Η Ολομέλεια της Βουλής, με 28 ψήφους υπέρ και μια εναντίον, ψήφισε πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων νόμο, με την προσθήκη νέων διατάξεων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για καλύτερη εφαρμογή του.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εξουσία της αρμόδιας αρχής για έκδοση οδηγιών, κατευθυντήριων γραμμών, εντύπων και ερμηνευτικών εγκυκλίων για τη ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με την εγγραφή κοινωνικής επιχείρησης στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων, τη διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από την αρμόδια αρχή, με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης της κοινωνικής επιχείρησης με την κείμενη νομοθεσία, τους σκοπούς των κοινωνικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των όρων εργοδότησης, και τη μεταχείριση των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους.

Επίσης, ρυθμίζει τη διαδικασία εκκαθάρισης, διάλυσης και διαγραφής κοινωνικής επιχείρησης από το σχετικό μητρώο και την προσθήκη στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και άλλων ευπαθών ομάδων.

Η Ολομέλεια πέρασε και δύο τροπολογίες του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Εξηγώντας τις τροπολογίες του, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι αν εντάσσεται μια επιχείρηση σε μητρώο λαμβάνει απευθείας προσφορές από το δημόσιο και για αυτό υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Είπε ότι στόχος δεν ειναι τα υπερκέρδη αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είπε επίσης ότι κατατέθηκε τροπολογία για διαγραφή από τις ευπαθείς ομάδες παιδιών ηλικίας από 16 ως 18 ετών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χαζηγιάννη είπε ότι για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου, ζητήθηκαν απαντήσεις και ότι στόχος δεν είναι η δημιουργία κινδύνων για υπερεκμετάλλευση και η δημιουργία φούσκας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι ο αρχικός νόμος του 2020 είναι «κουτός» και ότι με την πρόταση νόμου σήμερα γίνεται ένα δεύτερο λάθος. Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι επιχειρήσεις να γίνουν «εστίες διαφθοράς, κραιπάλης, σπατάλης και αδικίας».