Ένα «εκπαιδευτικό έγκλημα» έχει συντελεσθεί στην ακριτική Αθηένου, υποστηρίζουν μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατοίκων που είχαν εναντιωθεί στο κλείσιμο του παλιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας και της συγχώνευσης των δυο δημοτικών του δήμου, αλλά και γονείς μαθητών. 
 
Όπως αναφέρουν σε υπόμνημά τους στον «Φ», ενώ στον δήμο λειτουργούσαν δύο ξεχωριστά κτήρια που στέγαζαν το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου Κ.Α΄και Κ.Β΄με 170 περίπου παιδιά το καθένα, τώρα 340 παιδιά έχουν στοιβαχτεί σε ένα κτήριο, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να στεγάσει 170 παιδιά. Τα παιδιά όμως ήδη πληρώνουν το κόστος. Ακόμη, αναφέρεται στο υπόμνημα, έχει ήδη ξηλωθεί και η αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου και μετατράπηκε σε σχολική αίθουσα, λόγω ακριβώς της ανεπάρκειας του χώρου. Ακόμη, ενώ τα δυο ξεχωριστά σχολεία είχαν ξεχωριστά εργαστήρια Επιστήμης και Τέχνης, τώρα έχουν ένα κοινό εργαστήρι. Ενώ δηλαδή το κάθε εργαστήρι προσφέρει 30 περιόδους, οι ανάγκες είναι για 38 περιόδους (19 τμήματα). Άρα τέσσερα τμήματα δεν θα κάνουν μάθημα στα εργαστήρια. Ακόμη, Εργαστήριο Τεχνολογίας δεν υπάρχει παρόλο που το μάθημα απαιτεί χρήση ειδικών πάγκων και εργαλείων.
 
Επίσης, καταγγέλλει η Ομάδα Πρωτοβουλίας και κάποιοι γονείς, τα παιδιά συνωστίζονται στο μοναδικό κυλικείο του σχολείου, ενώ γονείς έχουν παραπονεθεί ότι δάσκαλοι διώχνουν παιδιά από συγκεκριμένες περιοχές της αυλής λέγοντάς τους «εδώ δεν είναι ο τόπος σας». Και δεν φτάνουν αυτά, τα αποχωρητήρια δεν είναι αρκετά και τα παιδιά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες των αποδυτηρίων.
 
 
Δυστυχώς, αναφέρεται στο υπόμνημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας, η Σχολική Εφορεία Αθηένου, κάτω από την πίεση του υπουργείου Παιδείας ότι δήθεν αδυνατεί οικονομικά να κτίσει στο κοντινό μέλλον δεύτερο εξατάξιο δημοτικό στην Αθηένου, επέτρεψε να κτιστεί ένα δημοτικό – μαμούθ. Επιπρόσθετα, η Σχολική Εφορεία Αθηένου με πλειοψηφική απόφασή της υποστήριξε έναν αναχρονιστικό ισχυρισμό, πως η Αθηένου δεν πρέπει να προχωρήσει σε δύο εξατάξια δημοτικά, σε δύο ανεξάρτητες περιοχές της, διότι θα διαχωριστεί η κοινότητα. Δυστυχώς, προστίθεται, η Σχολική Εφορεία κατάφερε να καταργήσει το ένα δημοτικό και να ενιαιοποιήσει τα δύο δημοτικά Κ.Α΄και Κ.Β σε ένα εξατάξιο δημοτικό των 340 μαθητών κάτω από δυο διευθύνσεις. 
 
Ένα εξατάξιο απρόσωπο σχολείο-μαμούθ των 18 αιθουσών διδασκαλίας και των 340 παιδιών σήμερα, με προοπτική τα 450 παιδιά, αναφέρεται ακόμη στο υπόμνημα, συνεπάγεται λιγότερη προσωπική επαφή της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών για όλα τα παιδιά, αλλά κυρίως των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρώτιστα κάποιο πρόβλημα πειθαρχίας, εκφοβισμού, πρόβλημα παραβατικής συμπεριφοράς, μαθησιακό, συναισθηματικό, ενδοοικογενειακό, κοινωνικό, μη προσαρμοστικό, ψυχολογικό, κ.λπ. Επιπρόσθετα, θα έχουν μειωμένη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολικές δράσεις.
 
 
Ο υπαίθριος χώρος που θα φιλοξενούσε σταδιακά το μέγιστο 250-300 παιδιά τώρα θα φιλοξενεί σταδιακά 400-450 παιδιά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να συνωστίζονται στους διαδρόμους, διότι η αυλή θα είναι περιορισμένη λόγω ανέγερσης Αμφιθεατρικής Αίθουσας Εκδηλώσεων και χώρου στάθμευσης ακριβώς δίπλα από το νεοανεγειρόμενο δημοτικό σχολείο. Τα γήπεδα είναι ακατάλληλα για παραμονή των παιδιών λόγω των καιρικών συνθηκών και είναι λάθος να θεωρούνται για χρήση των παιδιών τα διαλείμματα ως υπαίθριος ζωτικός χώρος.
 
Σήμερα, τα μεγάλα σε αριθμό σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και ζητούν μείωση των παιδιών και η Σχολική Εφορεία Αθηένου θα δημιουργήσει πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχαν. Παράδειγμα, τα δημοτικά Δ΄Αραδίππου με 427 παιδιά και Ε΄Αραδίππου με 335 παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και η Σχολική Εφορεία Αραδίππου προχωρεί στην ανέγερση 6ου Δημοτικού σχολείου.
 
Παντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί, λέει η Σχολική Εφορεία
 
Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αθηένου, Χρίστος Ηρακλέους, στον οποίο θέσαμε το θέμα, εξέφρασε έκπληξη για όσα αναφέρονται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας και κάποιους γονείς και διερωτήθηκε ποια κίνητρα εξυπηρετούν, από τη στιγμή που δεν υπήρξε ποτέ κανένα τέτοιο ζήτημα στη Σχολική Εφορεία ή τον Σύνδεσμο Γονέων ή ακόμη και τη Διεύθυνση του Δημοτικού. «Κανένα κόμμα, κανένα οργανωμένο σύνολο και κανένας δημότης δεν μας έθεσε τέτοια ζητήματα», τόνισε ο κ. Ηρακλέους. 
 
Για το κτήριο του πρώην Δημοτικού που έκλεισε, μας ανέφερε ότι άπαντες οι δημότες γνωρίζουν πως αξιοποιείται ως χώρος για τα επιμορφωτικά μαθήματα του υπουργείου Παιδείας (ΚΙΕ) στον Δήμο Αθηένου και ήταν και παραμένει άριστα συντηρημένο και με το ενδιαφέρον του δήμου. Παράλληλα, εκκρεμούν κάποιες διασαφηνίσεις θεμάτων κατά πόσο θα στεγαστεί εκεί η Παγκύπρια Γαλακτοκομική Σχολή. Προοπτική για την οποία ουδείς, τόνισε, εξέφρασε διαφωνία στον δήμο.
 
Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, συνέχισε, λειτουργεί ομαλά με 18 αίθουσες, καθώς μετά τη συγχώνευση των δυο που υπήρχαν πριν, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, κτίστηκαν προγραμματισμένα άλλες έξι, που προστέθηκαν στις 12 που υπήρχαν στον πρώην Δημοτικό Κύκλο Β. Σε αυτές τις 18 αίθουσες, τόνισε, κατανέμονται οι 347 μαθητές. Δηλαδή ένας μέσος όρος 19 μαθητών ανά τάξη, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό. Οι καλυμμένοι χώροι του Σχολείου, συνέχισε, τους οποίους μπορεί να διαπιστώσει επί τόπου όποιος επιθυμεί, αρκούν για πολλές ακόμη δεκάδες μαθητές, από όσους υπάρχουν σήμερα.
 
Για την καταγγελία ότι η ελεύθερη διακίνηση των μαθητών σε όλα τα σημεία του σχολικού χώρου απαγορεύεται, ο κ. Ηρακλέους είπε «ουδέν αναληθέστερο» και πρόσθεσε, ξεναγώντας μας στους χώρους αυτούς, ότι το κυλικείο του Δημοτικού διαθέτει δυο σειρές εξυπηρέτησης και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή όρος ως προς την εξυπηρέτηση των μικρών παιδιών. 
 
Για τη βιβλιοθήκη ο κ. Ηρακλέους είπε πως όντως χρησιμοποιείται και ως σχολική αίθουσα, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλα σχολεία. Επίσης, ανέφερε, κατά το παράδειγμα και την τακτική που εφαρμόζεται και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία, αρκετά βιβλία της Βιβλιοθήκης έχουν διαμοιρασθεί σε διάφορες τάξεις, προς καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών. Όσον αφορά στα εργαστήρια και την καταγγελία ότι δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας, ο κ. Ηρακλέους και πάλι ήταν κατηγορηματικός ότι οι καταγγέλλοντες ή δεν λένε την αλήθεια ή είναι θύματα παραπληροφόρησης οι ίδιοι, και προσκάλεσε ξανά όσους επιθυμούν να το διαπιστώσουν επί τόπου. 
 
Έκπληξη εκφράζει ο Σύνδεσμος Γονέων
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Κυριάκος Αντωνίου, εξέφρασε έκπληξη στον «Φ» για τα όσα καταλογίζονται σε βάρος του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου και σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε έγινε δέκτης τέτοιων παραπόνων και καταγγελιών. Είπε ακόμη ότι αποδίδει σκοπιμότητες στο όλο θέμα, που εξυπηρετούν οποιονδήποτε στόχο εκτός από το συμφέρον του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, για το οποίο ο Σύνδεσμος Γονέων ένα έχει να διαμηνύσει προς άπαντες: «Είμαι περήφανος και για το κτήριο, αλλά και το επίπεδο της παιδείας που παράγεται εκεί».