Νέα καμπάνια για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ξεκινά αυτή τη φορά από την Κύπρο. Με πρωτοβουλία του δικηγορικού οίκου Μιχαλάκης Κυπριανού και ΣΙΑ ΔΕΠΕ, ξεκινά νομική μάχη για να αναγκασθεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Ελλάδα, καλώντας τους κύπριους πολίτες να την στηρίξουν υπό το σύνθημα: «Ο ελληνισμός στο σπίτι του».

Πρόκειται για πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία, αφού ο εν λόγω νομικός οίκος της Κύπρου είναι αυτός που είχε πρωτοστατήσει και προωθήσει τη νομική μάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή νομικά φόρα για την επιστροφή των θησαυρών της Κανακαριάς.

Μιλώντας στον «Φ» ο εκ των εταίρων της Μιχαλάκης Κυπριανού και ΣΙΑ ΔΕΠΕ και διευθυντής των γραφείων Πάφου της εταιρείας, Σάββας Σαββίδης, τόνισε ότι πέραν των προσπαθειών που καταβάλλονται σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο κοινωνίας, είναι καιρός να αναληφθεί και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα μια πρωτοβουλία σε διεθνές νομικό επίπεδο προκειμένου να υποχρεωθεί η Βρετανία να επιστρέψει τους κλαπέντες θησαυρούς, όπως έγινε και στην περίπτωση της κοπής των θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ακούγοντας τον τότε Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown να αναφέρει ως λόγο υπεράσπισης να μην επιστρέφουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να παραμείνουν στην Βρετανία το να μην απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ πραγματικά με λυπεί γιατί ως πρώην πρωθυπουργός προβάλει έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό που πραγματικά με κάνει να διερωτώμαι σε τι εποχή ζούμε, τονίζει ο κ. Σαββίδης.

Στις μέρες μας, που όλο το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, φροντίζει να μορφώνει τους ανθρώπους για τα δικαιώματα τους όπως αυτά θεμελιώνονται από τον υπέρτατο ευρωπαϊκό νόμο, πώς μπορεί ένα ολόκληρο κράτος και δη έως πρόσφατα ευρωπαϊκό κράτος, να παραβιάζει κατάφωρα τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα;

Κάθε τέτοια προσπάθεια, τονίζει, συνιστά κλοπή της πολιτιστικής κληρονομίας με όλες τις έννομες συνέπειες που τέτοια πράξη επιφέρει. Ακόμα και στη δική μας Κύπρο όταν κλάπηκαν τα σπάνια ψηφιδωτά του 4ου αιώνα από την βανδαλισμένη εκκλησία στο χωριό Λυθράνκωμη κατά την τούρκικη εισβολή, το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή τους, παρατήρησε ο κ. Σαββίδης.

Στη σημερινή εποχή που το θέμα της δημοκρατίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει όλους και όλοι μας είμαστε σε καθημερινή βάση παρατηρητές της καταδίκης για οποιαδήποτε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί η Βρετανία να κλείνει τα αυτιά της στις δημοσκοπήσεις που λένε ότι τα ελληνικά γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αναφέρει ο Σάββας Σαββίδης, θυμίζοντας ότι όταν το 1986 ο Μπόρις Τζόνσον ήταν φοιτητής, μετά από μια συνάντησή του με την τότε Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος, Μελίνα Μερκούρη, έγραψε ένα άρθρο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Προφανώς τότε κατακλυζόταν με ειλικρινή αισθήματα και δεν υπηρετούσε τυφλά κάποια πολιτική ατζέντα, τονίζει. Το 1986 όχι μόνο πίστευε ότι τα γλυπτά θα έπρεπε να εκτίθενται «εκεί όπου ανήκουν», αλλά επιπλέον αποδοκίμασε το πώς αυτά αποσπάστηκαν από το επιβλητικό οικοδόμημα που κάποτε κοσμούσαν:

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια, κουλτούρα ενοχής και κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα του λαμπρού φωτός του ήλιου και του τόπου του Αχιλλέα», έγραφε στο άρθρο. Με όλο τον σεβασμό κύριε Τζόνσον να σας διορθώσω στην πιο πάνω αναφορά σας. Δεν μιλάμε για Ελίγνεια μάρμαρα, αλλά για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η απογοήτευση και ο θυμός για τη στάση των Βρετανών επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, πρέπει να αντικατασταθούν με πράξεις ουσίας και να αναζητήσουμε πλέον τα δικαιώματα μας μέσω της δικαιοσύνης. Τα καταφέραμε τότε με τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και μπορούμε και τώρα, τονίζει. Ας ξεκινήσουμε σήμερα ως μικρή Κύπρος τον μεγάλο αγώνα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Καλούμε όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ως Έλληνες που έχουμε την ηθική υποχρέωση στα παιδιά μας να αγωνιστούμε για να επιστρέψει η μυθολογία στο σπίτι της. Ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας για να προσφύγουμε σε νομικά μέτρα για να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Στήριξε την προσπάθεια διαδίδοντας παντού «Ο ελληνισμός στο σπίτι του», καταλήγει.