Από τα μέσα της εβδομάδας φαίνεται να δόθηκε διέξοδος στο θέμα με τις διοικητικές βαθμίδες της Αστυνομίας. Ζήτημα το οποίο «καίει» το σώμα, καθώς ξέμεινε από Βοηθούς Αρχηγούς. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, άναψε πράσινο στην ηγεσία του Σώματος, σε σχέση με συγκεκριμένες προαγωγές, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε και συνδέονται με την προσπάθεια κάλυψης των τεσσάρων θέσεων Βοηθών Αρχηγών.

Πληροφορία, που βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από την Αστυνομία ή από το υπουργείο, αναφέρει ότι η υπουργός έχει δώσει έγκριση εδώ και τουλάχιστον δυο ημέρες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αναδρομική προαγωγή δύο ανώτερων αξιωματικών. Ο λόγος για τον Χριστόφορο Μαυρομμάτη και τον Μάριο Χριστοφίδη. Η ανέλιξη των δύο στη θέση του Αστυνόμου Β΄ πριν από περίπου 10 χρόνια, κρίθηκε δικαστικώς παράτυπη δυο φορές και κατά συνέπεια προέκυπτε κώλυμα στην όλη προσπάθεια πλήρωσης των ανώτατων διοικητικών πόστων στην Αστυνομία.

Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι από τους δυο προαναφερθέντες αξιωματικούς εξαρτάται και η κάλυψη των κενών θέσεων Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι μετά την προαγωγή του Δημήτρη Δημητρίου στη δεύτερη τη τάξει θέση, αυτή του Υπαρχηγού, καθώς και τις αφυπηρετήσεις των τελευταίων μηνών έμειναν κενές τρεις από τις συνολικά τέσσερις θέσεις Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας (Εκπαίδευσης, Διοίκησης, Υποστήριξης, Επιχειρήσεων). Μάλιστα, η επίμαχη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, για την οποία ζητήθηκε η θέση της υπουργού, καθιστούσε έκπτωτο και τον εναπομείναντα Βοηθό Αρχηγό, Χριστόφορο Μαυρομμάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεκάδες προαγωγές στην Αστυνομία (λίστα ονομάτων)

«Κατά παράβαση»

Η υπόθεση που προκάλεσε «εμπλοκή» στην προσπάθεια πλήρωσης των θέσεων, χρονολογείται και έχει προϊστορία πέραν των 10 ετών. Σχετίζεται με προαγωγές πέντε αξιωματικών στη θέση του Αστυνόμου Β΄. Τα πέντε στελέχη της Αστυνομίας ανελίχθησαν στην εν λόγω βαθμίδα δυο φορές (2011 και 2016), όμως σε ισάριθμες περιπτώσεις «έπεσε» η προαγωγή τους μετά από δικαστική προσφυγή συναδέλφων τους. Η τελευταία απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με τις οποίες οι πέντε προαγωγές (Νικολάου, Χριστοδούλου, Παπαδημητρίου, Μαυρομμάτης και Χριστοφίδης) κρίνονταν άκυρες, είχε εκδοθεί στις 13/05/2022. Τότε, η Δικαστής είχε επισημάνει ότι όταν το 2016 οι πέντε επαναπροήχθησαν στη θέση του Αστυνόμου Β΄ «και πάλι ο υπουργός ενήργησε κατά παράβαση του δεδικασμένου και του ενιαίου μέτρου κρίσεως».

Αυτή ακριβώς η υπόθεση φαινόταν να προκαλεί και την «εμπλοκή». Έτσι, λοιπόν, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ηγεσία της Αστυνομίας είχε αποστείλει φάκελο με σχετικό υλικό στην υπουργό, ζητώντας έγκριση για τις μετέπειτα ενέργειες από τις οποίες θα καθοριστεί και η κάλυψη των νευραλγικών πόστων στην ανώτατη διοικητική πυραμίδα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για τις θέσεις των Βοηθών Αρχηγών, βάσει των κανονισμών ένας Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας θα προτείνει τους υποψήφιους ανώτερους αστυνόμους σε τριμελή επιτροπή με επικεφαλής τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου. Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση και θα την υποβάλει στον Αρχηγό Αστυνομίας. Ο τελευταίος με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει μαζί με τις εισηγήσεις του στην υπουργό, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο.
 

Οι αξιολογήσεις

Πάντως, οι προαγωγές σε ανώτερες θέσεις αξιωματικών, συχνά-πυκνά έρχονται στο προσκήνιο, καθώς αξιολογήσεις κηρύσσονται άκυρες με δικαστικές αποφάσεις. Απόλυτα ενδεικτική είναι η περίπτωση αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος επανειλημμένα παραγνωρίστηκε σε διαδικασία αξιολόγησης για τη θέση του αστυνόμου Β΄. Κι αυτό παρ’ όλο που βαθμολογείτο ως «εξαίρετος». Συγκεκριμένα, προσέφυγε σε διαφορετικές περιπτώσεις εναντίον προαγωγών 17 συναδέλφων του σε θέση Αστυνόμου Β΄ (2011, 2012, 2012, 2013) και δικαιώθηκε δικαστικώς. Ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε η ανάλογη θεραπεία, δηλαδή αποκατάσταση της αδικίας.