Προειδοποιούν ότι θα κλείσουν όλα τα ακτινολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι (ακτινογράφοι ακτινοδιαγνωστικής) οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες ζητούν συνάντηση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν τυγχάνουν καμίας ανταπόκρισης.

Μάλιστα, ο Κλάδος των τεχνολόγων ακτινολόγων της ΠΑΣΥΔΥ ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να δώσει εντολή στα μέλη του τα οποία εργάζονται στο γενικό νοσοκομείο της Πάφου τερματίσουν την εξυπηρέτηση περιστατικών και να περιοριστούν μόνο στα επείγοντα. 

Μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος του Κλάδου Πιερής Οικονόμου ανέφερε ότι «πολλές φορές μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ. Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση παρά μόνο υποσχέσεις». 

Η υποστελέχωση των ακτινολογικών τμημάτων όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε ο κ. Οικονόμου «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τα ακτινολογικά τμήματα αυτή τη στιγμή λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό». 

Τεχνολόγοι ακτινολόγοι, «αφυπηρετούν ή αποσπώνται σε άλλα τμήματα και ουδείς αντικαθίσταται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία δεν εργάζεται ούτε ένας τεχνολόγος ακτινολόγος με συμβόλαιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό επειδή, η τελευταία πρόσληψη έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 πριν αναλάβει επίσημα τα νοσοκομεία ο ΟΚΥπΥ». ]

Στην Πάφο, για παράδειγμα, είπε ο κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να εργάζονται 15-16 τεχνολόγοι ακτινολόγοι. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 7 άτομα στην «κλασική» ακτινολογία και 4 στον αξονικό τομογράφο». Για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, είπε, «ο Κλάδος ετοιμάζεται να λάβει τα μέτρα του. Θα ζητήσουμε από τα μέλη μας να μην εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και να περιορίζονται μόνο στα επείγοντα περιστατικά εις ένδειξιν διαμαρτυρίας. 

Η κατάσταση, πρόσθεσε, «έχει ξεπεράσει τα όρια και η υποστελέχωση  παρατηρείται σε όλα τα ακτινολογικά τμήματα με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει χάσει την υπομονή του και να διαμαρτύρεται πλέον πολύ έντονα». Γι’ αυτό και ο Κλάδος, «θα συνέλθει τις αμέσως επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις εάν ο ΟΚΥπΥ δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας για συνάντηση και προώθηση των διαδικασιών για επίλυση των προβλημάτων μας». 

Οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι, είπε ο κ. Οικονόμου, «βρίσκονται επίσης στην αναμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάρα πολύ καιρό και αφορά τη λειτουργία των αξονικών τομογράφων». Το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε, «έχει σκαλώσει στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών και παρά τις έντονες και συχνές διαμαρτυρίες του Κλάδου δεν προωθείται η διευθέτησή του». Εάν, είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Κλάδου, «δεν προγραμματιστεί η συνάντηση που εδώ και τόσο καιρό ζητάμε από τον ΟΚΥπΥ, τότε η αντίδρασή μας θα είναι πολύ έντονη διότι έχουμε ήδη κάνει πολλή υπομονή. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα παίρνουμε συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, αλλά στην πράξη δεν γίνεται κάτι».