Ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τους πολίτες οι οποίοι βιώνουν δύσκολες συνθήκες, λειτουργεί ο θεσμός του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς» του Δήμου Λεμεσού.

Παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία που υπάρχει και διάφορα άλλα εμπόδια, ομάδα κοινωνικών λειτουργών του Κέντρου Κοινωνικής Προσφοράς του Δήμου Λεμεσού, παρέχει άμεση στήριξη με στοχευμένες παρεμβάσεις, σε πολίτες, οικογένειες και παιδιά.

Ο Δήμος Λεμεσού εδώ και 5 μήνες συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς», με γνώμονα την άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε πρόβλημα των δημοτών του. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς του δήμου που, με την πολυετή εμπειρία του, αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του νέου έργου. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο αναβάθμισης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ. Από τον Απρίλιο, όπου τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός, μέχρι σήμερα, 60 οικογένειες κυρίως Ελληνοκυπρίων, στηρίζονται μέσω του προγράμματος.

Ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς αποδίδει στα μέγιστα, αναφέρει στον «Φ» η συντονίστρια και υπεύθυνη των Κοινωνικών Προγραμμάτων του Δήμου Λεμεσού, Χριστίνα Τσιαμπαρτά. Με τις παρεμβάσεις των εμπείρων κοινωνικών λειτουργών, πολίτες και οικογένειες, έχουν βοήθεια και στήριξη οποιαδήποτε στιγμή, ενώ, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, πραγματοποιούν και κατ’ οίκον επισκέψεις.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί του προγράμματος, έχουν ήδη δικτυωθεί στις κοινότητες, έχουν πραγματοποιήσει επαφές με κοινοτάρχες περιοχών της Λεμεσού, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία και με σχολικές μονάδες, ούτως ώστε ο θεσμός να γίνει ευρύτερα γνωστός.

Εξηγώντας τον σκοπό του προγράμματος, η κ. Τσιαμπαρτά ανέφερε ότι ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους δημότες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. «Επιδιώκεται η εξοικείωση των δημοτών με τη διαδικασία λήψης οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής στήριξης». Διευκρινίζει, επίσης, ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσα από τη στήριξη και καθοδήγηση τις ομάδας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην έγκαιρη πρόληψη των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και στην επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών. «Υπάρχει ευελιξία όπως και διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης αλλά και δυνατότητα της κατ’ οίκον επίσκεψης σε σπίτια και κοινότητες, καθώς και επιτόπιες παρεμβάσεις. Με αυτούς τους τρόπους μπορούν να υποστηριχθούν με μια πιο ευέλικτη μορφή κοινωνικής στήριξης οι πολίτες, έγκαιρα και άμεσα».

Ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού της γειτονίας, προσφέρει εξατομικευμένη ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση όπως και συνεργασία και διασύνδεση με δημόσιες, δημοτικές και άλλες Υπηρεσίες. Σύμφωνα με την κ. Τσιαμπαρτά, υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται βοήθεια για δικτύωση με δημόσιες Υπηρεσίες, για θέματα επιδομάτων είτε ακόμη να μη γνωρίζουν τα δικαιώματα που μπορεί να έχουν. «Με τις δικές μας παρεμβάσεις, γίνεται σωστή καθοδήγηση και στήριξη για άμεση υποστήριξη και ενδυνάμωση των πολιτών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Από την πλευρά της, η κ. Μαρία Πίτερ, μια από τις τρεις κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος, ανέφερε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτώσεις που είναι κάτω από την επίβλεψη του θεσμού, αφορούν κυρίως θέματα οικονομικής φύσεως και συνθηκών διαβίωσης. «Υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χρειάζονται καθοδήγηση και στήριξη». Ερωτηθείσα για τον αριθμό των οικογενειών που έχουν τεθεί κάτω από την ομπρέλα του θεσμού, ανέφερε πως μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 60 και οι περισσότεροι είναι Ελληνοκύπριοι.

Κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχει παρέμβαση σε περιπτώσεις βίας στην οικογένεια, επεσήμανε ότι ο ρόλος τους φτάνει μέχρι εκεί που ξεκινά η Νομοθεσία. Οι υπηρεσίες παρέχονται στο Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας» στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου 23.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κοινωνικού λειτουργού της γειτονίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στον «Φ», τόνισε ότι «ο δήμος με γνώμονα τις καλές πρακτικές του προγράμματος “Κοινωνική Εργασία στον δρόμο” που για 12 χρόνια εφάρμοσε προς την κοινότητα, αξιοποιεί το νέο συγχρηματοδοτούμενο έργο το οποίο σηματοδοτεί μια νέα συνεργασία μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Υποστήριξε, ότι ο θεσμός αυτός ανέτρεψε τα δεδομένα και έβαλε πάνω σε μια εντελώς διαφορετική, αναβαθμισμένη, πιο προσιτή και πιο αποτελέσματα βάση, την παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες.