Δεσμευμένα είναι πλέον τα τραπεζικά αποθέματα του Δήμου Πάφου με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Πάφου.

Η αίτηση της Μητρόπολης αφορούσε στην μη καταβολή των €8 εκατομμυρίων, ως αποζημίωση που καλείτο η δημοτική αρχή από το 2021 να καταβάλει στην Εκκλησία, για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας της στον δημόσιο κήπο Πάφου.

Η μη καταβολή του τεράστιου αυτού ποσού έκτοτε, από πλευράς Δήμου Πάφου, ώθησε πρόσφατα την Μητρόπολη να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοση διατάγματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μέχρι το ύψος των €8 εκατομμυρίων, απόφαση η οποία εκδόθηκε πρόσφατα και ήταν θετική στο αίτημα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί παγωμάρα και εκνευρισμό στον Δήμο Πάφου, αφού σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και επί της ουσίας δένει τα χέρια του Δήμου για κάθε ενέργεια την οποία προωθεί. Δεν είναι πλέον απίθανη η προοπτική να βρεθεί στη θέση ο Δήμος να κηρύξει στάση πληρωμών, τόνισαν αρμόδια πρόσωπα, αν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στο θέμα.

Το νέο επεισόδιο στην πολύχρονη διαμάχη των δύο κορυφαίων φορέων της πόλης, έρχεται μετά την πρόσφατη απαγόρευση της Μητρόπολης προς τον Δήμο, να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημιουργίας μνημειακού χώρου σε τμήμα του δημόσιου κήπου, αφού από την δικαστική απόφαση του 2021 για απόδοση αποζημιώσεων προς την Μητρόπολη για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας, ουδεμία εξέλιξη καταγράφηκε.

Η απαίτηση της Εκκλησίας για αποζημιώσεις λόγω του μηδενικού πλέον του συντελεστή ανάπτυξης στον δημόσιο κήπο, που αποφάσισε ο Δήμος Πάφου, χρονολογείται από το 2010, όταν και καταχωρήθηκε η αγωγή της Μητρόπολης Πάφου στη δικαιοσύνη. Η αγωγή αυτή μάλιστα, δεν στρεφόταν μόνο κατά της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε σε συνολική απαίτηση αποζημιώσεων ύψους €26 εκατομμυρίων συν τόκους. Στο επίκεντρο της σκλήρυνσης της στάσης της Μητρόπολης βρισκόταν η άρνηση της δημοτικής αρχής να εγκρίνει την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της πόλης σε τμήμα του δημόσιου κήπου, όπως ζητούσε η Εκκλησία. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και υπό την έντονη πίεση οργανωμένων συνόλων και πολιτών της Πάφου που θεωρούν ότι ο δημόσιος κήπος πρέπει να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου και η Εκκλησία να ανεγείρει το νέο ναό σε άλλο μέρος της πόλης.

Το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εξέδωσε το 2021 την απόφαση του, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια δημοτική αρχή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του δημοσίου κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε μόλις 1%, με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος. Βάσει της απόφασης, με αναφορά στο άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο Πάφου στην κατοβολή αποζημίωσης €8 εκατομμυρίων για την ουσιώδη μείωση της αξίας της περιουσίας της Μητρόπολης.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η δημοτική αρχή Πάφου έχει αρχίσει τις επαφές, σε ανώτατο επίπεδο, για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται.