Δράσεις για να διαφυλαχθούν και να συνεχίσουν να διαδίδονται οι γλώσσες των μειονοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως και η δική μας Μαρωνίτικη Σάννα, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.

Όπως υπογραμμίζεται, στην ΕΕ συναντώνται περισσότερες από 60 περιφερειακές/μειονοτικές γλώσσες οι οποίες ομιλούνται από περίπου 40 εκατ. ανθρώπους. Μάλιστα, στις εν λόγω γλώσσες έρχονται να προστεθούν ακόμη 175, που εμπλουτίζουν τον πολυπολιτιστικό πλούτο της ΕΕ μέσω των μεταναστευτικών κοινοτήτων. 

Όπως σημειώνεται, ολόκληρη η κληρονομιά μιας κοινωνίας εξαφανίζεται μόλις εξαφανιστεί και η γλώσσα της, ενώ διευκρινίζεται ότι οι γλωσσικές μειονότητες τείνουν να αφομοιώνονται από τον επικρατούντα πολιτισμό. «Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί η κυπριακή μαρωνίτικη αραβική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι συμπατριώτες μας εδώ και αιώνες. Η Κύπρος και γενικότερα η ΕΕ θα γίνονταν πολιτισμικά πολύ φτωχότερες αν η Σάννα, η γλώσσα της μαρωνίτικης κοινότητας που φέρει από τους βιβλικούς χρόνους τόση ιστορία, εξαφανιζόταν». 

Έτσι, για τη στήριξη των μειονοτικών γλωσσών υπάρχουν σήμερα ειδικά προγράμματα της ΕΕ για τη γλωσσική πολυμορφία και την πολυγλωσσία, τα οποία και μπορούν να συμβουλεύονται οι ενδιαφερόμενοι. Η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης προγράμματα όπως το AThEME (ερευνητικό για τον ρόλο γλωσσών), το Digital Language Diversity (Ψηφιακή Γλωσσική Πολυμορφία), καθώς και πρωτοβουλίες όπως το δίκτυο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας. 

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη το θέμα των γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση και να δεσμευθούν ολόψυχα για την προστασία και την προώθηση της μοναδικής γλωσσικής ποικιλομορφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί μέσω φιλόδοξων πολιτικών αναζωογόνησης για τις απειλούμενες με εξαφάνιση γλώσσες και αφιερώνοντας έναν λογικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. 

Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται παράλληλα να εκπονήσουν σχέδια δράσης για την προώθηση των απειλούμενων με εξαφάνιση γλωσσών, βάσει κοινών πρακτικών που είναι ήδη διαθέσιμες σε διάφορες γλωσσικές κοινότητες της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ίδρυσε μια διακομματική ομάδα για τις παραδοσιακές μειονότητες, τις εθνικές κοινότητες και τις γλώσσες, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές μειονότητες.