Αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για χρόνια τώρα κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες επιτρέποντας τη λειτουργία στην Τριμίκλινη, εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται ψάρια σε ειδικές δεξαμενές και ανεγέρθηκαν εστιατόρια και σπιτάκια για διαμονή.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναφέρθηκε από τα αρμόδια τμήματα των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών ότι η εν λόγω ανάπτυξη παρουσιάζει πολλές παρανομίες. Επίσης, με μεγάλη ευκολία οι εκπρόσωποι των Τμημάτων δεν κρύφτηκαν αλλά παραδέχτηκαν ότι παρανόμησαν στο παρελθόν εκδίδοντας άδειες στην εν λόγω ανάπτυξη. Άδειες που ουδέποτε ελέχθησαν αν τηρούνται.

Στην παρουσία μέλους της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς που αρχίζει αυτεπάγγελτα έρευνα αναφέρθηκε μεταξύ όλων ότι έγινε παραποτάμια επέμβαση για δημιουργία τριών χωμάτινων δεξαμενών μεγάλης κλίμακας, κατασκευή γεφυριών, σοβαρή επέμβαση από μπετόν κατά μήκος του ποταμού, παραβίαση των όρων που συνοδεύουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, διεξαγωγή ιχθυοτροφικής δράσης εκτός του χώρου που ορίζει η άδεια, δεν έγινε καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση, λάθος χρήση εκμισθωμένης γης, και ανάπτυξη πάνω σε γεωργική γη και ζώνη προστασίας του ποταμού. Στην επιτροπή λέχθηκε από όλα τα τμήματα ότι αναλαμβάνουν πλέον δράση για άρση των παρανομιών με λήψη νομικών μέτρων κατά του παρανομούντα.

Εισαγωγή στο θέμα έκανε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι κυβερνητικών τμημάτων συμφώνησαν με τις διαπιστώσεις της Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι όντως έγινε παράνομα εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, αναγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρο αναψυχής και χώροι διαμονής επισκεπτών, καθώς και μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη. Διαπίστωσε επίσης εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης.

Όλα άρχισαν το 2012 όπου κατασκευάστηκε υδατοδεξαμενή στην κοινότητα Συλίκου, στο Πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραχωρήθηκε στον αιτητή το ποσό των €420.000, χωρίς όμως να τηρήσει τη μακροχρόνια (πενταετή) συμβατική του υποχρέωση, αφού τροποποίησε τη χρήση (από άρδευση σε άρδευση και υδατοκαλλιέργεια) καθώς και η κατασκευή της ήταν σε αντίθεση με τους όρους της Άδειας Οικοδομής που δόθηκε το 2009. Άρα η ανάπτυξη δεν ήταν αδειοδοτημένη. Επίσης, η Πολεοδομική Αρχή χορήγησε το 2020 Πολεοδομική Άδεια, ασκώντας Ειδική Διακριτική Ευχέρεια, χωρίς να τεκμηριώσει ότι αυτό αιτιολογούνταν επαρκώς. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εξέδωσε στις 13.10.2011 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου (την οποία τροποποίησε/ ανανέωσε), κατά παράβαση των περί Υδατοκαλλιέργειας (Γενικών) Κανονισμών (ΚΔΠ 533/2002), αφού για την ανάπτυξη δεν είχε χορηγηθεί Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής. Επίσης η ανάπτυξη (υδατοδεξαμενή) δεν καλύπτεται με Πιστοποιητικό Έγκρισης και Άδεια Απόρριψης Αποβλήτων).

Περαιτέρω, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Κοινότητα Τριμίκλνης, μέρος της οποίας αποτελούν και κρατικά τεμάχια (άρα παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη), αφορά σε έργο που υλοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας (έχουν κατασκευαστεί ειδικές δεξαμενές στις οποίες εκτρέφονται ψάρια (δηλαδή παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια), υπάρχει παράνομο εστιατόριο, ξύλινα σπιτάκια για διαμονή των επισκεπτών και δωμάτια σάουνας), εντός της κοίτης δημόσιου ποταμού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλης κλίμακας επέμβαση εντός της ζώνης προστασίας του ποταμού, μειώνοντας σημαντικά την παροχετευτικότητά του. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων χορήγησε άδειες υδροληψίας, κατά τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά.