Ένα μήνα περιθώριο στην Κυβέρνηση προκειμένου ν’ αλλάξει σχεδιασμούς για τη δημιουργία δύο ασφαλτικών εργοστασίων στην Κόσιη, δίνουν οι Δήμοι και οι κοινότητες της Λάρνακας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ομάδα πρωτοβουλίας που συστάθηκε για το θέμα, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αραδίππου, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει, όπως ανακοινώθηκε, είτε να κλείσει το ΧΥΤΥ της Κόσιης για να γίνουν τα ασφαλτικά, είτε να δημιουργηθούν αλλού τα εργοστάσια.

«Πρέπει να θέσουμε το δίλημμα στο κράτος:

Ή θ’ αφήσει το ΧΥΤΥ ή θα φέρει τ’ ασφαλτικά. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν και οι δύο αναπτύξεις στον ίδιο χώρο», ανέφερε ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης, μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης την Τρίτη στην παρουσία βουλευτών, δημάρχων και κοινοταρχών της επαρχίας Λάρνακας.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τ’ αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Γεωργίας την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Αραδίππου ανέφερε πως λόγω του ότι η αλλαγή σχεδιασμών για τα ασφαλτικά εργοστάσια είναι πολιτική απόφαση, πρέπει να σταλεί άμεσα επιστολή στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην οποία θ’ αναφέρονται τα αιτήματα της επαρχίας.

Επιπρόσθετα αποφασίστηκαν ακόμη πέντε βήματα τα οποία θ’ αποτελέσουν, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους Δήμους και κοινότητες, «την τελευταία προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση». Καταρχήν θα οριστεί μελετητής για να εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις από τα ασφαλτικά και ακολούθως θα σταλεί επιστολή προς το Τμήμα Περιβάλλοντος, από το οποίο θα ζητηθεί να μην λάβει απόφαση πριν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και πριν εξεταστεί το περιεχόμενο της μελέτης, που θα καταθέσουν από κοινού οι Δήμοι και οι κοινότητες.

Επίσης θα προσληφθεί νομικός σύμβουλος, με στόχο να προσβάλει και ν’ αναιρέσει την απόφαση μεταφοράς της μονάδας στην Κόσιη, θ’ ασκηθεί πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση και θα ζητηθεί από ειδικό επιστήμονα να καταθέσει έκθεση επί των μελετών που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας, κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που θέτουν οι διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση της απόφασης για τ’ ασφαλτικά, είναι η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λάρνακας που θα ξεκινήσει τέλος του χρόνου, η ύπαρξη στρατοπέδου στην Κόσιη, καθώς και το γεγονός πως η περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος απέχει περίπου 1100 m από τη ΖΕΠ (Περιοχή Κόσιης-Παλλουρόκαμπου) και 1700 m από την ΕΖΔ (Περιοχή Λυμπιών – Αγίας Άννας), που είναι περιοχές natura.

«Έχουν φύγει τα διυλιστήρια και μας έφεραν άλλες βιομηχανίες σε άλλη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και νομίζουμε ότι είναι η ώρα που θ’ αντιδράσουμε δυναμικά αν δεν ακουστεί η φωνή μας. Είναι Αύγουστος τώρα, θα τους δώσουμε τον μήνα του μέλιτος, οπότε μέσα στον Σεπτέμβριο σίγουρα θα επανέλθουμε», σημείωσε ο κ. Ευαγγελίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, υπέδειξε πως η επαρχία Λάρνακας είναι σύσσωμη και δεν πρόκειται να δεχθεί τα ασφαλτικά εργοστάσια στην Κόσιη. «Ήδη η περιοχή είναι πολύ βεβαρημένη και δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο» σημείωσε, προσθέτοντας πως προέχει η υγεία των κατοίκων της περιοχής και πως εάν δεν αναιρεθεί η απόφαση οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές.