Μαλλιά κουβάρια έγιναν πρώην και νυν εργαζόμενοι στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού μετά τη δημοσιοποίηση από τον «Φ» της έκθεσης γεγονότων που αφορά το ιστορικό των αποθηκών, οι οποίες πλημμύρισαν στις 18 Μαρτίου με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων, το παρασκήνιο άρχισε να οργιάζει με την πρώην λειτουργό των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Άννα Παφίτου, να προχωρεί, μάλιστα και σε δημόσιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αφήνοντας αιχμές για ψυχολογική πίεση και απειλές που δεχόταν από ανώτερους της προκειμένου να εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλότητας και κάνοντας αναφορά σε επιθεωρήσεις «φιάσκο» στις φαρμακευτικές αποθήκες.

Επί της ουσίας της έρευνας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, φαίνεται αποφασισμένος να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις ενώ, όπως πληροφορούμαστε και από πλευράς Προεδρικού υπάρχει σαφής οδηγία προς τον Υπουργό για πλήρη διαφάνεια.

Ο Μιχάλης Δαμιανός, άλλωστε, είχε δηλώσει την Κυριακή στον «Φ» ότι «σε αυτή την υπόθεση δεν είναι δυνατό να μην έχει κανένας ευθύνη» διευκρινίζοντας πως «εκείνο που απομένει είναι να δούμε εάν οι ευθύνες είναι ατομικές ή συλλογικές».

Κατά τη χθεσινή μέρα, αρκετοί πρώην και νυν λειτουργοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίοι συμμετείχαν ή γνώριζαν για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ημέρα ενοικίασης του συγκεκριμένου υποστατικού μέχρι και σήμερα, επικοινώνησαν με τον «Φ» δίνοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή. Από αυτούς, όμως, δημόσια και επώνυμα, τοποθετήθηκε μόνο η πρώην λειτουργός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών η οποία διετέλεσε και επικεφαλής επιθεωρητής Κανόνων Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής και Διανομής, Άννα Παφίτου. Η κ. Παφίτου, σε αναρτήσεις της στο Facebook, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Υπουργείου γενικά, και εναντίον του πρώην διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ειδικότερα.

Στην πρώτη ανάρτηση της σχολίαζε το δημοσίευμα του «Φ» και το μέρος της έκθεσης γεγονότων στο οποίο γινόταν αναφορά στις επιστολές που η ίδια απέστειλε και αφορούσαν την καταλληλότητα των αποθηκών. Στην έκθεση γεγονότων γίνεται αναφορά και σε πιστοποιητικό γραμμένο στην αγγλική γλώσσα το οποίο η κ. Παφίτου υπογράφει ενημερώνοντας «Κάθε ενδιαφερόμενο» για την καταλληλότητα των αποθηκών.

Στην ανάρτηση της, λοιπόν, ανέφερε:

«Σχετικά με αναφορά που γίνεται στο όνομα μου ότι τάχα εξέδωσα επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο στα αγγλικά ότι οι αποθήκες πληρούσαν τους όρους ορθής φύλαξης φαρμάκων, έχω να αναφέρω ότι αυτό ΔΕΝ ήταν επιστολή αλλά ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό το οποίο ζητούσαν οι προμηθευτές φαρμάκων του εξωτερικού (βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας) για να τους προμηθεύσουν φάρμακα για αυτό και ήταν στα αγγλικά.

Σκέφτηκε κανείς πώς να αρνηθεί μια υπάλληλος Α13 κλίμακας σε έναν διευθυντή που εξασκούσε συστηματικά ψυχολογική βία εναντίον της (έχω αποδεικτικά στοιχεία και το γνωρίζει και ο Γενικός Ελεγκτής) και να αρνηθεί τους ψυχολογικούς εκβιασμούς του τύπου: “Αν δεν εκδώσεις το χαρτί θα μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, θα μείνουν οι καρκινοπαθείς χωρίς φαρμάκα”».

Λίγο αργότερα, η κ. Παφίτου επανήλθε και σε νέα ανάρτηση της έκανε αναφορά στην έκθεση που εκδόθηκε το 2019 μετά από επιθεώρηση που έγινε στις φαρμακευτικές αποθήκες. Στην έκθεση, καταγράφεται η ακαταλληλότητα του υποστατικού και γίνονται σοβαρές επισημάνσεις.

«(…) Η δήθεν επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από λειτουργούς των Φ.Υ. (υφιστάμενους μου) ήταν ένα φιάσκο (ένα στημένο παιχνίδι) για να βαφτίσουν νόμιμη αποθήκη αυτό το αχούρι. Ήθελαν με συνοπτικές διαδικασίες να εκδώσουν άδεια χονδρικής της αποθήκης φαρμάκων του Υ.Υ. Τους ανέτρεψα τα σχέδια διότι έστησα πόδι και δεν τους άφησα να βαφτίσουν νόμιμη αυτήν την τρώγλη. Κατόπιν αυτού, αρχές Ιανουαρίου 2020 ο τότε Δ.Φ.Υ. με μετακίνησε (με ασήμαντη αφορμή) από Υπεύθυνη Επιθεώρησης Κ.Ο.Π.Π. & Δ. στην επιθεώρηση των Φαρμακείων», έγραψε η κ. Παφίτου και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και εναντίον του νυν υπουργού Υγείας υποστηρίζοντας ότι μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις της (την επομένη της δημοσιοποίησης της καταστροφής από τον «Φ») «Ο Υπουργός Υγείας ΔΕΝ με κάλεσε στο γραφείο του για να δώσω την δική μου μαρτυρία».

Όπως διευκρίνισε στον «Φ» η κ. Παφίτου, «φιάσκο εννοώ τον τρόπο με τον οποίο εν αγνοία μου δόθηκαν οδηγίες σε υφιστάμενους μου λειτουργούς να κάνουν την επιθεώρηση χωρίς να ενημερωθώ εγώ». Με τα ευρήματα των δύο λειτουργών, είπε, «συμφωνούσα απόλυτα».

Τι αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στην έκθεση γεγονότων:

Η πρώτη επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή της κ. Παφίτου, έχει ημερομηνία 17 Ιουνίου 2016. Στην επιστολή αυτή η κ. Παφίτου, υπογράφοντας ως επικεφαλής επιθεωρήτρια κανόνων ορθής παρασκευαστικής πρακτικής και διανομής, κατέληγε αναφέροντας: «Πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη η βελτίωση της λειτουργίας των φαρμακευτικών αποθηκών και ο εκσυγχρονισμός τους για να βαδίζουν με τα πρότυπα της σύγχρονης εποχής και ως εκ τούτου πιστεύω ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν σε μια μελέτη εκτίμησης του κόστους αλλά και των κινδύνων σε σχέση με το όφελος λειτουργίας των φαρμακευτικών αποθηκών για να εξευρεθεί το συντομότερο η ενδεδειγμένη λύση για επίλυση του προβλήματος».

Το πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρεται η κ. Παφίτου έχει ημερομηνία έκδοσης 2 Μαΐου 2018 και σε αυτό η εν λόγω λειτουργός υπογράφει ως εκ της θέσεως της.

Η τελευταία επιστολή που φέρει την υπογραφή της κ. Παφίτου συνοδεύει την έκθεση που ακολούθησε της επιθεώρησης που διενεργήθηκε στις φαρμακευτικές αποθήκες. Υπογράφοντας «για διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών» η κ. Παφίτου ανέφερε απευθυνόμενη στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας: «Αναφέρομαι στην αίτηση που είχατε υποβάλει για έκδοση άδειας χονδρικής πώλησης στις 22/11/.2019 και στην επιθεώρηση που διενεργήθηκε στα υποστατικά σας αυθημερόν (22 Νοεμβρίου 2019) και σας εσωκλείω την έκθεση επιθεώρησης. Παρακαλώ όπως απαντήσετε εντός 20 ημερών από της λήψης της επιστολής μας και υποβάλετε χρονοδιάγραμμα με διορθωτικά μέτρα. Εάν κριθεί απαραίτητο πιθανόν να διενεργηθεί εκ νέου επιθεώρηση για διαπίστωση της αποκατάστασης των παρατηρήσεων.

Ετοιμάζονται κι άλλοι να απαντήσουν στα όσα αναφέρονται στην έκθεση

Το περιεχόμενο της έκθεσης γεγονότων φαίνεται όμως ότι έχει προκαλέσει αναστάτωση γενικά. Ο κάθε ένας από τους φορείς, στους οποίους γίνεται αναφορά στο συνοπτικό σημείωμα, άρχισε από χθες να προετοιμάζεται για τις απαντήσεις που θα δώσει εάν παραστεί ανάγκη. Μεταξύ των εμπλεκομένων αυτών και οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί της Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ για λογαριασμό των οποίων το υπουργείο Υγείας φυλάσσει αποθέματα φαρμάκων στις συγκεκριμένες φαρμακευτικές αποθήκες.

Από πλευράς της επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην οποία ο υπουργός Υγείας απέστειλε την έκθεση γεγονότων το πρωί της Δευτέρας σε δηλώσεις προέβη χθες ο πρόεδρός της, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο φάκελος είναι ογκωδέστατος και δεν είναι δυνατό να μελετηθεί μέσα σε μια ημέρα». Εξήγησε, ωστόσο, ότι «από μια προκαταρκτική ανάγνωση διαπιστώνεται ότι το θέμα πρέπει να το δούμε σε δύο περιόδους. Την προ ΓεΣΥ και τη μετά ΓεΣΥ» επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και μια άλλη σοβαρή παράμετρος που αφορά την αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των αποθηκών οι οποίες μέχρι το 2017 βρίσκονταν υπό τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και από το 2017 και μετά πέρασαν στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας».