Σε τροχιά υλοποίησης με έξι χρόνια καθυστέρηση μπαίνει η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, το κτήριο της οποίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις κατασκευαστικές εργασίες για το σχολείο, που θ’ ανεγερθεί σε περιοχή της Αραδίππου κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, η νέα Τεχνική Σχολή θ’ αποτελείται από 22 κτήρια και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αίθουσες ιστορίας, θρησκευτικών και γλωσσών, εργαστήρια μηχανικής αυτοκινήτων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ξενοδοχείου, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, μεταλλικών κατασκευών και σωληνώσεων φυσικού αερίου, αυτοματισμού, ρομποτικών συστημάτων Autotronics, υδραυλικών, οικοδομικής, κομμωτικής, γραφικών τεχνών καθώς κι ένα μηχανουργείο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης τη δημιουργία στοών, αποθηκών, LV Room, ανελκυστήρων, ημιυπαίθριων χώρων, βιβλιοθήκης, αίθουσας διαλέξεων καθώς και καλυμμένες βεράντες. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν χώροι αθλοπαιδιών, όπως γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, ποδοσφαίρου καθώς και σκάμμα αλμάτων.

Οι εργασίες για τη νέα Τεχνική Σχολή Λάρνακας θ’ αρχίσουν, σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου και θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Το κόστος του έργου, το οποίο θα χωροθετηθεί σε μια έκταση 22.500 τ.μ, θα ανέλθει στα €33.360.000+ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε και στην προκήρυξη διαγωνισμού για αντισεισμική, ενεργειακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς, στο οποίο θα γίνουν και μικρές επεκτάσεις για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Το εν λόγω σχολείο, βρίσκεται σε γη που ανήκει στον ΕΒΚΑΦ και γι’ αυτό έχουν εξασφαλιστεί και άδειες από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Τα έργα θα διαρκέσουν 27 μήνες και θα κοστίσουν €2,5 εκατ. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Παιδείας, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος του χρόνου, αρχές του 2024.