Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο περιθώριο συνάντησης με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο (ΠΣΣ) του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού. Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, δεν επιθυμεί να σχολιάζει θέματα που άπτονται της προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε δε πως τα σκάφη κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον ΕΟΑ Λεμεσού, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των διεργασιών, λέγοντας πως, σύμφωνα με την ενημέρωση, «τα πλείστα των θεμάτων βαίνουν καλώς όσον αφορά την στελέχωση, την εξεύρεση των κτιρίων και κάποια άλλα επιμέρους θέματα. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή, όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση. Αλλάζουμε κουλτούρα, συνενώνουμε διαφορετικούς οργανισμούς κάτω από μια στέγη». Ο κ. Υπουργός μετέφερε επίσης την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να παρέμβει για επίλυση τυχόν προβλημάτων, σε συνεργασία και με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο. «Ο στόχος είναι όλες οι Επαρχίες να είναι έτοιμες στην ώρα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επανέλαβε ότι στον τομέα της αδειοδότησης, από 1η Ιουλίου, συστεγάζεται το προσωπικό από τρεις διαφορετικές Αρχές, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις. «Πρόκειται για τρεις διαφορετικές κουλτούρες, θα μεταφέρουν μαζί τους όλες τις εκκρεμούσες αιτήσεις και άρα, πιθανόν στην αρχή να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Εγώ δεν τα θεωρώ προβλήματα, θεωρώ ότι είναι θέμα προσαρμογής», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς για το προσωπικό που θα αποσπαστεί στους ΕΟΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το θέμα έχει επιλυθεί, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μεριμνήσει να αποσπαστεί περισσότερο προσωπικό από εκείνο που μας έχει ζητηθεί». Υπενθύμισε ότι η απόσπαση του προσωπικού θα είναι για 18 μήνες και, στη συνέχεια, εφόσον ο υπάλληλος το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον ΕΟΑ.

Πρόσθεσε πως από τον περασμένο Οκτώβρη, «είμαστε σε διαδικασία απλοποίησης των διαδικασιών στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης. Ο συνδυασμός των δύο (σ.σ. πρόσληψη προσωπικού και απλοποίησης διαδικασιών), θεωρούμε ότι θα επιτρέψει να εξετάζονται πολύ περισσότερες αιτήσεις από όσες εξετάζονται τώρα».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, ο κ. Ιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτές διερευνώνται και εάν προκύψει οτιδήποτε μεμπτό, θα γίνουν καταγγελίες.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση για να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μετά τις Εκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπάρχει μια σκέψη, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να υποβάλλονται πιο νωρίς οι αιτήσεις, ούτως ώστε να υπάρχει το περιθώριο να εξετάζονται έγκαιρα, σε περίπτωση που υπάρξει ξανά τόσο μεγάλος αριθμός μετακινήσεων και ενστάσεων.

Τέλος, κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του ελέγχου κτιρίων, με αφορμή χθεσινή κατάρρευση οροφής υποδομής στην Λεμεσό, ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη και συμπλήρωσε πως η επικινδυνότητα των κτιρίων πρέπει να εξετάζεται και από τις Τοπικές Αρχές, δηλαδή τους Δήμους σε δημαρχούμενες περιοχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τις Κοινότητες.