Διαμαρτυρίες από οδηγούς και ταξιδιωτικό κοινό έχουν προκαλέσει τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ο δρόμος στο επίπεδο των αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας, ο οποίος χρησιμοποιείτο για την παραλαβή επιβατών από ιδιωτικά οχήματα παραμένει κλειστός.

Πλέον όσοι επιθυμούν να παραλάβουν επιβάτες χρησιμοποιούν τον δρόμο στο επίπεδο των αναχωρήσεων ή τους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου. Πολίτες ανέφεραν στον «Φ» πως το συγκεκριμένο μέτρο προκαλεί ταλαιπωρία ιδιαίτερα όταν η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη. Την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, μάλιστα, για πέντε ημέρες παρουσιάστηκε έλλειψη χώρων στάθμευσης στο αεροδρόμιο.

«Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα λήξης των μέτρων», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως «όταν αποφασιστεί πως πρέπει να λήξουν θα δούμε τι προβλήματα παρουσιάστηκαν, πόσο ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος και θα πάρουμε απόφαση». Δεν αποκλείεται, πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο να συνεχίσει να ισχύει, εφόσον σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια διεθνώς μόνο ταξί και αδειούχα επαγγελματικά οχήματα έχουν πρόσβαση δίπλα από τα κτήρια των αφίξεων και των αναχωρήσεων.

Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως λόγω και των σοβαρών θεμάτων στάθμευσης που προέκυψαν την περίοδο των Χριστουγέννων, μελετάται η λήψη κάποιων μέτρων. «Παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στάθμευσης εκείνη την περίοδο, ως αποτέλεσμα μεγάλης επιβατικής κίνησης Κυπρίων, οι οποίοι πήγαν στο εξωτερικό για τις γιορτές. Αυτό ήταν μια προβληματική κατάσταση, παρ’ όλο που η Hermes είχε αυξήσει τη δυνατότητα το καλοκαίρι κατά 300 αυτοκίνητα και, μάλιστα, είχε προχωρήσει και σε παραχώρηση χώρου στάθμευσης του προσωπικού. Τώρα, μελετούμε πώς μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης της αύξησης της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο».

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίες θα πάρουν τελική μορφή, με στόχο να εφαρμοστούν πριν την καλοκαιρινή σεζόν. Η μία, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, αφορά στη δημιουργία χώρων στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τα οποία θα συνδεθούν με συχνή διακίνηση λεωφορείων για την εξυπηρέτηση επιβατών. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα Χριστούγεννα και το οποίο αναμένουμε πως θα παρουσιαστεί και το καλοκαίρι».

Η δεύτερη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι αφορά στη σύνδεση της επέκτασης του Park and Ride στη Λάρνακα και με το αεροδρόμιο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει πρόσφατα νέα Park and Ride στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Μία από τις προτάσεις που εξετάζουμε είναι πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το αεροδρόμιο με υπηρεσίες Park and Ride, οι οποίες μπορεί να είναι συνδυασμός υπεραστικής/ τοπικής γραμμής, αλλά πάντοτε με πρόθεση να διαθέτουμε λεωφορεία για τις μετακινήσεις ακόμη και του επιβατικού κοινού προς το αεροδρόμιο. Συνεπώς, προσπαθούμε με μια δράση που θα εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο, να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα και άλλοι σκοποί όπως, για παράδειγμα, η μείωση των ρύπων». Στόχος του υπουργείου Μεταφορών, πρόσθεσε ο κ. Βαφεάδης, είναι να βελτιωθούν όλες οι διαδικασίες και οι υποδομές στα δύο αεροδρόμια πριν την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Από την πλευρά της, η Hermes Airports αναφέρει πως «έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες του υπουργείου Μεταφορών αναφορικά με τα μέτρα και έχει κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να μην προκαλείται ταλαιπωρία στο ταξιδιωτικό κοινό». Σημειώνει, ακόμη, πως για όσους σπεύδουν για να παραλάβουν επιβάτες από το αεροδρόμιο στους χώρους στάθμευσης για τα πρώτα 20 λεπτά υπάρχει χρέωση μόλις €1.