Διπλωμάτης, μεταξύ των ετών 2018 και 2021, όταν υπηρετούσε σε Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρα της ΕΕ, λάμβανε από το Υπουργείο Εξωτερικών επίδομα ενοικίου ενώ διέμενε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας εταιρείας του ιδίου και της συντρόφου του.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης εισέπραξε συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, ποσό €45.000. Σημειώνεται ακόμη πως με βάση την καταγγελία, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην υπό αναφορά Πρεσβεία, ενέκρινε τη δεύτερη αίτηση για επίδομα ενοικίου -που υποβλήθηκε για το ίδιο διαμέρισμα, λόγω εφαρμογής νέου Σχεδίου Επιδόματος Ενοικίου Εξωτερικού με ισχύ από 1.1.2021- ενώ γνώριζε για την ιδιοκτησία του διαμερίσματος, ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει το βάσιμο της καταγγελίας.

Εξηγήσεις ΥΠΕΞ

Σε επιστολή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία, έπειτα από καταγγελία για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον εν λόγω διπλωμάτη για χρηματισμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, γνωμάτευσε ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πειθαρχικά αδικήματα.

Παρά τη σχετική γνωμάτευση, η πειθαρχική έρευνα δεν προχώρησε με απόφαση της αρμόδιας αρχής, όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η διερεύνηση της εν λόγω καταγγελίας στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας η οποία δεν στοιχειοθέτησε διάπραξη ποινικού αδικήματος για το θέμα αυτό.

Σε επιστολές που μεσολάβησαν, μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Νομικής Υπηρεσίας και Υπουργού Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, εντοπίζει και υποδεικνύει τα αδικήματα, εντούτοις, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε διερεύνηση αδικήματος.

Καταλήγοντας, επί του ζητήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπογραμμίζει ότι το ποσό των €45.000, που παρανόμως κατα τη γνώμη της, εισέπραξε ο εν λόγω διπλωμάτης, πρέπει να ανακτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή ως ελέγχοντος λειτουργού του σχετικού κονδυλίου.