Αποτρέπεται οριστικά η πιθανότητα ένας σύμβουλος ή συνεργάτης του ΠτΔ ή υπουργών και υφυπουργών, να μετατρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο, με το νομοσχέδιο πρόσληψης συμβούλων συνεργατών να είναι στην τελική ευθεία προς ψήφιση, εντός Φεβρουαρίου.

Φιλοξενούμενη στο philenews podcast η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική εξήγησε ότι, το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε σε περίοδο δύο μηνών και ρυθμίζει το ζήτημα της εργοδότησης συμβούλων, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με σύμβαση και θα προνοεί ότι αυτή τερματίζεται με την αποχώρηση του αξιωματούχου.

Το προϋπάρχον πλαίσιο δεν περιελάμβανε κριτήρια για την πρόσληψη συμβούλων ανέφερε η κυρία Πική, η οποία κληθείσα να αναφέρει αν καθορίζεται πλαίσιο και για την αμοιβή των συμβούλων, διευκρίνισε ότι, υπάρχει οροφή στις 62 χιλιάδες για κάθε αξιωματούχο για συμβουλευτικές υπηρεσίες  και εναπόκειται στον ίδιο να προσλάβει ένα ή δύο συνεργάτες αξιοποιώντας το εν λόγω ποσό.

Για τους συμβούλους χωρίς πτυχία, θέμα που έθιξε κατ’ επανάληψη ο Γενικός Ελεγκτής, η κυρία Πική απάντησε ότι το μέλλον τους, θα κριθεί από τις τροπολογίες των κομμάτων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε, δεν προνοεί αναδρομικότητα.