Μέσω μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εξαγγέλλει κι επίσημα υποψηφιότητα για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Μια υποψηφιότητα που δεν προκαλεί έκπληξη, αφενός επειδή δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για μια δεύτερη θητεία αφετέρου επειδή το ποσοστό δημοτικότητάς του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ υψηλό.

«Από τη μέρα που ανέλαβα είχα πει πως μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το έργο ενός δημάρχου. Θεωρώ πως σε αυτήν τη θητεία τελειώσαμε έργα, βάλαμε βάσεις για μια σειρά από άλλα και πως χρειάζεται ακόμα μία πενταετία για να ολοκληρωθούν όλα αυτά που ξεκινήσαμε. Η υποψηφιότητά μου θα είναι ανεξάρτητη. Θεωρώ πως τα εφτά χρόνια που είμαι δήμαρχος απέδειξα στην πράξη πως κόμμα μας είναι η Λάρνακα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω εάν επανεκλεγώ, αν και δεν έκρυψα ποτέ πως προέρχομαι από τον χώρο της αριστεράς».

Φημολογείται πως μπορεί να μην έχετε ανθυποψήφιο και πως τα κόμματα ενδεχομένως να έλθουν σε κάποιου είδους συμφωνία.

Αυτό που με χαροποιεί είναι πως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πως ο κόσμος της Λάρνακας εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλαμε. Από κει και πέρα, τα κύτταρα της δημοκρατίας είναι τα κόμματα και οι αποφάσεις τους είναι σεβαστές. Εμένα εκείνο που με απασχολεί, εάν επανεκλεγώ, είναι να συνεχίσουμε με την ίδια ενότητα την προσπάθεια για το καλό της πόλης και να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία. Είμαστε περήφανοι τα τελευταία χρόνια επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενότητα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στους διάφορους θεσμούς της πόλης, όπως είναι η Επιτροπή Ανάπτυξης.

Είναι γνωστό πως είστε ο πρώτος δήμαρχος που εξελέγη στην πόλη και δεν κατάγεται από τη Λάρνακα. Πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τους Λαρνακείς;

Είναι γεγονός πως την πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιος η καταγωγή μου ήταν ένα θέμα συζήτησης.

Είπα και τότε και λέω και τώρα πως όσο αγαπώ τον τόπο καταγωγής μου τη Βατυλή, τον τόπο που μεγάλωσαν οι γονείς μου, τόσο αγαπώ την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι η πόλη που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μου και είναι η πόλη στην οποία νιώθω πως χρωστούμε διπλά, επειδή υποδέχθηκε τις οικογένειές μας και μας έδωσε την ευκαιρία να ξανακτίσουμε τις ζωές μας. Άρα νιώθω πως είμαστε διπλά υποχρεωμένοι στη Λάρνακα και έχουμε την ευθύνη αποπληρωμής του καλού που μας έκανε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εμένα πρέπει να είναι διπλή η προσπάθειά μου.
Λέτε όλοι οι φορείς πως το μέλλον ανήκει στη Λάρνακα. Ποια έργα προγραμματίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση;

Εάν δείτε τα προεκλογικά φυλλάδια από τότε που έγιναν οι πρώτες εκλογές, θα δείτε πως τα θέματα ήταν τα ίδια. Ήταν η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η δημοτική αγορά, το λιμάνι-μαρίνα κ.λπ. Θεωρώ πως αλλάξαμε την ατζέντα. Δεν μιλούμε πλέον για μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών αλλά για ανάπτυξη της περιοχής, δεν μιλούμε πλέον για επένδυση στο λιμάνι-μαρίνα αλλά για υλοποίησή της. Το Δημοτικό Συμβούλιο πέτυχε να ολοκληρώσει έργα δεκάδων εκατομμυρίων και να βάλει βάσεις για πολλά άλλα. Μια μεγάλη επιτυχία του Δήμου ήταν πως, πέραν από το γεγονός πως τελειώσαμε έργα που κινδύνευε η χρηματοδότησή τους, πλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων τμημάτων, ο Δήμος έγινε πρότυπο στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο Δήμος εξασφάλισε €30,3 εκατ., παρόλο που το αρχικό ποσό της συγχρηματοδότησης ήταν €13,3 εκατ. για 11 έργα, μεταξύ των οποίων, τα τρία πάρκα που ξεκίνησαν (Παττίχειο, Σαλίνα και Τσιακκιλερό), καθώς και τα έργα στο εμπορικό κέντρο.

Πόσο βοήθησε η εκλογή σας στην προεδρία της Ένωσης Δήμων;

Είναι η πρώτη φορά που δήμαρχος Λάρνακας ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Δήμων, που είχε μεγάλες επιτυχίες όπως η μεταρρύθμιση της ΤΑ, οι μηχανογραφήσεις όλων των Δήμων και τα προγράμματα smart cities σε συνεργασία με το Υφ. Καινοτομίας. Από αυτό επωφελήθηκε και ο Δήμος Λάρνακας και έγινε η πόλη γνωστή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σ’ ό,τι έχει σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε ισότιμη αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος.

Δημοτικές πολυκατοικίες για άπορες οικογένειες

Όλοι οι φορείς είχατε διακηρύξει πως η Λάρνακα προσπαθούσε ν’ αποφύγει λάθη άλλων πόλεων και πως στόχος ήταν να παραμείνουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα ενοίκια. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, βλέπουμε ραγδαία αύξηση στις τιμές. Επεξεργάζεστε νέα μέτρα; 

Μας προβληματίζει αυτό, που οφείλεται κυρίως στο ότι πολλαπλασιάστηκε η ζήτηση από Κύπριους και ξένους. Το θετικό είναι πως με τα κίνητρα που δίνει ο Δήμος, ακόμη βρίσκεις διαμερίσματα των €170.000, που μπορούν να στεγάσουν οικογένειες μεσαίας τάξης. Προσπαθούμε και με τον ιδιωτικό τομέα και με τον ΚΟΑΓ. Είναι και τα κίνητρα που έδωσε το κράτος για την προσιτή κατοικία και ήδη έχουμε κάποιες πρώτες αναπτύξεις στη Λάρνακα.

Προγραμματίζουμε όμως κι εμείς να κτίσουμε τρεις με τέσσερις πολυκατοικίες σε γη του Δήμου στην Πιαλέ Πασά. Τα διαμερίσματα θα ενοικιάζονται με προσιτό ενοίκιο, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το έργο πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο κι ένα μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διεκδικήσει ο Δήμος θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύντομα θ’ ανακοινώσουμε και το σχέδιο για τους άστεγους, που θα γίνει σε συνεργασία με το Υφ. Πρόνοιας και τη Μητρόπολη Κιτίου.

Ποιο είναι το mea culpa του Ανδρέα Βύρα;

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Σίγουρα έγιναν λάθη και με προβληματίζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε. Ένα παράδειγμα είναι το Εμπορικό Κέντρο, που είναι η ψυχή της Λάρνακας και παρά τα έργα που έγιναν και προγραμματίστηκαν, πρέπει να βρούμε λύσεις για να επανακτήσει τη χαμένη του εμπορικότητα. Θεωρώ πως έχω ευθύνη και πως πρέπει να εργαστούμε πιο συγκεκριμένα ώστε να βοηθήσουμε το εμπορικό κέντρο.

Τα μεγάλα έργα και οι προτεραιότητες

Εάν επανεκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά στα έργα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε και θα συνεχίσει η προσπάθεια για εξασφάλιση επιπρόσθετων κονδυλίων. Θέλουμε σωστή ανάπτυξη της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων και του έργου λιμανιού-μαρίνας.

 Καταφέραμε, επίσης, τον άθλο του CMMI, ενός κέντρου αριστείας, που έφερε εκατομμύρια και νέους επιστήμονες στην πόλη. Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου για τη δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Παράλληλα, θα ενωθούμε με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη και θα εργαστούμε για το καλό των κατοίκων και των τριών διαμερισμάτων. Αυτήν την περίοδο ξεκίνησε η διαδικασία ωρίμανσης έργων για τις επόμενες προγραμματικές περιόδους και σύντομα θα τα ανακοινώσουμε. Πρόκειται για έργα σε όλη την πόλη, στην περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών, καθώς και στα Λιβάδια και την Ορόκλινη.

Πότε θα δούμε τα πρώτα έργα στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων.

Έχουν ήδη κατατεθεί τα πρώτα master plans από την Πετρολίνα και την ΕΚΟ. Είναι μικτές αναπτύξεις για τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές χρήσεις. Παράλληλα, εργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την υποδομή της περιοχής.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το μαρίνα-λιμάνι συνεχίζονται οι ψίθυροι στην πόλη για την επένδυση. Πότε, τελικά, θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα;

Σε συναντήσεις που είχαμε με τη διαχειρίστρια εταιρεία ήταν ξεκάθαρη η θέση, τόσο του Δήμου όσο και του Υπουργείου Μεταφορών, πως τον Μάιο του 2024 πρέπει να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα. Η διαβεβαίωση που έχουμε, αλλά και οι ενέργειές αυτό το διάστημα δείχνουν πως τα έργα θα ξεκινήσουν. Εμείς ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα δεχθούμε άλλες αιτήσεις για καθυστερήσεις.