Αίσθηση παγκυπρίως, αλλά και καυτά ερωτήματα προκάλεσαν τα όσα προσήψε η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, σε ανώτερο στέλεχος του αστυνομικού σώματος.

Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις της, ο εν λόγω αξιωματικός φερόταν να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ελληνοκύπριο βαρυποινίτη που είχε καταδικαστεί για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών και προσπαθούσε να υποκινήσει τον τελευταίο να εξασφαλίσει για λογαριασμό του οπτικό υλικό με στιγμές από την προσωπική ζωή της κ. Αριστοτέλους ή της λειτουργού του Τμήματος Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου.

Ενδεικτικές των προεκτάσεων του όλου θέματος είναι οι δηλώσεις που έκανε στον «Φ» η ίδια η διευθύντρια του σωφρονιστικού ιδρύματος. Η κ. Αριστοτέλους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής της, αναφέροντας πως οι όποιες αποφάσεις της για το μέλλον της θα εξαρτηθούν από τις μετέπειτα εξελίξεις σε σχέση με τις καταγγελίες της. «Δεν είμαι κολλημένη στην καρέκλα», ανέφερε με νόημα η κ. Αριστοτέλους. Επικαλέστηκε και λόγους αξιοπρέπειας, κάνοντας λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς» σε βάρος της. Απέκλεισε, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο ύπαρξης σχετικού οπτικού υλικού που να την αφήνει με κάποιον τρόπο εκτεθειμένη.

Οι συνδιαλέξεις, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, γίνονταν μέσω κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα της πλατφόρμας επικοινωνίας «telegram». Ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, σύμφωνα πάντα με τα όσα του καταλογίζονται, φερόταν να ήταν επίμονος. «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που την κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις, στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω και πριν πάει σε άλλη θέση η Άννα», φέρεται να σημειωνόταν μεταξύ άλλων σε μήνυμά του προς τον κρατούμενο στις φυλακές. Μάλιστα, σε κάποια συνομιλία ο βαρυποινίτης παρουσιαζόταν να ρωτά τον αξιωματικό αν ήθελε οπτικό υλικό από την προσωπική ζωή της κ. Αριστοτέλους, με το ανώτερο στέλεχος της Δύναμης να απαντά, σύμφωνα πάντα με τους προβληθέντες ισχυρισμούς, ως ακολούθως: «Ένα τέτοιο βίντεο θέλουμε και τίποτα άλλο. Προσπάθησε και θα μιλήσουμε». Η υπόθεση αναδείχθηκε χθες μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης». Στο σχετικό ρεπορτάζ, αφού πρώτα αναφέρονται οι παράμετροι που καταγράψαμε πιο πάνω, φιλοξενούνται και δηλώσεις της Άννας Αριστοτέλους, η οποία παρουσιάζεται να επιβεβαιώνει τη σχετική είδηση.

Από το πρωί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος αναπαράχθηκε από αρκετά ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., με τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών να κάνει σχετικές δηλώσεις δημοσίως. Το θέμα έλαβε διαστάσεις, ενώ υπήρξε και η ανάλογη ευαισθητοποίηση από αρμοδίους.

Μεταξύ άλλων, «φωτογραφήθηκε» το υψηλόβαθμο στέλεχος της Δύναμης, το οποίο φέρεται να υπηρετεί σε νευραλγικό πόστο και να έχει αξιόλογη παρουσία μέχρι στιγμής στο αστυνομικό σώμα.

Σε φιλολογικό επίπεδο

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη γραπτή καταγγελία από την κ. Αριστοτέλους. Οπόταν αυτή τη στιγμή, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, με βάση όρους που διέπουν το ανακριτικό έργο των διωκτικών αρχών, δεν υπάρχει υπό διερεύνηση υπόθεση.

Όπως, βέβαια, δήλωσε η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, τη Δευτέρα θα προβεί σε γραπτή καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, και θα ζητήσει τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Επιπρόσθετα, μίλησε για μεγάλο όγκο μαρτυρικού υλικού που έχει στη διάθεσή της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας, αυτό εναπόκειται στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου. Με βάση τους κανονισμούς, από τη στιγμή που είναι ανώτερος αξιωματικός, μόνο ο πολιτικός προϊστάμενος έχει τη δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δράκου: Ζήτησε λήψη μέτρων για ασφάλεια της Αριστοτέλους

Η Αριστοτέλους στον «Φ»

Η Άννα Αριστοτέλους σε τοποθετήσεις της στον «Φ» για το γεγονός ότι η υπόθεση πήρε διαστάσεις πριν προβεί σε επίσημη καταγγελία, ανέφερε πως δεν ήταν επιλογή της. Εξήγησε ότι δημοσιογράφος είχε πληροφορηθεί τα σχετικά γεγονότα και όταν επικοινώνησε μαζί της, δεν μπορούσε παρά να τα επιβεβαιώσει. «Δεν μπορούσα να κάνω παρέμβαση σε δημοσιογράφο ή να του υποβάλω να μη δημοσιεύσει οτιδήποτε», σχολίασε.

Σε ερώτησή μας για τα νομικής φύσεως ζητήματα που τίθενται (τρόπος εξασφάλισης δεδομένων από κινητό βαρυποινίτη κτλ.), ξεκαθάρισε πως για όλες τις ενέργειές της συμβουλεύεται τους νομικούς της συμβούλους, Τζορτζ Τριανταφυλλίδη και Πάμπο Ιωαννίδη. 

Μετά από ερώτημά μας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία σε βάρος του αξιωματικού. 

Όσο δε για τα ενδεχόμενα κίνητρα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον αξιωματικό στον οποίο καταλόγισε διαφθορά και προσπάθεια παγίδευσής της, η κ. Αριστοτέλους απάντησε πως διαπίστωσε ότι «κάποιους τους ενοχλεί το έργο μας και αυτά που πετύχαμε στο σωφρονιστικό σύστημα. Δώσαμε και την ψυχή μας και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, αν κρίνω και από το μένος με το οποίο εκφραζόταν ο αξιωματικός στα μηνύματα».

Τέλος, η κ. Αριστοτέλους απέρριψε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε οπτικού υλικού σε βάρος της.

Αρχηγός: Καλύτερα διερεύνηση εκ των έξω

Η χθεσινή συνάντηση της κ. Αριστοτέλους με την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου διήρκησε περίπου μια ώρα και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:40. Στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο η κ. Αριστοτέλους είπε μεταξύ άλλων πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είχε αμέσως μετά και ο ίδιος συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης.

Στις τοποθετήσεις του για τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης, είπε: «Για αντικειμενικούς σκοπούς – δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα – αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να διοριστεί κάποιος από έξω (σ.σ. εκτός αστυνομικού σώματος). Η απόφαση είναι δική του». Όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, είπε πως «για να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρισμός, μια γραπτή καταγγελία».  Είπε ακόμη ότι εντός της χθεσινής ημέρας ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ δήλωσε πως ανέφερε ήδη στην Άννα Αριστοτέλους ότι πρέπει να συζητήσουν και το θέμα που ενδεχομένως να προκύπτει με την ασφάλειά της.