Αγωνία τέλος για τους χιλιάδες υποψήφιους, οι οποίοι παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ) καθώς από χθες γνωρίζουν το κατά πόσον και πού εξασφάλισαν θέσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη φετινή κατανομή διατέθηκαν συνολικά 2.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.689 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 1.185 στο ΤΕΠΑΚ και 100 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που έχουν προσφερθεί στους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών, των Εσπερινών Σχολείων και του Εξατάξιου Γυμνασίου Κάτω Πύργου.

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις ΠΕΠ ανήλθαν στους 5.004 και με βάση τους αριθμούς προκύπτει ότι πέραν των μισών έχουν εξασφαλίσει θέσεις τουλάχιστον στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Αρκετοί από αυτούς καθώς και υποψήφιοι που δεν εξασφάλισαν θέσεις αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η σχετική διαδικασία καθώς και τα χρονοδιαγράμματά της θα ανακοινωθούν σύντομα από την Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον προϊστάμενό της, Δημήτρη Χανδριώτη.

Πέραν όμως από τα αποτελέσματα των ΠΕΠ όσον αφορά στην εξασφάλιση θέσεων για τους χιλιάδες υποψήφιους, ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν – όπως κάθε χρόνο άλλωστε – και οι μέσοι όροι των διαφόρων μαθημάτων καθώς μέσω αυτών αποτυπώνεται η εικόνα της απόδοσης, της επίδοσης αλλά και των κενών ενδεχομένως που υπάρχουν.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ο μέσος όρος του οποίου και φέτος κινήθηκε χαμηλά και μάλιστα λίγο πιο κάτω και από τον περσινό. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του μαθήματος φέτος άγγιξε μόλις το 10,38 σε σύγκριση με το 10,9 του 2022.

Ένα στοιχείο το οποίο αναμένεται να απασχολήσει καθώς για ακόμη μια χρονιά οι Παγκύπριες Εξετάσεις αφορούσαν αποκλειστικά τους υποψήφιους που ενδιαφέρονταν για πρόσβαση σε Πανεπιστήμια. Επομένως καταρρίφθηκε το επιχείρημα των προηγούμενων ετών ότι στις Παγκύπριες Εξετάσεις συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, αρκετοί από τους οποίους χαρακτηρίζονταν ως «αδιάφοροι» που έδιναν λευκή κόλλα και άρα συνέτειναν στο να πέφτει ο μέσος όρος.

Όσον αφορά σε άλλα μαθήματα η εικόνα σε κάποια ήταν πιο αισιόδοξη σε σχέση με κάποια άλλα, ενώ σε μαθήματα τα οποία θεωρούνται ως ιδιαίτερα απαιτητικά, καταγράφηκε πτώση των μέσων όρων.

Συγκεκριμένα:

Στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού ο μέσος όρος είναι 8,45 (9,87 το 2022), στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι 7,09 (8,43 το 2022), στη Φυσική είναι 8,78 (9,77), στη Βιολογία 12,2 (11,02), στη Χημεία 12,8 (12,45), στην Ιστορία ο μέσος όρος είναι 10,29 (9,23), στα Λατινικά 12,12 (10,44), στα Αγγλικά 12,39 (12.18) και στην Πληροφορική 14,34 (14,98).

Αυτά ήταν τα 20άρια των φετινών Παγκύπριων

Γιούλια Γιαννούκου – Tμήμα Aγγλικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου

Η μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, Γιούλια Γιαννούκου, εξασφάλισε θέση στο Tμήμα Aγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την επιτυχία αυτή, την οποία απέδωσε στο συστηματικό της διάβασμα και στις θυσίες και στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε για να επιτύχει το απόλυτο της επιτυχίας. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες της στους γονείς και καθηγητές της, με τη βοήθεια των οποίων έγινε κατορθωτή η διάκριση της αυτή.

Μικαέλα Αντωνίου – Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου

Ιδιαίτερη χαρά, ευχαρίστηση αλλά και ανακούφιση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τη Μικαέλα Αντωνίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η Μικαέλα, μαθήτρια του Λυκείου Κύκκου Β’, εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και όπως δήλωσε, ήταν μια πολύ πιεστική χρονιά και νιώθει ότι οι κόποι της ανταμείφθηκαν. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα επιλέξει δήλωσε πως, «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από τις πρώτες μου επιλογές».

Σίμος Αντωνίου – Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστημίου Κύπρου

«Είναι γλυκόπικρα τα συναισθήματα που έχω γιατί αντιλήφθηκα ότι δεν μου αρέσει ο κλάδος που ακολούθησα. Έπρεπε να ήμουν στο Πρακτικό και έτσι έχω αποφασίσει να ξαναδώσω εξετάσεις του χρόνου», ανέφερε ο Σίμος Αντωνίου, μαθητής του Λυκείου Αγίου Νικολάου. Δήλωσε ότι τα Οικονομικά δεν είναι κάτι που επιθυμούσε αλλά τα έβαλε ως πρώτη επιλογή αναγκαστικά, καθώς είχε αντιληφθεί ότι δεν υπήρχε κάποια άλλη επιλογή. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ακολουθήσει Πολιτική Μηχανική.

Χρυσταλλένη Παπαγεωργίου – Νομική Πανεπιστημίου Κύπρου

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη, ωστόσο, είμαι ενθουσιασμένη και πολύ χαρούμενη», ανέφερε η Χρυσταλλένη, μαθήτρια του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η οποία κατάκτησε την πρώτη θέση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή, ωστόσο θα αναμένω και τα αποτελέσματα της Ελλάδας» είπε, τονίζοντας ότι εάν κατακτήσει θέση στην Ελλάδα θα επιλέξει αυτή για να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ιωάννα Γεωργίου – Μαθηματικών και Στατιστικής Πανεπιστημίου Κύπρου

«Ήταν η πρώτη μου επιλογή, ωστόσο, ο κύριος στόχος είναι η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην Αθήνα», ανέφερε η Ιωάννα, μαθήτρια του Λυκείου Λινόπετρας, η οποία εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά επισημαίνοντας πως οι τελειόφοιτοι είχαν τρεις εξεταστικές περιόδους και το πρόγραμμα ήταν αρκετά κουραστικό.

Γιώργος Κυριάκου – Σχολή Ικάρων

Ο Γιώργος Κυριάκου, μαθητής του Λυκείου Αρχαγγέλου Απόστολος Μάρκος, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει τη μοναδική θέση στη Σχολή Ικάρων, ανέφερε πως η αγωνία ήταν πολύ μεγάλη. Ανέμενε όπως είπε να τα πάει καλά, αλλά όχι να εξασφαλίσει το απόλυτο «20». Το δικό του μυστικό όπως σημείωσε, ήταν να διαβάζει, κατανοώντας αυτά που διαβάζει και όχι να τα μαθαίνει απλώς.

Αντωνιάδου Άντρεα – Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου

Πάρα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα αισθάνεται η Άντρεα Αντωνιάδου, μαθήτρια του Λυκείου Ιδαλίου, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δήλωσε ότι διάβαζε καλά ενώ ανέφερε ότι οι Παγκύπριες εξετάζουν τα όρια της αντοχής των μαθητών, άρα πρέπει να υπάρχει και ένα όριο.

Κυριάκος Όλσεν – Νοσηλευτική ΤΕΠΑΚ

Χαρούμενος με το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν είναι η Σχολή της επιλογής του, ανέφερε ο Κυριάκος Όλσεν, μαθητής του Λανίτειου Λυκείου, ο οποίος αρίστευσε στη Σχολή Νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ. Όπως είπε, αναμένει τα αποτέλεσμα της Ελλάδας καθώς η Σχολή της επιλογής του είναι η Οδοντιατρική.

Πρωτεύσαντες

Στους πρωτεύσαντες περιλαμβάνονται επίσης οι: Νικολέτα Βρυωνίδου του Α’ Λυκείου Πάφου, η οποία εξασφάλισε θέση στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κεφίλη Αθανασία του Λυκείου Λατσιών με θέση στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση) Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντωνίου Αντώνιος του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη με θέση στο Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου και Παπαλεοντίου Ίρις του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως με θέση στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής Πανεπιστημίου Κύπρου.