Ζωντανεύει εικονικά ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Τόχνης, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, και του Youth Makerspace Larnaka, χρησιμοποιώντας τη τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση αρχαίων μνημείων.

Σε ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι το κοινό να έρθει πιο κοντά στην ιστορία της Λάρνακας, μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία συνδυάζονται με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της περιφέρειας.

Τα πρώτα έργα στα οποία εφαρμόστηκε η τεχνολογία αυτή αφορούσαν το αρχαίο Λιμάνι του Κιτίου και τον Νεολιθικό Οικισμό Καλαβασού-Τέντας, ενώ το νέο μνημείο που αναστηλώθηκε εικονικά είναι η αποτύπωση του ναού του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη κατά τον 12ο – 14ο αιώνα, που έγινε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, αναφέρεται.

Πρόκειται για ναό γοτθικού ρυθμού ο οποίος συνδέεται με το πέρασμα της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πυρήνα του χωριού Τόχνης.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις της επιστημονικής ομάδας της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και άλλων συνεργατών. Υποστηρικτές του έργου ήταν το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

ΚΥΠΕ