Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

«Αλλάζει η νομοθεσία για Εθελοντικές Οργανώσεις»

1. Γιατί αλλάζει η νομοθεσία για εθελοντικές οργανώσεις; Ο στόχος είναι η οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η προηγούμενη νομοθεσία δεν υποχρέωνε τις Οργανώσεις να υποβάλλουν οποιαδήποτε πληροφορία στον Έφορο όπως παράδειγμα για οικονομικούς απολογισμούς άλλα ούτε καν τα στοιχειά επικοινωνίας της Οργάνωσης όταν αυτά άλλαζαν. Αναβαθμίζουμε τον ρόλο των Οργανώσεων, αλλά είναι και απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών οι Οργανώσεις να έχουν οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. 

2. Τι προνοεί η νέα νομοθεσία; Οι βασικές τροποποιήσεις της νέας νομοθεσίας καθορίζει ότι στους πρώτους επτά μήνες κάθε χρόνο, θα υποβάλλονται οικονομικοί απολογισμοί του προηγούμενου έτους και αν έσοδα – έξοδα υπερβαίνουν το ποσό των €40,000, τότε θα πρέπει να ελέγχονται από ελεγκτικό γραφείο. Διοργάνωση μιας γενικής συνέλευσης κάθε χρόνο και υποβολή στοιχείων επικοινωνίας Οργάνωσης και μελών Διοικητικού Συμβουλίου. 

3. Τα καταστατικά των οργανώσεων έχουν τροποποιηθεί; Δεν έχουν υποβάλει όλες οι Οργανώσεις τις τροποποιήσεις των καταστατικών τους, αλλά έστω και εκπρόθεσμα μπορούν να τις υποβάλλουν άμεσα στους Εφόρους, που είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις οι οποίες έχουν την έδρα τους οι Οργανώσεις.  

4. Θα κάνετε ελέγχους για το αν εφαρμόζεται η νομοθεσία; Θα υπάρξει μια περίοδος ακόμα μερικών μηνών, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία, πριν προχωρήσουμε στους ελέγχους και άρσης της νομικής οντότητας. Γι’ αυτό τον λόγο καλώ τις Οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις, να τις υποβάλουν άμεσα.  

5. Ποιος ο αριθμός των οργανώσεων και τι επικρατούσε μέχρι τώρα; Σήμερα έχουμε περίπου 6,500 Οργανώσεις, χωρίς καμία υποχρέωση ενημέρωσης στα θέματα οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Ακόμα και Οργανώσεις οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν, δεν μπορούσαμε να το γνωρίζουμε. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία σχεδιάστηκε και με τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημιουργούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις Οργανώσεις του τόπου με ισχυρό δίχτυ προστασίας και ενδυναμωμένο πλαίσιο αξιοπιστίας. Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τομέα των Οργανώσεων.