Εκδήλωση για την προβολή στην αμερικανική αγορά του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ως ενός ξεχωριστού προορισμού με ιστορική και πολιτιστική αξία, διοργανώθηκε στην πόλη Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, στις 22 Αυγούστου. Προσκεκλημένοι ήταν επιλεγμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του Οργανισμού ASTA (American Society of Travel Agents) South Florida Chapter. Εκτός από την εμπεριστατωμένη ενημέρωση για όλες τις πτυχές του κυπριακού τουρισμού και τη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε παραδοσιακή βραδιά κυπριακής γαστρονομίας.
 
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκατό και πλέον Αμερικανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λόγω των «νέων δεδομένων» στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις και της στενής συνεργασίας του εβραϊκού λόμπι με ομογενειακές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί νέες προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών από τις ΗΠΑ.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Anasa Marketing & Consulting», η οποία ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της εταιρείας Τασούλα Μαναρίδη τόνισε ότι «η Κύπρος είναι ιδανικός προορισμός για τον Αμερικανό ταξιδιώτη επειδή ανταποκρίνεται σε μεγάλο φάσμα των προσδοκιών και των ενδιαφερόντων του, προσφέροντας θεματικό τουρισμό και ολόχρονες δραστηριότητες.
 
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι ο συνδυασμός των φυσικών τοπίων με την κυπριακή φιλοξενία, τη γαστρονομία, την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση, αποτελώντας έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο».
 
Από την πλευρά του ASTA, ο αντιπρόεδρός του Ρόμπερτ Ντάγκλιν ευχαρίστησε το Υφυπουργείο Τουρισμού και την κ. Μαναρίδη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έμειναν κατενθουσιασμένοι για την πληθώρα των κυπριακών τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας». Ο κ. Ντάγκλιν ανέφερε ότι τα μέλη του οργανισμού θα προβάλουν την Κύπρο στους πελάτες τους, ενώ ο πρόεδρος του ASTA SBN South Florida, Έντι  Γούντχαμ, σε ηλεκτρονικό μήνυμά του σημείωσε ότι «ήταν μια υπέροχη εκδήλωση για το μαγευτικό νησί της Κύπρου».
 
Η κυπριακή βραδιά διοργανώθηκε στο ελληνικό εστιατόριο «Thasos». Οι προσκεκλημένοι γεύτηκαν παραδοσιακές κυπριακές λιχουδιές και δοκίμασαν κυπριακά κρασιά, με ειδικά διαμορφωμένο μενού που ετοίμασε το εστιατόριο.
 
Μιλώντας στον «Φ», η κ. Μαναρίδη δήλωσε ότι «τον ερχόμενο Νοέμβριο, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τριάντα ταξιδιωτικούς πράκτορες, μέλη του ASTA, στο πλαίσιο στοχευμένης εκστρατείας για ενίσχυση του τουρισμού από τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «με τη διοργάνωση της εκδήλωσης κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό το θετικό κλίμα θα το εκμεταλλευθούμε προκειμένου να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ευελπιστώντας ότι θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα για τον κυπριακό τουρισμό στην απαιτητική και ανταγωνιστική αμερικανική αγορά».
 
Η κ. Μαναρίδη επεσήμανε ότι «οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την Κύπρο και γενικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι έμπειροι ταξιδιώτες. Οι περισσότεροι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη ή στην Ανατολική Μεσόγειο προτιμούν να επισκέπτονται δυο-τρεις χώρες μαζί, γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Όταν βρίσκονται στην περιοχή, μπορούν να συνδυάσουν εύκολα και με μικρό σχετικά κόστος, δυο και τρεις προορισμούς. Η Κύπρος αποτελεί μέρος του τουριστικού προϊόντος της Ανατολικής Μεσογείου. Εφόσον ένας επιλέξει να επισκεφθεί την περιοχή μας, η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική θέση της και να προβληθεί σαν συμπλήρωμα των χωρών αυτών, ιδιαίτερα της Ελλάδας και του Ισραήλ, που λαμβάνουν σημαντικό αριθμό Αμερικανών επισκεπτών».
 
Αεροπορική σύνδεση
 
«Παρόλο που δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, εντούτοις υπάρχει καλή αεροπορική σύνδεση μέσω ευρωπαϊκών προορισμών, με καθημερινές συνδέσεις από τις κυριότερες πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Λος Άντζελες, Βοστώνη, Ατλάντα, Σικάγο και Φιλαδέλφεια» ανέφερε στον «Φ» η κ. Μαναρίδη, σημειώνοντας επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από αμερικανικά αεροδρόμια προς την Αθήνα με αεροπορικές εταιρείες, όπως η Delta, η United και η Emirates. Οι εταιρείες αυτές πετούν καθημερινά από το JFK της Νέας Υόρκης και το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, και τα ναύλα είναι σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».