Για τα καλά υπό το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας έχει τεθεί το σύστημα αντι-drone που θα εγκατασταθεί σε νευραλγικής σημασίας κτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, μιλώντας χθες στον «Φ», ανέφερε ότι το περιεχόμενο σχετικής καταγγελίας που έχει γίνει στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τις 6 Μαΐου είναι στο στάδιο της διερεύνησης. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το θέμα έχει ανατεθεί σε αρμόδιους λειτουργούς της υπηρεσίας οι οποίοι διερευνούν τα όσα καταλογίζονται μέσω της γραπτής καταγγελίας.

Και στο παρελθόν

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το σύστημα αντί-drone ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν σε σύσκεψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί τις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όλο θέμα απασχόλησε το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή. Όπως μας αναφέρθηκε, είχαν γίνει συστάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο. Αυτές αφορούσαν τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Παραπλανητικά

Όπως αποκάλυψε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο (25/06), εμπειρογννώμονες υπέβαλαν γραπτή καταγγελία απευθυνόμενοι στον επικεφαλής της υπηρεσίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Προβάλλουν τη θέση πως ο επιτυχών προσφοροδότης υπέβαλε ψευδή/παραπλανητικά στοιχεία στην προσφορά του. Μεταξύ άλλων, προβλήθηκε η θέση ότι απεκρύβη ο ρόλος ενός στελέχους της εταιρείας που κέρδισε την προσφορά και συγκεκριμένα η συμμετοχή του στο σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Εκφράστηκαν, μάλιστα, σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον το σύστημα αντί-drone θα επιτύχει το σκοπό που είναι η προστασία κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας από την απειλή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων (drones). Έγινε επίκληση σε συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Αφήνονταν, ακόμη, ξεκάθαρες αιχμές ότι δεν διερευνήθηκε επαρκώς η προσφορά της επιτυχούσας εταιρείας.

Οι θέσεις της Αστυνομίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μας κοινοποίησε τις θέσεις του Σώματος και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Οικονομικών του αρχηγείου Αστυνομίας για τα όσα καταλογίζονται στην καταγγελία.

Ο κ. Ανδρέου πρόβαλε ξεκάθαρα τη θέση ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία:

Για το όλο έργο υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης για μελέτη και ετοιμασία σχετικής έκθεσης, η οποία υποβλήθηκε στο συμβούλιο προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2021 λήφθηκε ομόφωνα απόφαση για την ανάθεση του έργου στον επιτυχόντα προσφοροδότη.

Στις 23/09/2021 γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα στους προσφοροδότες.

Στις 11/10/2021 εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

Στις 03/06/2022 η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών απέρριψε την προσφυγή της παραπονούμενης εταιρείας και επικύρωσε την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης.

Στις 16/06/2022 υπογράφηκε η σύμβαση με την επιτυχούσα εταιρεία.

Αποκαλύπτουμε τις πέντε εγκαταστάσεις

Το σύστημα προστασίας κρίσιμων υποδομών από μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (αντι-drone), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, θα εγκατασταθεί (1) στο Προεδρικό Μέγαρο, (2) στις Κεντρικές Φυλακές, (3) στο Αρχηγείο Αστυνομίας, καθώς και στα αεροδρόμια (4,5) Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ της αναθέτουσας Αρχής και της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό, θα υπάρχουν και πέντε κινητές μονάδες με στόχο την αποτροπή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων που προσεγγίζουν σημαντικές κτηριακές εγκαταστάσεις.

Αν και τα έγγραφα του διαγωνισμού έχουν διαβαθμιστεί ως απόρρητα, εντούτοις κρίνουμε πλέον ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος αλλά και ασφάλειας της Δημοκρατίας, επιβάλλει την αποκάλυψη στοιχείων. 

Να σημειωθεί ότι τα έγγραφα του διαγωνισμού είχαν διαβαθμιστεί ως απόρρητα τον περασμένο Οκτώβριο.

Το περιεχόμενο της καταγγελίας

Στη γραπτή καταγγελία προς την Ελεγκτική Υπηρεσία γινόταν αναφορά κυρίως σε δύο σημεία, τα οποία σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι καταγγέλλοντες προκαλούν αμφιβολίες κατά πόσον το σύστημα θα είναι αποτελεσματικό. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προσφοράς της επιτυχούσας εταιρείας, οι καταγγέλλοντες σημείωσαν ότι δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τέθηκαν. Παραθέτουν αναλυτικά περί τις 10 σχετικές επισημάνσεις, καταγράφοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Να σημειωθεί ότι το ακριβές περιεχόμενο των φακέλων της επιτυχούσας προσφοράς έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητοι, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό. 

Όσο για το δεύτερο σημείο, προβλήθηκε η θέση ότι στελέχη της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο, δεν έχουν τα προσόντα και δη την ανάλογη προϋπηρεσία, κάτι το οποίο ήταν βασική προϋπόθεση με βάση τους όρους της προσφοράς. Επιπλέον, καταλόγισαν ότι στέλεχος του επιτυχόντα προσφοροδότη, είχε σημαντική θέση στην εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές και ότι το απέκρυψε επιμελώς.

Να σημειωθεί ότι ο «Φ» από την πρώτη στιγμή κάλεσε την επιτυχούσα εταιρεία να τοποθετηθεί σε όσα της καταλογίζονται. Ωστόσο, εκπρόσωπος της που εξουσιοδοτήθηκε να μιλήσει, αρκέστηκε να μας αναφέρει ανώνυμα ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δικαίωσε την εταιρεία του και πως «εμπιστευόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία».