Αφότου πέρασε από συμπληγάδες, κινδυνεύοντας, μάλιστα, να χάσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ, το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωριών είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών (ΣΑΚ), δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) στην περιοχή Άχνας. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2024, θα ξεκινήσει η σταδιακή σύνδεση των 8 κοινοτήτων και των δύο Δήμων με τον Βιολογικό Σταθμό. 

Το ΣΑΚ συνεδρίασε τη Δευτέρα στον χώρο του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων και ενέκρινε το χρονοδιάγραμμά σύνδεσης των κοινοτήτων. Η αρχή θα γίνει με το Δασάκι Άχνας, με τους επόμενους οικισμούς να συνδέονται ανά εβδομάδα, με κριτήριο την γειτνίασή τους με τον ΣΕΛ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο θα συνδεθούν η Ξυλοτύμπου, η Ορμήδεια, το Αυγόρου και η Αχερίτου/Βρυσούλες και τον Φεβρουάριο οι κοινότητες Ξυλοφάγου, Λιοπετρίου και Φρενάρους και οι Δήμοι Σωτήρας και Δερύνειας.

Το κομβικής σημασίας έργο για την ελεύθερη Αμμόχωστο ξεκίνησε να υλοποιείται την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων συλλογής λυμάτων στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και σε οκτώ κοινότητες, με συνολική δαπάνη περίπου €44 εκατ.  Η δεύτερη φάση του έργου, ωστόσο, αντιμετώπισε προβλήματα κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ανάθεση της σύμβασης για κατασκευή του Βιολογικού Σταθμού. Η τελευταία διορία που δόθηκε για την ολοκλήρωση του έργου ήταν η 31η Ιανουαρίου του 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα έχανε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει τα  €30 εκατ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επειδή ως ΣΑΚ, παρά το γεγονός πως λειτουργήσαμε με πολλά προβλήματα, υποστελέχωση και καθυστερήσεις, καταφέραμε εντός χρονοδιαγραμμάτων να ενωθούμε», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας πως ο στόχος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του εργολάβου του έργου. Σημείωσε ακόμη πως από την αρχή του νέου χρόνου θα ενεργοποιηθεί η εικοσαετής σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η δεύτερη φάση του έργου, που κόστισε περίπου €33 εκατ., περιλάμβανε την κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων μέγιστης δυναμικότητας 10.644 m3 την ημέρα, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν δεξαμενή έκτακτης ανάγκης, δύο δεξαμενές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων (ανακυκλωμένο νερό), καθώς και σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, 13 κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και 74 αντλιοστάσια εντός των δικτύων συλλογής λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών βαρύτητας και πίεσης.