Γενιές παφιτών μεγάλωσαν θεωρώντας το χώρο για τον οποίο ερίζουν Μητρόπολη Πάφου και δημοτική αρχή, αυτό που και το όνομα του δηλώνει: Δημόσιο Κήπο.

Ένα χώρο πρασίνου που ανήκει στην πόλη και τους ανθρώπους της, αποτελώντας τον σπουδαιότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης που αποτελεί το κέντρο των περιμετρικά ευρισκόμενων νεοκλασικών κτισμάτων για τα οποία φημίζεται η Πάφος.

Από το 1981 ωστόσο στην Εκκλησία και στον Δήμο τα πράγματα άλλαξαν και μάλιστα σε βαθμό δραματικό: Η τότε δημοτική αρχή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας τον συντελεστή δόμησης του από 160% σε μόλις 1%, με αποτέλεσμα να εκμηδενισθεί ουσιαστικά η οικονομική αξία του κτήματος για οικιστική ανάπτυξη και να παραμείνει ως χώρος πρασίνου. Η ε διαφορά αυτή για πολλά χρόνια δεν επηρέαζε τη δημόσια ζωή στην Πάφο, ούτε και τις σχέσεις των δύο μερών, της Μητρόπολης ως ιδιοκτήτριας του χώρου και του Δήμου ως διαχειριστή του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Μαζί και οι σχέσεις όλων με όλους.

Το τελευταίο και σαφώς σοβαρότερο επεισόδιο διαδραματίστηκε την περασμένη εβδομάδα: Με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Πάφου, δεσμεύθηκαν τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Πάφου, σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη που προκάλεσε σοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητρόπολη Πάφου: Εντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές οι αναφορές του Δημάρχου Πάφου

Η αίτηση του νέου Μητροπολίτη Πάφου, Τυχικού, αφορούσε στην μη καταβολή ποσού 8 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που καλείτο η δημοτική αρχή από το 2021 να καταβάλει στην Εκκλησία για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας της στο Δημόσιο Κήπο Πάφου. Η μη καταβολή του τεράστιου αυτού ποσού ώθησε την Μητρόπολη να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοση διατάγματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, απόφαση η οποία εκδόθηκε.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και επί της ουσίας δένει τα χέρια του Δήμου για κάθε ενέργεια την οποία προωθεί. Δεν είναι πλέον απίθανη η προοπτική να βρεθεί στη θέση ο Δήμος να κηρύξει στάση πληρωμών, τόνισαν, αν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στο θέμα.

Η απαίτηση της Εκκλησίας για αποζημιώσεις λόγω του μηδενικού πλέον συντελεστή ανάπτυξης στον Δημόσιο Κήπο, που αποφάσισε ο Δήμος Πάφου, επισημοποιήθηκε το 2010, όταν καταχωρήθηκε αγωγή της Μητρόπολης Πάφου στη δικαιοσύνη. Η αγωγή αυτή δεν στρεφόταν μόνο κατά της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε συνολική απαίτηση αποζημιώσεων ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε το 2021 την απόφαση του, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια δημοτική αρχή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε 1% , με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος. Βάσει της απόφασης, με αναφορά στο άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο Πάφου στην καταβολή αποζημίωσης 4 εκατομμυρίων ευρώ για την ουσιώδη μείωση της αξίας της περιουσίας της Μητρόπολης, ποσό που με τους τόκους υπερβαίνει σήμερα ελαφρώς τα 8 εκατομμύρια.                    

Η κίνηση της Μητρόπολης Πάφου να διεκδικήσει δικαστικώς την εκτέλεση απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου στις ψυχρές, εσχάτως, σχέσεις των δύο κορυφαίων θεσμών της Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα άκρα οι σχέσεις Δήμου Πάφου και Μητρόπολης

Ο δήμαρχος Πάφου απασφάλισε μετά τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ενέργειες που ανκαι νόμιμες, όχι ηθικές, για διολίσθηση της Μητρόπολης Πάφου σε απαράδεκτες ενέργειες. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν προχώρησε στην πληρωμή του ποσού των 8 εκατομμυρίων αφού σε προφορική συνεννόηση με τον τέως Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, είχε συμφωνηθεί ότι η Εκκλησία δεν θα απαιτούσε την πληρωμή αυτή, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο ο Δήμος προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Ναι μεν η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έναντι της πρωτόδικης απόφασης, είπε, ωστόσο ο τέως Μητροπολίτης Πάφου μου ξεκαθάρισε ότι δεν θα έρθει τώρα να διεκδικήσει αυτά τα εκατομμύρια, αλλά θα αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης μας στο Ανώτατο. Αυτό που γίνεται τώρα με το νυν Μητροπολίτη, να κινείται και να δεσμεύει χρήματα χωρίς καν να μας ενημερώνει ότι άλλαξε την πολιτική του προκατόχου του και χωρίς να μας δίνει έστω μια προθεσμία να του δώσουμε το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο, είναι εντελώς έξω από κάθε λογική.

Αντίποινα για τον καθεδρικό

Κληθείς να σχολιάσει την θέση πολλών στην Πάφο ότι η σκλήρυνση αυτή της στάσης της Εκκλησίας έναντι της δημοτικής αρχής είναι ένα αντίποινο στην άρνηση της πόλης να δεχθεί την ανέγερση σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου του νέου καθεδρικού ναού που ζητά η Μητρόπολη, ο Δήμαρχος Πάφου έκανε λόγο για μια τεράστια παρεξήγηση που επικρατεί μεταξύ πολλών στην πόλη. Ξεκαθάρισε δε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση ανέγερσης. Αυτό που έγινε όμως, διευκρίνισε, είναι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έβαλε περιορισμό ότι ο ναός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 420τ.μ., αντί των 650τ.μ. που ήταν η αίτηση της Μητρόπολης.

Ενώ όμως, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, η Εκκλησία θα μπορούσε να ενεργήσει προς την πλευρά της Κυβέρνησης για κατά παρέκκλιση έγκριση για το εμβαδό που ζητούσαν, ο τέως Μητροπολίτης Πάφου επέλεξε να το αφήσει στην άκρη το θέμα ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών ώστε να μην το βρει μπροστά του και να έχει κόστος, δεδομένου ότι ο κόσμος στην Πάφο είναι διχασμένος στο θέμα της ανέγερσης ναού στον Δημόσιο Κήπο.

 Ο Δήμος Πάφου, συνέχισε, είναι πλέον σε μια δύσκολη θέση εξαιτίας της έλλειψης συνεννόησης με την Μητρόπολη. Θα μπορούσαμε αν μας ενημέρωναν για τις προθέσεις τους, να πηγαίναμε στο δικαστήριο με την κατάλληλη διαδικασία που υπάρχει, δηλαδή να ζητήσουμε αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση μας στο Ανώτατο. Ο Μητροπολίτης Πάφου όμως αρνείται κάθε επαφή, όχι μόνο με μας, αλλά με κάθε πολίτη ή θρησκευτικό επίτροπο, αν δεν σταλεί μέιλ εκ των προτέρων και με αναγραφόμενο μάλιστα το θέμα που επιθυμούμε να συζητήσουμε μαζί του, είπε.

Επί της ουσίας της υπόθεσης μετά την εξέλιξη αυτή, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, δεδομένου ότι είναι όπως είπε δεσμευμένα τα λεφτά και για την μισθοδοσία το τέλος του μήνα των 800 υπαλλήλων του Δήμου και για την πρόοδο των έργων ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη και για την εισφορά του Δήμου σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Είμαστε ήδη σε συνεχείς επαφές με το Προεδρικό και με τα αρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς θα διαφύγουμε των κινδύνων αυτών, κατέληξε.

Εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας βλέπει ο Μητροπολίτης

Η Μητρόπολη Πάφου  χαρακτήρισε ανυπόστατες και προσβλητικές  τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου. Αναφέρει ότι τα δικαστική μέτρα εκτέλεσης της απόφασης για την αποζημίωση των 8 εκατομμυρίων ευρώ ελήφθησαν κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου της Μητρόπολης Πάφου. Επειδή πρόκειται για καθαρά νομικού χαρακτήρα θέμα, ξεκαθαρίζει, περαιτέρω εξηγήσεις θα δοθούν από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση.

Η Μητρόπολη Πάφου καταγγέλλει τον δήμαρχο Πάφου ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Εκκλησίας στην Πάφο και για τον λόγο αυτό η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο για να προστατεύσουν την περιουσία της, που ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Πάφου.

Η δικαστική διαμάχη για τον Κήπο, μεταξύ της Μητρόπολης, του Δήμου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρονολογείται από το 2010. Ο τότε Μητροπολίτης Γεώργιος, ως θεματοφύλακας της περιουσίας της Εκκλησίας στην Πάφο, προσέφυγε στο δικαστήριο απαιτώντας αποζημιώσεις όπως καθορίζει το άρθρο 23.3 του Συντάγματος για την ουσιαστική μείωση της αξίας του ακινήτου της, αφού μετά την επιβολή ζώνης ένα τοις χιλίοις αυτή εκμηδενίσθη παντελώς. Τα όσα εκτοξεύει τις τελευταίες μέρες ο δήμαρχος Πάφου είναι ανυπόστατα και προσβλητικά, καταλήγει η Μητρόπολη.