Τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων για διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από συγκεκριμένο Πρώτο Συντηρητή Δασών (ΠΣΔ) ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι ο εν λόγω Λειτουργός προέβη σε χειρισμούς, αναφορικά με τον εντοπισμό νεκρών γυπών, την παράτυπη προώθηση αιτημάτων της Κοινότητας Ίννιας στην περιοχή Χερσονήσου Ακάμα και αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές εντός περιοχής του δικτύου «Natura 2000», στο Μηλικούρι, που ενδεχομένως να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Πρώτος Συντηρητής Δασών προέβαινε τακτικά σε ενέργειες που εγείρουν ερωτηματικά, και εξέφρασε την άποψη ότι το κάθε Τμήμα θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, σεβόμενο την αρμοδιότητα και τεχνογνωσία των άλλων Υπηρεσιών/ Τμημάτων της Κυβέρνησης και αποφεύγοντας παρεμβάσεις που κρίνονται από τα αρμόδια Τμήματα, ως ανεπίτρεπτες.

Η Υπουργός ΓΑΑΠ, σε επιστολή της ημερ. 11/3/2024 εξέφρασε την άποψη ότι, με βάση τις διαπιστώσεις της Διοικητικής Έρευνας που διενεργήθηκε για το θέμα δεν διαπιστώθηκαν και δεν τεκμηριώνονται οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα από τον εν λόγω ΠΣΔ, ούτε και από οποιονδήποτε άλλο Λειτουργό του Τμήματος Δασών.

Σημειώνεται ότι Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε, στις 30/8/2022, επιστολή προς τον Υπουργό ΓΑΑΠ θίγοντας τις αναρμόδιες τοποθετήσεις του συγκεκριμένου ΠΣΔ και ζήτησε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ως η αρμόδια Αρχή, προχωρήσει σε πειθαρχική διερεύνηση των περιστατικών συστηματικών ενεργειών καθ΄ υπέρβαση εξουσίας από τον εν λόγω ΠΣΔ.

Με νέα επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερ. 12/6/2023, προς τον Υπουργό ΓΑΑΠ εξέφρασε την άποψη ότι η σχετική απάντηση του Υπουργείου του ημερ. 6/4/2023 δεν ικανοποίησε την Υπηρεσία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως κάθε Τμήμα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, σεβόμενο την αρμοδιότητα και τεχνογνωσία των άλλων Υπηρεσιών/ Τμημάτων της Κυβέρνησης και αποφεύγοντας παρεμβάσεις που κρίνονται από τα ίδια τα αρμόδια Τμήματα ως ανεπίτρεπτες.