Άρον – άρον συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, μετά από ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας. Οι βουλευτές, στη διάρκεια συνεδρίασης, αναφέρθηκαν σε εκβιασμό, καθώς πρέπει να εγκρίνουν προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μόλις οκτώ ημέρες μετά την κατάθεσή του, στον οποίο, μάλιστα, προβλέπεται ότι θα επανέλθει προσεχώς το πανεπιστήμιο και με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν, σημειώθηκε, είναι να μην καταβληθούν οι μισθοί καθώς οι προηγούμενες πληρωμές των εργαζομένων του ΤΕΠΑΚ έγιναν στα όρια της νομιμότητας από το ταμείο συντάξεων, χηρείας και απόρων, επιλογή η οποία δεν προσφέρεται αυτόν το μήνα. Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρξαν αντιδράσεις από τον Γενικό Ελεγκτή και τους βουλευτές, καθώς μετατοπίζονται οι αρμοδιότητες του ελέγχοντα λειτουργού από τον διευθυντή διοίκησης και οικονομικών του ΤΕΠΑΚ σε υφιστάμενό του, ενώ παράλληλα, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το ίδρυμα θα εποπτεύεται από μια «τρόικα» του Γενικού Λογιστηρίου και των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.
Απέναντι στις αλλαγές που προβλέπει ο προϋπολογισμός για απαλλαγή του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών από τις αρμοδιότητες του ελέγχοντα λειτουργού, στάθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

«Διαφωνούμε πλήρως με το ενδεχόμενο στο ΤΕΠΑΚ ή σε άλλο κρατικό οργανισμό, να οριστεί ως ελέγχων λειτουργός οποιοσδήποτε άλλος από τον διευθυντή διοίκησης και οικονομικών», καθώς ο ελέγχοντας λειτουργός αποτελεί «ισχυρή δικλίδα διασφάλισης της λογοδοσίας και της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Είναι εξ ορισμού ταυτισμένος με τον διοικητικά ιεραρχικά ανώτερο λειτουργό σε κάθε οργανισμό».

Σε περίπτωση που τοποθετηθεί υφιστάμενος, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης θα σημαίνει αφετέρου ότι περιορίζεται ο οικονομικός ρόλος του γενικού διευθυντή και αφετέρου ότι ο υφιστάμενος επιφορτίζεται με ευθύνες στις οποίες δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. «Είναι πρωτάκουστο! Θέτουμε τη λειτουργία του προϊστάμενου στον υφιστάμενο!», σημειώνει.

«Δεν μπορεί να έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και να θέτει ένα νέο πλαίσιο. Να θέλουν για παράδειγμα να αγοράσουν υπολογιστές στο ΤΕΠΑΚ και να χρειάζεται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας».
Σε άλλο σημείο ο Γενικός Ελεγκτής, υπογράμμισε: «Δεν έχω καταλάβει, ποιο είναι το πρόβλημα που γυρεύουμε να λύσουμε; Δεν μας αρέσει η φάτσα του κ. Χόππα. Δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα! Εγώ ρωτώ κύριε πρόεδρε, ο κ. Χόππας είναι ανίκανος και δεν ασκεί σωστά τα καθήκοντα ή δεν είναι επαρκής για τη θέση του; Να του κάνουν πειθαρχική και να τον διώξουν. Δεν υπάρχει πρόβλημα για να το λύσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να συνδιοικεί τα οικονομικά του ΤΕΠΑΚ. Δεν το επιτρέπει ο νόμος».

Σε σχέση με τον κ. Χόππα, υπογράμμισε ότι τιμωρείται επειδή ανέδειξε και κατήγγειλε μια στρέβλωση, η οποία αφορούσε στην καταβολή οδοιπορικών για τα επόμενα 29 χρόνια, δηλαδή ένα χαριστικό επίδομα. «Πολύ ορθά διαφώνησε ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, τον οποίο δικαιώνει σήμερα και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δοθεί επίδομα βάσει χιλιομετρικών κριτηρίων. Ο άνθρωπος είχε δίκιο. Ποια είναι η αντιμετώπισή μας; Τον εξοστρακίζουμε, τον εξευτελίζουμε, τον υποβαθμίζουμε, τον θέτουμε υπό την κηδεμονία του υφισταμένου του και του λέμε ότι επειδή τόλμησε να υψώσει ανάστημα σε κάτι λανθασμένο σε τιμωρούμε». Θα δώσουμε το μήνυμα ως Πολιτεία, υπογράμμισε, ότι όποιος διαφωνήσει θα τον στέλνουμε στο πυρ το εξώτερον.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με το γεγονός να ψηφιστεί νόμος, στον οποίο να αναφέρεται ότι θα επανέλθουν και με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. «Δημιουργεί προηγούμενο», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Γαλαταριώτης, ανέφερε πως υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα με το κ. Χόππα και ότι δεν είναι προσωπικό. Είπε, ακόμη, ότι τον Μάρτιο πλήρωσαν παράτυπα ή/και παράνομα το προσωπικό από το ταμείο συντάξεων. «Τον Απρίλη δεν δυνάμεθα να το κάνουμε δεύτερη φορά. Όλα τα άλλα ενοίκια, ερευνητικά προγράμματα έχουν μείνει πίσω. Σας παρακαλώ να ψηφίσετε κατ’ επειγόντως τον προϋπολογισμό».

Πάντως, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι ο ελέγχων λειτουργός είναι το άτομο που καθορίζεται από τον προϋπολογισμό καθώς δεν ορίζεται ρητώς άλλο πρόσωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κόλλημα για τη μετακίνηση των αρμοδιοτήτων από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον Προϊστάμενο Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας.

Με τη θέση αυτή συμπορεύθηκε και το Υπουργείο Παιδείας, αφού αναφέρθηκε ότι δεδομένης της κατάστασης και της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρξε και η σχετική απόφαση την οποία ενέκρινε και το Υπουργικό Συμβούλιο. «Τα οικονομικά του ΤΕΠΑΚ θα ελέγχει ο νέος ελέγχοντας λειτουργός μαζί με λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου και του Υπουργείο Οικονομικών».

Ανάλογη στάση τήρησε και το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το ρόλο του ελέγχοντος λειτουργού δεν πρέπει να εκτελεί αιρετό πρόσωπό. «Το Υπουργικό αποφάσισε ποιος θα είναι ο ελέγχοντας λειτουργός και δεν έχουμε να συμπληρώσουμε τίποτα περισσότερο, πρέπει να υπακούσουμε».