Πέντε χιλιάδες αιτήσεις που αφορούν παιδιά μικτών γάμων Τουρκοκυπρίων ετοιμάζονται να υποβάλουν Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, διεκδικώντας κυπριακή ταυτότητα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, οι Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές θα επιδιώξουν πρώτα την επίλυση του προβλήματος διά της διπλωματικής οδού προτού ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών προγραμματίστηκε για τις 3 Αυγούστου.
 
Η συντεχνία των τουρκοκυπρίων δασκάλων ανακοίνωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι θα γίνουν μαζικές αιτήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην περίπτωση που απορριφθούν θα ξεκινήσει δικαστικός αγώνας, ο οποίος θα φτάσει μέχρι και στο ΕΔΑΔ. Η συντεχνία άρχισε να παραλαμβάνει αιτήσεις και μέσα σε πέντε μήνες ο αριθμός έφτασε στις 5 χιλιάδες.
 
Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας, Σενέρ Ελτσίλ, δήλωσε ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν αιτήσεις και ως πρώτο βήμα απευθύνθηκαν στην Επίτροπο Διοίκησης, η οποία τους απάντησε ότι αρμοδιότητα για παραλαβή αιτήσεων έχει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Ελτσίλ ανέφερε ότι στις 3 Αυγούστου έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για να συζητήσουν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ομαδικές μηνύσεις από παιδιά μικτών γάμων Τ/κ προς την ΚΔ
 
Σύμφωνα με τον κ. Ελτσίλ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη νομικές διαδικασίες. «Το πρώτο βήμα είναι ο μαζικές αιτήσεις. Πρώτα θα γίνει προσφυγή σε δικαστήριο στη ‘νότια Κύπρο’. Για προσφυγή σε ανώτερο δικαστήριο χρειάζεται ειδική αίτηση. Αυτή η διαδικασία παίρνει 1-2 χρόνια. Μετά μπορούμε να πάμε στο ΕΔΑΔ. Το ΕΔΑΔ θα κρατήσει 2-3 χρόνια. Επειδή η νομική διαδικασία είναι μακροχρόνια, θα προσπαθήσουμε πρώτα να έχουμε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές και να μάθουμε αν μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα πριν ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» μετά την ένταξη στην ΕΕ το 2004, αριθμός 110 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, που ζει στα κατεχόμενα, εξασφάλισαν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να δώσει ταυτότητες στα παιδιά και στις συζύγους Τουρκοκυπρίων, που είναι τουρκικής καταγωγής και συνήψαν μικτούς γάμους. Ο αριθμός υπολογίζεται στις 20 χιλιάδες.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος