Πέρασαν δυόμισι μήνες από τότε που η Βουλή ψήφισε τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που θα εγγράφονται στην Κύπρο με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού ρύπων που καθιέρωσε η ΕΕ, αλλά στην πράξη δεν είναι γνωστό το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή.
 
Η νέα νομοθεσία, προέβλεπε ότι θα μηδενιστούν οι φόροι κατανάλωσης, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας για σαλούν αυτοκίνητα, θα καθορίζονται με βάση τους ρύπους και τον τύπο κινητήρα και το καύσιμο κάθε οχήματος.
 
Για τα νέα τέλη κυκλοφορίας ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα απαιτούνταν μερικές εβδομάδες για την εφαρμογή τους, ώστε να τροποποιηθούν τα ψηφιακά συστήματα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, έτσι που να υπολογίζουν αυτόματα τα νέα τέλη για τα οχήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τέλη, φθηνότερα αυτοκίνητα
 
Ωστόσο, όχι μόνο δεν υπάρχει ετοιμότητα για εφαρμογή των νέων τελών, αλλά ούτε και πρόβλεψη για το πότε θα μπορέσει να γίνει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ΤΟΜ προχώρησε σε διαδικασίες και ανέθεσε στην IBM το έργο της τροποποίησης των ψηφιακών του συστημάτων.
 
Ο ανάδοχος παρέδωσε τα περισσότερα τμήματα της δουλειάς που ανέλαβε και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδώσει και τα υπόλοιπα. Για να μπουν σε εφαρμογή τα νέα τέλη, θα πρέπει να προηγηθεί και μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου των αλλαγών.
 
Εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα, σύμφωνα με επιστολή του ΤΟΜ προς την αρμόδια Υπουργό: Οι τέσσερεις από τους πέντε εξειδικευμένους υπαλλήλους του Τμήματος που χειρίζονται το ψηφιακό σύστημα, έχουν αποσπαστεί στο νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στα Λατσιά. Ο ένας υπάλληλος που απέμεινε, υποστηρίζει καθημερινά τις εργασίες των επαρχιακών γραφείων του ΤΟΜ και των ΚΕΠ παγκύπρια, οπότε δεν έχει δυνατότητα να προωθεί αποτελεσματικά τους ελέγχους των αλλαγών για τα νέα τέλη. Η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, έχει ορίσει σειρά συσκέψεων και επαφών για να βρεθούν λύσεις.