τον έλεγχό μας επιβεβαιώσαμε την παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, την ανέγερση και λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών, καθώς και το γεγονός ότι μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη».

Για το θέμα του ιχθυοτροφείου βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.