Σε δημόσια διαβούλευση θα κριθεί το μέλλον του ζωολογικού κήπου Λεμεσού και αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί μελέτη την οποία ανέθεσε ο Δήμος της πόλης, στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Την ίδια ώρα το Κόμμα για τα Ζώα, το Κίνημα Οικολόγων, το Κίνημα ΕνΕργώ και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές, επιμένουν στο οριστικό κλείσιμό του.

Το θέμα τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης σε χθεσινή συνάντηση που είχαν μέλη των πιο πάνω πολιτικών κινημάτων μαζί με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη. Το τελευταίο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας και είχε ως αποτέλεσα να προκύψουν εκ νέου αντιδράσεις, ήταν ο θάνατος ελαφιού, τα κέρατα του οποίου είχαν παγιδευτεί στην περίφραξη του χώρου που ζούσε.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη διαχρονική θέση τους, ότι ο ζωολογικός κήπος πρέπει άμεσα να κλείσει. Από την άλλη ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι το θέμα του ζωολογικού κήπου απασχολεί πολύ σοβαρά το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας πως το μέλλον του θα κριθεί μέσα από δημόσια διαβούλευση και αφού τεθούν στο τραπέζι όλες οι πιθανές επιλογές που υπάρχουν, ακόμη και του οριστικού κλεισίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόμμα για τα Ζώα: Να κλείσει ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι είναι καιρός να μελετηθεί εκ νέου το μέλλον του ζωολογικού κήπου, σημειώνοντας πως η τελευταία αλλαγή των συνθηκών του, έγινε πριν από 10 χρόνια. Είπε πως το μέλλον του πρέπει να συνάδει με θέματα ευημερίας των ζωών, κάλων πρακτικών ζωολογικών κήπων άλλων χωρών και σε θέματα νομοθεσίας. Υποστήριξε ωστόσο ότι υπάρχουν δυνατότητες εκπαιδευτικής πολίτικης όπως και προβολής της ενδημικής πανίδας.

«Στόχος μας είναι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες να κλείσει αυτός ο διάλογος», είπε, εξηγώντας πως με την αξιοποίηση ενός μελετητικού οίκου θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι πιθανές επιλογές που υπάρχουν. «Αυτό που θέλουνε είναι μέσα από έναν υπεύθυνο, σοβαρό, αντικειμενικό και τεκμηριωμένο διάλογο με τους δημότες της Λεμεσού, να πάρουμε ενδεδειγμένες αποφάσεις για το ποιο θα είναι το μέλλον του. Όλες οι πιθανότητες και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για να αποφασίσουμε όλοι συλλογικά», επεσήμανε. Επιπρόσθετα σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του, ενώ σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, ανέφερε πως τα Σαββατοκύριακα ο ζωολογικός κήπος έχει πέραν των 1.000 επισκεπτών.

Από την πλευρά της το μέλος του Κινήματος Οικολόγων, Μόνικα Πιερίδου, σημείωσε πως και δημόσια διαβούλευση να γίνει, η διαχρονική θέση και άποψη του Κινήματος, είναι το οριστικό κλείσιμο. «Το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης το έχουμε ξεπεράσει», ανέφερε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριακού. Σημείωσε πως το Κόμμα για τα Ζώα μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά των ζωών σε άλλες χώρες με τις οποίες βρίσκεται σε διαβούλευση.